h/k czy cos innego

gabor2

New member
Witam.
Chce zakupic kompletne kino domowe, tzn na pierwszy ogien idzie amplituner i glosniki. Z glosnikow zdecydowalem sie na quadral quintas 500. Kino bedzie sluzylo glownie do filmow, zadko do muzyki. I teraz moje pytanie.
Czy brac h/k 130, czy jakis inny ampl ? - jesli inny, to co w cenie do 1200,00 zl.(zaznaczam, ze chodzi mi glownie o filmy).
Pozdrawiam.

ArtS007

New member
Bez reklam
Z Quintasami 500 są sprzedawane w komplecie Onkyo oraz Denon. Cenowo powinieneś wyjść na plus. Chyba, że nie potrzebujesz odtwarzacza DVD. Możesz rozpatrzyć Denon 1306 (5 kanałów) za około 1050 zł lub Denon 1706 (7 kanałów) za ok. 1450 zł. Onkyo, to 303 (5 kanałów) za ok. 1200 lub 503 (7 kanałów) za ok. 1500 zł. Onkyo ma też nowe modele 304 oraz 504, ale brak o nich dokładniejszych danych (opinii). Ceny traktuj orientacyjnie. Wiele osób chwali sobie Yamahę, ale ja nie biorę jej w swoich rozważaniach pod uwagę, więc nie będę się na jej temat wypowiadał. To samo dotyczy Pioneera. Znam amplituner Teac 8800 za ok. 1000 zł. Całkiem fajny 5-kanałowy sprzęt.

ArtS :)

ar2

Wsparcie
Członek Załogi
HD Squad
Zależy do czego ma służyć ten AV, jeżeli tylko do kina domowego to Denon, Onkyo, Yamaha i h/k. Jeżeli podzielić słuchanie muzyki i kino to sądzę że h/k będzie najlepszym wyborem, jeszcze też zależy od muzyki jaką lubisz.

gabor2

New member
Szukam zestawow, ale niestety dvd w zestawach w moim zasiegu cenowym sa bez hdmi, a na nim mi zalezy.
Zestaw raczej pod wzgledem filmow, muzyki slucham tylko w samochodzi ;)

ArtS007

New member
Bez reklam
Najnowszy DVD Onkyo (model 404) ma HDMI, a cenowo będzie prawdopodobnie zbliżony do obecnego 403. Niewykluczone, że następcę 303 też wyposażą w HDMI, ale nie jestem pewien. Więc chyba warto chwilę zaczekać na propozycję zestawów...

ArtS :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
ja bym został przy Harmanie . Jakość do ceny jest rewelacyjna. Do nie dawna do tej firmy mozna było tylko wzdychać - ceny były poza zasięgiem. Teraz prawie mieścisz się w cenie. Ale decyzja należy do Ciebie .
pozdrawiam

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Dozbieraj 200pln i będzie fajny zestaw z hdmi:
DVD Panasonic DVD-S52+Harman AVR-130+Quadral Quintas.............2799pln

Pablo1964

New member
Bez reklam
ar2 napisał:
Zależy do czego ma służyć ten AV, jeżeli tylko do kina domowego to Denon, Onkyo, Yamaha i h/k. Jeżeli podzielić słuchanie muzyki i kino to sądzę że h/k będzie najlepszym wyborem, jeszcze też zależy od muzyki jaką lubisz.

Witam,
Podepnę się pod ten temat, aby nie zakładać nowego. Przymierzam się do H/K AVR 335 właśnie ze względu na to, że lubię słuchać muzyki i w dużym procencie zestaw będzie mi właśnie do tego służył. Słucham głównie rocka typu Pink Floyd, Omega, muzyki elektronicznej. W związku z przeprowadzką korzystam z okazji, żeby cały sprzęt stereo wymienić na nowy - AV. I tu mam problem: dotychczas słuchałem płyt CD na budżetowym Technicsie SL-PG360. Zakupiłem teraz nagrywarkę Sony RDR-HX910. Nie mam jeszcze do czego jej podpiąć, więc sam nie sprawdzę tylko zapytam:
1. Czy jako CD będzie ona nie gorsza od mojego starego Technicsa?
2. Czy przy takim sprzęcie wykorzystam właściwości H/K 335 ?
3. Jakie kolumny powinienem brać pod uwagę do pomieszczenia ok. 30 m2, z czego chcę nagłośnić 2/3 (1/3 to aneks kuchenny)?

Jeszcze parę słów komentarza. Ostatni zestaw kompletowałem, kiedy jeszcze o systemach wielokanałowych nikt nie słyszał, więc wypadłem z obiegu. H/K 335 wybrałem po przeczytaniu o jego możliwościach kalibracji dźwięku - ze względu na aneks kuchenny z boku akustyka pomieszczenia daleka jest od ideału. A może się mylę i wystarczy mi niższy model?

Dziękuję z góry za cenne uwagi.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
1. Czy jako CD będzie ona nie gorsza od mojego starego Technicsa?
Nie powinna być gorsza ale nie warto się go pozbywać, technics dużo szybciej reaguje na polecenia od nagrywarki.
2. Czy przy takim sprzęcie wykorzystam właściwości H/K 335 ?
Bardzo dobrze sie sprawdzi, trzeba tylko zakupić fajne głośniki.
3. Jakie kolumny powinienem brać pod uwagę do pomieszczenia ok. 30 m2, z czego chcę nagłośnić 2/3 (1/3 to aneks kuchenny)?
JBL northridge lub studio L, to kwestia tego jakie chcesz pieniądze w te kolumny zainwestować.

radoslavm

New member
a ja się postawię w całkowitej opozycji do takiego rozwiązania...
jeździmy na oponach uniwersalnych, czy letnich i zimowych?
przykre to niestety, ale nie ma złotego środka...
polecam zainwestować w używany wzmacniacz, hk 670 lub nizej i podobne CD, a do tego na przyklad sprobowac upolowac AVR 1500, lub 3000 do kina. Dzięki temu stosunkowo niskim kosztem osiągniesz bardzo porządny efekt. Co do nagłośnienia, to już kwestia preferencji Twoich uszu, JBL jest niezłe, ale Paradigm, lub polskie Audio Academy... Miłych poszukiwań

Pablo1964

New member
Bez reklam
radoslavm napisał:
a ja się postawię w całkowitej opozycji do takiego rozwiązania...
jeździmy na oponach uniwersalnych, czy letnich i zimowych?
przykre to niestety, ale nie ma złotego środka...
polecam zainwestować w używany wzmacniacz, hk 670 lub nizej i podobne CD, a do tego na przyklad sprobowac upolowac AVR 1500, lub 3000 do kina. Dzięki temu stosunkowo niskim kosztem osiągniesz bardzo porządny efekt. Co do nagłośnienia, to już kwestia preferencji Twoich uszu, JBL jest niezłe, ale Paradigm, lub polskie Audio Academy... Miłych poszukiwań
Wiem, że to kompromis. Zmuszają mnie do niego warunki lokalowe - nie mam miejsca na więcej sprzętu. Poświęcam swoje stare klocki Technicsa, które grają naprawdę przyzwoicie (łącznie z gramofonem analogowym, który ma jakieś 10 godz. przebiegu). Zestaw stereo będzie stał "na strychu" i może doczeka się lepszych czasów.

BTW: Widziałem "u odiotów" ładnie wyglądające kolumny marki Infinity. Czy warto także próbować podłączać na próbny odsłuch do H/K AVR 335? Czy ewentualnie jakiś konkretny model wart jest uwagi, bo było tego sporo?

Ostatnia edycja:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Infinity też można śmiało posłuchać, występują w zestawach:
BETA 10 x 2, 40 x 2, C250, SW10..........................4270pln
BETA ES250 x 2, 50 x 2, C360, SW12.....................6344pln

Nie wiem w jakiej kasie sie rozglądasz.

Ostatnia edycja:

Pablo1964

New member
Bez reklam
Nie mam jeszcze 335, zamierzam kupić, jak pisałem kilka postów wcześniej. Posłucham też Infinity. Co do kasy - jeżeli różnica jakości powali mnie na kolana, poczekam i kupię sprzęt później, ale tak, żebym nie miał niedosytu.

Pablo1964

New member
Bez reklam
Ok, dzięki za dotychczasowe wskazówki. Ztym posłuchaniem mały kłopot ze względu na chroniczny brak czasu. Po powrocie z pracy wieczorem to już nie jest słuchanie. spróbuję wygospodarować czas we wrześniu i wyruszę na łowy ;)

Pablo1964

New member
Bez reklam
Właśnie nabyłem H/K. Ani 335, ani 340 lecz 435. Było w MM za 2699 więc nie mogłem sobie odmówić tej przyjemności. Na razie go tylko podziwiam, bo komplet kolumn dojedzie za tydzień. Wszystkie z JBL. Fronty Northridge E100 - Blackninja, trafiłeś w dziesiątkę, dziękuję. Infinity odpadły przy nich podczas odsłuchu. Opowiem o pierwszych wrażeniach.

Jeszcze jedno pytanie: spotkałem się z zarzutem, że kupując E100 zamykam sobie drogę do suba. Na razie go nie planuję, w moim mieszkaniu te E100 to i tak będą armaty ;-) Ale kiedyś... co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Do góry