H/K 140 a 240

pk

New member
Witam,
zamierzam zaopatrzyć się w sprzęt grający do filmów i muzyki. Upatrzyłem sobie H/K 140 lub 240 i JBL e80. Ponieważ mam niewielki pokój (na dodatek w bloku) raczej nie będę rozbudowywał tego zestawu o kolejne elementy bo nie mam już miejsca na ich umiejscowienie :(

Mam w związku z tym jedno pytanie: Czy w takim wypadku opłaca się dokładać do H/K 240 czy może wybrać "tylko" 140? Jeśli opłaca się to co mi da 240 czego mi nie da 140 :) ?

Pytanie do blackninja: Ile kosztowałyby takie zestawy 'HK 240 i e80' oraz 'HK 140 i e80' (kolumny kolor 'wiśnia')?

Dzięki za pomoc

pk

New member
Niewielki to jest jakieś 15m.
Przed telewizorem stoi narożnik a za nim i obok od razu ściana (z dwóch stron całkowicie dosunięty do ścian), więc nie ma miejsca na tyły. Subwoofer też raczej odpada (w e80 basu trochę jest) - po pierwsze mieszkanie w bloku, po drugie za jakiś czas może będzie dziecko, a wtedy to suba raczej nie poużywam.
Ewentualnie centralny mogę sobie kupić (tylko nie wiem czy to ma sens), chociaż też bym musiał nieźle nagłówkować gdzie go upchnąć :)

ro35

New member
140 spokojnie wystarczy, ale po co przepłacać jak to samo oferuje ci 130-tka (300-400zl w kieszeni zostaje) ?
mam podobny układ w pokoju, telewizor na dłuższej ścianie, na przeciw narożnik - za nim ściana. kolumny efektowe mam przymocowane właśnie na ścianie za narożnikiem, mniej więcej po 1,5m od słuchacza.
i nie jest źle, a miałem obawy czy takie ustawienie się sprawdzi.
...
hmm, tyle, że ten narożnik dosunięty jest tylko do jednej ściany, bo bokach mam luz.

Ostatnia edycja:
Do góry