gorszy obraz z PC na TV sony

siara_nh

Member
Witam , panowie posiadam tv sony kdl55ex720, jest podłączony do pc za pomoca amplitunera pioneer, ostatnio zauważyłem ( podczas kalibracji) że gdy dobrze ustawie wszytskie parametry na tv to gdy puszcze jakiś film z PC to obraz jest zupełnie inny tzn trzeba go jakby od nowa konfigurować - czy można w jakiś sposób ustawić kodeki aby puszczając sygnał na tv korzystały z ustawień telewizora a nie z ustawień komputera ?? czy jest na to jakiś sposób czy za każdym razem musze bawić się np jasnością i kontrastem w sterownikach karty graficznej?

nagdob

Member
Bez reklam
Podłącz pc do TV, omijając amplituner i wyreguluj obraz tylko dla tego wejścia. A jak oglądasz TV? Z tunera SAT podłączonego do ampli, kablówki, czy naziemnej?

siara_nh

Member
ale czy ma sens omijanie amblitunera ? podłączone mam tak pc i dekoder (upc) wpiąte są dwoma hdmi do amplitunera potem z amplitunera wychodzi jeden przewód który wpięty jest do TV ( więc to jest cały czas to samo wejście )

tak się zastanawiam mam jeszcze taką ocje w tv "wejście docelowe" obecnie ustawione mam na "bieżące" ale jest też "wspólne" czy to ma jakieś znaczenie? mimo że wpięte jest tylko jedno hdmi do tv?

Ostatnia edycja:

nagdob

Member
Bez reklam
Czyli po jednym wejściu HDMI idzie zarówno UPC jak i PC. Stroisz za pewne do sygnału z UPC i dlatego obraz z PC jest słaby. Jak podłączysz PC na inne HDMI to na tym HDMI osobno ustawisz parametry obrazu tylko dla PC. Inaczej, każde wejście HDMI ma osobne strojenie zarówno obrazu jak i dźwięku.

siara_nh

Member
tylko jak podłącze pc bezpośrednio pod inne wejście hdmi w tv ( omijając amplituner) to mi kino domowe nie zagra

ale znalazłem już rozwiązanie ( przełączał tryby obrazu w ustawieniach ze standardowych na własne i tam już ostoje osobno dla pc i tv )
tylko mam jeszcze probelm jak zestroić prawidłowo sugnał od UPC
bo na PC to włączam plansze dedykowane do strojenia
a jak taka plansze załączyć za pomocą dekodera? jest jakiś sposób ?

siara_nh

Member
panowie a jeszcze takie pytanie mam, czy na PC ustawia się jakieś opcja odnośnie puszczania sygnału na TV , tzn coś w kodekach ( tak jak np musiałem ustawiać aby kodeki puszczały odpowiedni sygnał dźwieku na kino domowe dts itp)
bo mam wrażnie że gdy oglądam coś np z netfrixa na tv obraz jest gorszy ( w ciemnych scenach jakby było widać przejścia między jaśniejszymi i ciemniejszymi obrazami ) albo coś w przeglądarce?

Do góry