Głośniki sufitowe Dolby Atmos - pomoc w rozmieszczeniu 5.1.2 czy 5.1.4 ?

yooraz

New member
Witam wszystkich.

Potrzebuję pomocy w rozmieszczeniu głośników na suficie. Pytanie czy przy tym ustawieniu jest sens upychać 4 głośniki na suficie czy raczej zostać przy 2 ?
Wysokość pomieszczenia to 278cm i raczej sufit podwieszany odpada pod głośniki instalacyjne :/ Myślałem np. o Klipsch Reference R-40SA na sufit ?
Głośniki surround będa po bokach kanapy na stojakach. Na razie moje głośniki to Monitor audio bronze, sub klipsch 115SW. Docelowo pewnie Klipsch RP-8000 MK2.
Pozdrawiam i dziekuję za wszelkie sugestie

Attachments

• Zrzut ekranu 2025-03-27 134210.png
    Zrzut ekranu 2025-03-27 134210.png
    74,2 KB · Wyś: 24
  • Zrzut ekranu 2025-03-27 134512.png
    Zrzut ekranu 2025-03-27 134512.png
    1,3 MB · Wyś: 24

Alt0S

Active member
W sieci jest pełno mateiałów jak umieszczać głośniki sufitowe...jeśli decydujesz się na dwa sufitowe to umieszczasz nad głośnikami frontowymi a jeśli dedydujesz się na dwa dodatkowe,to tak aby były lekko za kanapą (nad głową).

Alt0S

Active member
W sieci jest pełno mateiałów jak umieszczać głośniki sufitowe...jeśli decydujesz się na dwa sufitowe to umieszczasz nad głośnikami frontowymi a jeśli dedydujesz się na dwa dodatkowe,to tak aby były lekko za kanapą (nad głową). Przy 4 jest lepiej...zależy to też od materiału filmowego...leci samolot i słyszysz efekt z przodu a potem tak jakby przelatywał nad Tobą.

W sieci jest pełno mateiałów jak umieszczać głośniki sufitowe...jeśli decydujesz się na dwa sufitowe to umieszczasz nad głośnikami frontowymi a jeśli dedydujesz się na dwa dodatkowe,to tak aby były lekko za kanapą (nad głową).

W sieci takich dyletantow jak Ty jest od groma. Tym postem tylko to potwierdzasz misiu pluszowy .
Jak masz w ten sposób podpowiadać , to lepiej milcz , bo tylko niepotrzebnie wprowadzasz kogoś w błąd.

Nie ma obecnie czegoś takiego jak przednie górne nad TV/nad frontami (tzw. Front High). Atmos nie wspiera takich rozwiązań już od jakiegos czasu , to działało w kodeku z którego Dolby dawno temu zrezygnowało.
Ale Ty o tym nie wiesz, bo skąd mial byś wiedzieć.

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich.

Potrzebuję pomocy w rozmieszczeniu głośników na suficie. Pytanie czy przy tym ustawieniu jest sens upychać 4 głośniki na suficie czy raczej zostać przy 2 ?
Wysokość pomieszczenia to 278cm i raczej sufit podwieszany odpada pod głośniki instalacyjne :/ Myślałem np. o Klipsch Reference R-40SA na sufit ?
Głośniki surround będa po bokach kanapy na stojakach. Na razie moje głośniki to Monitor audio bronze, sub klipsch 115SW. Docelowo pewnie Klipsch RP-8000 MK2.
Pozdrawiam i dziekuję za wszelkie sugestie
Przy podstawowym układzie Atmos a więc 5.1.2, głośniki wysokościowe nie powinny być bezpośrednio nad głową, tylko delikatnie z przodu. Nad kolanami .Ile? To nie wartość w systemie metrycznym, a kątowe 10 stopni, a więc im wyżej, tym głośniki dalej.

Jeśli masz możliwość, to montuj 4 głośniki sufitowe . W przypadku atmosa 5.1.4 ,jeśli chodzi o pozycję Atmosów w relacji wzdłużnej to przednie i tylne są 45 stopni przed i za Tobą.Odleglosc to jakieś 1.5 m przed Tobą i za Tobą.
To tak na szybko , bo już późno.

W sieci masz od groma mateiałów w tym temacie.

I co najważniejsze: unikaj podpowiedzi takich Altosów itp , bo biedy sobie narobisz tylko ;)

Attachments

• 5.1.2.thumb.PNG.cea29f0089755c457e6483dfc30f20a6.png
    5.1.2.thumb.PNG.cea29f0089755c457e6483dfc30f20a6.png
    297,4 KB · Wyś: 20
  • 514-overhead-speaker-Placement.jpg
    514-overhead-speaker-Placement.jpg
    32,4 KB · Wyś: 17
Ostatnia edycja:

Alt0S

Active member
Unikajcie mnie jak ognia,ponieważ zawsze piszę bzdury i wszystkie moje wypowiedzi,które udzieliłem na forum to paplanina bzdur,ponieważ nic nie wiem (dotyczy to wszystkich moich postów). Nawet,gdy wypowiedzi będą poprawne,bierzcie je za bzdury,ponieważ jestem misiem pluszowym,który należy do grona dyletantów.

Misiu pluszowy , przepraszam że tak bardzo Cię uraziłem. Miałeś dobre intencje , ale niestety nie pokrywają sie one z rzeczywistością.

Głośniki tzw. Atmos to warstwa górna, a więc sufit, ale nie ta część, którą masz na myśli. Nie ściana, nie kuchnia, nie widzimisię - czyli nad frontami . Są delikatnie przed Tobą (80 stopni) w rozstawie zbliżonym do frontowych kolumn.

Reasumując i wzasadzie jeszcze raz : Atmosy 80 stopni - nad głową troszkę przed "Tobą". Nad kolumnami podłogowymi to nie Atmos. To jakieś widzimisie. Niektórzy uważają, że wiedzą lepiej niż Dolby i konfigurują kolumny tak by ładnie wygladaly, dorzucając jeszcze po jednym sobwoofer'ze do lewego/prawego frontu , twarząc trochę taki ołtarzyk , który może i ładnie się prezentuje , ale jeśli chodzi o niskie pasmo(wyrównanie itp) , to już takiego efektu nie ma , ale nie o tym .Zdarza się jednak, że Atmosy wypadają nad frontami, ale dotyczy to wyłącznie rozszerzonego układu x.x.4. lub x.x.6. Wówczas przednie Atmosy montuje się 45 stopnie przed "Tobą" (i jak blisko masz TV to mogą wyjść nad nim) a tylne symetrycznie za "Tobą".

Dźwięk obiektowy ma symulować dźwięk nad Tobą, a nie nad TV. To samo dotyczy surround, jeśli akcja filmu odbywa się na drodze to efekty mają być na Twoim poziomie a nie gdzieś wyżej.
Kropka ;)

Ostatnia edycja:

Alt0S

Active member
Misiu pluszowy , przepraszam że tak bardzo Cię uraziłem. Miałeś dobre intencje , ale niestety nie pokrywają sie one z rzeczywistością.
Nie czuję się urażony...czuje się raczej rozbawiony całą sytuacją krytyki w Moja stronę ☺️ Moja wypowiedź odnośnie tego posta była w gruncie rzeczy poprawną odpowiedzią,tylko nie zaznaczyłem i nie opisałem precyzyjnie jednej rzeczy odnośnie frontu i głośników sufitowych. Gdybym był prawdziwym misiem pluszowym z grupy dyletantów, to bym źle opisał tyły. Zamiast pisać, mogłem umieścić screeny ściągnięte z sieci.

Nie czuję się urażony...czuje się raczej rozbawiony całą sytuacją krytyki w Moja stronę ☺️ Moja wypowiedź odnośnie tego posta była w gruncie rzeczy poprawną odpowiedzią,tylko nie zaznaczyłem i nie opisałem precyzyjnie jednej rzeczy odnośnie frontu i głośników sufitowych. Gdybym był prawdziwym misiem pluszowym z grupy dyletantów, to bym źle opisał tyły. Zamiast pisać, mogłem umieścić screeny ściągnięte z sieci.
No nie - nie była poprawna . Ale już mniejsza z tym .

yooraz

New member
Dzięki za odpowiedzi . Może trochę źle się wyraziłem... podstawy znam chodziło mi bardziej o rozstaw bo w dolby jest tolerancja. Poniżej dwie wersje - 45st i 55st.
Tak na oko wydaje się że ustawienie 55 st. jest bardziej sensowne bo przy 45st. tylne głośniki są już prawie w kuchni :)
Wg. Home theater Gurus ważna jest separacja i ponoć przy 45st. powstaje za duża dziura pomiędzy tylnimi a przednimi głośnikami.
Co sądzicie ?
link do materiału :

Attachments

• Zrzut ekranu 2025-03-31 143345.png
    Zrzut ekranu 2025-03-31 143345.png
    859,8 KB · Wyś: 6
  • atmos_45.jpg
    atmos_45.jpg
    249,7 KB · Wyś: 8
  • atmos_55.jpg
    atmos_55.jpg
    220,7 KB · Wyś: 7