głośniki Jamo S 606 czy Canton GLE 470

stedke

New member
Witam.
Mam następujące pytanko: odsłuchiwałem głośniki Canton GLE 470 z amplitunerem Yamaha RXV 667. Jak dla mnie brzmiały fajnie - słucham przede wszystkim rocka. Wcześniej brałem pod uwagę zestaw z Jamo S 606, ale wsalonie nie mieli więc porównania nie mogłem zrobić. Może ktoś miał okazję odsłuchać porównawczo te dwa zestawy? Który z nich jest lepszy? Słyszałem tylko opinie, że Jamo jest za bardzo basowy, a inne tony są u niego gorsze. Jeśli nie ma za bardzo rożnicy, to wolałbym Jamo bo są tańsze i nie chcę za bardzo ładować kupę kasy w Cantona, który nie odstaje od konkurencji. Z góry dzięki za rady.

kwasior21

New member
Jamo s606 to dobre kolumny, ale od razu nastaw sie , ze bedziesz je musial odpowiednio ustawic. Odstawic od sciany (bas reflex z tylu ).Owszem wiele ludzi twierdzi , ze przewazaja niskie tony, wszystko zalezy co podoba sie Tobie.U mnie graja z Yamaha rxv-467 (budzetowy ampli) , daja rade a mocy mamm duuuuzy zapas.

Pozdro.

beginner_pl

New member
Ale dałeś wybór :
trabant-Jamo HCS606 czy VW-GLE 470.

Coście się uparli na te 606, nawet po wygrzaniu grzeją tylko basem jak głupie. Dla głuchych jak znalazł bo przez kości czaszki chociaż je bedzie słyszał :E .

stedke

New member
Dzięki. Fajne porównanie - trabant i vw. Jak na moje ucho to canton gra lepiej, ale jak mówię - nie słuchałem jednych głośników po drugich i nie mam porównania. Opinię wyrabiam więc tylko na podstawie opinii innych oraz odsłuchaniu obu zestawów ale nie jeden po drugim. Jednym słowem mówisz że nie warto inwestowac w jamo?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Jak na Twoje ucho Cantony grają lepiej, nawet porównując je niebezpośrednio, tzn. ze tak ma być. Na tym forum panuje dziwne przekonanie marketingowe do Jamo, ale nie trzeba być audiofilem, by usłyszeć róznice. Wydaje mi się, że osoby, które wybrały Jamo, oparły się wyłacznie na opiniach tu panujących i nie słuchały niczego innego, lub jedynie zestawów plastikowych, po odsłuchaniu których Jamo zabrzmią wyśmienicie :)
Zdecydownie, jak przedmówcy: Canton

Ostatnia edycja:

stedke

New member
Ja testowałem cantony z Yamaha RXV 667, Onkyo 608 i Denonem AVR 1911. Najfajniej grały z Yamahą - nie jestem audiofilem, ale wydaje mi się że słyszałem róźne dźwięki, które niekoniecznie wydobywały się przy dwóch pozostałych. Najgorzej wypadł Denon - miałem wrażenie że grał jakdla emerytów...

killpit

New member
Posłuchaj sobie nowych Tannoy Mercury V moim zdaniem wreszcie powróciła klasa Tannoya brzmienie miękkość szczegółowość klasa...
Cantony głośniki dobre, ale strasznie metaliczne i z twardym dość słabym basem w moim odczuciu przeważające w średnicy.
Posłuchaj jeszcze Dali Concept 6 może KEF z serii C

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Wyczytawszy takie opinie tu i ówdzie, też spodziewałem się metalicznego brzmienia Cantonów i ich aluminiowych membran (bo zdaje sie, ze kopułka tweera jest tekstylna), ale niczego takiego nie słyszałem, mimo silnych wcześniejszych sugestii. Na moje ucho grają całkiem przyzwoicie.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Słuchałem zarówno 470 i 470.2. Szczerze, ver.2 grała ciut lepiej, bardziej ciepło, ale gdybym powiedział, że słyszalem metalicze ver.1 to bym skłamał .

Do góry