Głośniki do Dolby Atmos

osy4

New member
Chciałbym rozbudować mój system 5.1 o dwie kolumny do Dolby Atmos.
Mam od kilku lat Denon AVR-X2300W z możliwości podliczania dodatkowo dwóch głośników. Z instrukcji wynika że mogę rozszerzyć system o dwa dodatkowe głośniki aby powstał Dolby Atmos.
Mam obecnie 5 głośników Dali i sub. JBL.
Jakie głośniki do Dolby Atmos polecicie w rozsądnej cenie?

Alt0S

Member
Chciałbym rozbudować mój system 5.1 o dwie kolumny do Dolby Atmos.
Mam od kilku lat Denon AVR-X2300W z możliwości podliczania dodatkowo dwóch głośników. Z instrukcji wynika że mogę rozszerzyć system o dwa dodatkowe głośniki aby powstał Dolby Atmos.
Mam obecnie 5 głośników Dali i sub. JBL.
Jakie głośniki do Dolby Atmos polecicie w rozsądnej cenie?
A jakie kolumny chcesz kupić, Podwieszane na suficie,czy stawiane na głośniki ?

osy4

New member
Myślałem o tych na głośniki bo nie za bardzo mam jak puścić kabel w ścianie.
Patrzyłem na Dali Alteco c-1 bo ładnie by mi się kolorystycznie zgadzały z tymi co mam i druga połówka „łyknęła” by tę fanaberię łatwiej.
Ale zastosuje inne jak tylko sprawdzone w rozsądnych kosztach.
Słyszałem jednak że te nakolumnowe szału nie robią. Zdecydowanie lepszy efekt dają te powieszone na ścianie przy suficie albo w ogóle zamontowane na suficie, wpuszczane.

czereśniak

New member
Mam nadstawki Klipscha RP 500SA, dopóki stały na Klipschach RP-8000 Mk2 efekt atmos był taki sobie, tzn. coś tam było słychać, ale to raczej w "rozmazanym" tle; teraz dałem je jako tylną parę na skos (druga para przednia to Magnat ICP82 w suficie) i efekt jest taki - jak to się teraz mówi - jak chciał reżyser.

osy4

New member
Mam nadstawki Klipscha RP 500SA, dopóki stały na Klipschach RP-8000 Mk2 efekt atmos był taki sobie, tzn. coś tam było słychać, ale to raczej w "rozmazanym" tle; teraz dałem je jako tylną parę na skos (druga para przednia to Magnat ICP82 w suficie) i efekt jest taki - jak to się teraz mówi - jak chciał reżyser.
Ale to oznacza że masz ampli 7.2.4 lub 9.2.4. Ja bazuje niestety na 7.2.2 max wiec u mnie tylko jedna para „Atmos”.

czereśniak

New member
Tak, mam 7.2.4... Ale jak masz ampli z pre-out i miejsce w pokoju to zawsze możesz rozbudować o końcówkę mocy - u mnie wzmacniacz Roksan K3 - tak że i do stereo jest lepiej niż z samego ampli.

Do góry