Funkcjonalny, nowoczesny, 2000 zł

p41n

New member
Witam.

Bardzo proszę o pomoc w wyborze telewizora.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ~30m^2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? ~3 metry
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1 osoba (forever alone)
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? zdarza się bokiem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Na chwilę obecną stać. Mooooooże kiedyś wisieć.
6. Jak słońce świeci w pokoju? Po godzinie 16:00 słońce wpada do pokoju świecąc w tylną część telewizora.
7. Jaki masz obecnie telewizor? Brak.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
DLNA koniecznie ***, albo coś co pozoli mi streamować BEZ PROBLEMU media w najróżniejszych formatach z komputera na telewizor.
Dobry dźwięk, ponieważ nie posiadam dedykowanego sprzętu audio i nie zamierzam kupować. To jest dla mnie najważniejsze. Może w przyszłości niski input lag się przyda.
YouTube *** koniecznie YouTube. Wiem, że mogę podpiąć telewizor do komputera i wypluwać obraz na inny ekran, ale to nie jest zbyt wygodne bo wtedy trzeba
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Kablówka, chyba
10 .Jakie urządzenia? Komputer (do streamowania mediów).
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-3 godziny
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Matową.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, seriale, seriale animowane, wiadomości :)
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Chyba nie...
15. Czy zamierzasz grać w gry - Raczej nie. Do tego mam monitor, a poza tym boję się input laga.
16. Preferencje co do marki? Nie wiem czemu, ale Samsung. Ale jestem otwarty na wszystko.
17. Preferencje co do wielkości? ~40?
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Duża ramka wokół ekranu, ogromny stojak telewizora, zmiana obrazu zależnie od kąta patrzenia, mydlenie oczu które praktykują producenci
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Wieczorami.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 2000 zł
21. Czy telewizor ma mieć 3D - Stanowczo NIE

Kilka moich przemyśleń których sensu nie jestem pewien (wyjaśnienie ***):
Zawsze jak włączony jest telewizor włączony jest też mój komputer. W związku z tym może obsługa DLNA i YouTube'a są zbędne, ponieważ mógłbym na stałe podpiąć telewizor do komputera. Zainstalować XBMC i mieć dostęp do swoich mediów, youtube'a, itd z poziomu XBMC. Są jakieś wady takiego rozwiązania w porównaniu do natywnego wsparcia DLNA i Youtube? Z pilotem nie będzie problemu, ponieważ mam telefon z Androidem któr może służyć jako pilot do XBMC. Komputer też jest w stanie bez problemu to uciągnąć.

Jak widać zależy mi na jak najlepszej integracji telewizora z komputerem.

Może dodam, że bardzo lubię nowoczesne technologie także jeśli na rynku są telewizory z jakimiś fajnymi bajerami które na podstawie powyższych wymagań mogą się przydać albo umilić/ułatwić użytkowanie telewizora to jest to na pewno duży plus.

Z niecierpliwością czekam na odpowiedzi.
Dziękuje z góry i pozdrawiam.

Karpaj

New member
Bez reklam
Modele toshiby mają współpracę z systemem Windows 7 - więc wystarczy połączyć się z siecią, jednak z pewnością nie w tej cenie - przynajmniej 3tyś przy takiej matrycy.
Dlatego polecam połączyć komputer z telewizorem jakimś dłuższym kablem hdmi, i kupić coś, co będzie mieć bardzo dobrą jakość obrazu, bez dodatkowych funkcji - choćby HL933 w 40calach. 100hz, full hd - no i cena poniżej 2000 :)

Do góry