FULL HD na DVD4 - Jaki odtwarzacz to odpali?

Bartek-pl

New member
Witam!

Czy moglibyście podać symbole urządzeń, które otworzą obraz FULL HD zapisany na płycie DVD? Brat ma xbox'a 360 podpiętego pod telewizor, więc jeśli by udało się jakoś uruchomić obraz na tym urządzeniu byłoby super, ale wątpie w to bo już kombinowałem w tym kierunku, dlatego interesuje mnie kupno odtwarzacza DVD, który bez problemu to odpali... Chyba że macie jakieś pomysły jak to zapisać aby xbox360 odpalił to (bez dodatkowego napętu blue-ray)... ?

jarwisz

New member
Bez reklam
poczytaj najpierw o filmach HD i zastosowanych w nich formatach

teraz króluje na świecie matroska
powinieneś poszukać sobie odtwarzacza który czyta :
mkv, x.264 , wmv

niestety nie są to odtwarzacze dvd - a playery sieciowe /multimedialne

Bartek-pl

New member
WMV - Przepraszam, ale tylko nie to :)
x.264 - spoko, ale moje pytanie jest konkretnie sprecyzowane :]

Bo nie problem jak sobie filmik skompresuje xvidem i wwale na płytke..., ale czy w tej sutacji film może być z przeplotem?

Proszę nie cytować poprzednika

Ostatnia edycja:

Bartek-pl

New member
jarwisz napisał:
nie ma takiego DVD

Więc czemu tutaj:
http://slimak.republika.pl/hv10.htm
Opisuje slimak że jest też taka opcja...

Teraz istotne pytanko: odtwarzacz DVD odpali mi płytke jak wrzuce bezpośrednio jakiś plik *.mpg lub coś w tym stylu?

A jeśli zapisze do xvida film z przeplotem to poradzi sobie z nim później DVD bez problemu (bo niechce progresive robić)?

Ostatnia edycja:

jarwisz

New member
Bez reklam
1. HD DVD to nie to samo co DVD
2. DVD 720x576: - to nie jest HD
3. DVD
odpali pilk mpg
4. Divx - nie moja specjalność - nie mam ani jednego oprócz xvidHD ale tego DVD nie odpali

Proszę nie cytować poprzednika

slimak

New member
Bez reklam
Bartek-pl napisał:
Więc czemu tutaj:
http://slimak.republika.pl/hv10.htm
Opisuje slimak że jest też taka opcja...

Pokaż palcem gdzie tak napisałem. :)

Jest tak jak napisał jarwisz.

Niestety przez nachalne reklamy ludzie się gubią w nazwach.

DVD z nawet 10 wyjściami HDMI nie odtworzą HD. Tak jest z wszystkimi* markowymi odtwarzaczami DVD. Producenci szumnie zachwalają, że na wyjściu mogą wypuścić sygnał 1920x1080p, a malutkimi literkami gdzieś w manualu informują, że płyty DVD z mpg2, divx itp. 721x577 już nie można na nich odtworzyć, bo standard to max 720x576.

*Wyjątek DVD Kiss i jeszcze z dwa inne wynalazki oraz rynek Japoński gdzie, od co najmniej roku można kupić np. nagrywarkę Panasonica DVD z HDD: xw 120, xw 320 obsługującą nagrywanie AVCHD 1920x1080 na DVD, HDD i kartach pamięci.

pickup_01_01.jpg

pickup_01_02.jpg

Ostatnia edycja:

jarwisz

New member
Bez reklam
czytaj ze zrozumieniem /odczytywane formaty to nie to samo co nośniki/
ewentualnie google

dla przykładu

1. standardowy stacjonarny odtwarzacz BD -
  • Płyta Blu-ray (BD-ROM)
  • DVD-Video, DVD-R/-R DL, DVD-RW
  • CD-ROM, CD-R, CD-Rw
  • cena - 800-3500pln
2. KISS - 600 /1600

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]DVD oraz w/w plus

Windows Media 9
Windows Media 9 HD
MPEG 1/2/4
DivX 3.11/4/5
DivX HD
XviD
Nero Digital

nie czyta BD-ROM
cena 700
[/FONT]

Ostatnia edycja:

Bartek-pl

New member
Jarwisz, no ale odtwarzacz Blu-ray powinien czytac pliki MPEG

Na krążkach Blu-ray filmy można zapisywać w trzech formatach kompresji. Tradycyjny MPEG-2 oferuje niski stopień kompresji, ale zapewnia bardzo dobrą jakość obrazu. Nowy MPEG-4 AVC gwarantuje porównywalną jakość obrazu przy dwukrotnie wyższej kompresji. Microsoft promuje format VC-1, znany wcześniej, jako Windows Media 9. Odtwarzacze Blu-ray będą obsługiwały zarówno obecne formaty audio stosowane w urządzeniach DVD, jak i nowe – zapewniające uzyskanie dźwięku przestrzennego bardzo dobrej jakości.

Nagrywam wiec DVD-RW z plikiem *.MPEG i powinno smigac. Na DVD9 zmieszcze 40min, to mi wystarczy spokojnie do wszystkich filmow... No chyba ze lepiej zainwestowac w zwykly odtwarzacz DVD z obsluga divix'a w HD

Widze po podpisie, ze jestes posiadaczem KISSa powiedz mi czy:
1. Niema problemow z odtwarzaniem divx 1080i (z przeplotem)?
2. WMV HD dziala bez problemow?
3. Czy powyzej wymienione formaty nie tna sie przy takiej rozdzielczosci?
4. Czy wart jest tego? Widze ze ma WiFi - fajny bajer ale czy przez WiFi spokojnie przejda te formaty czy bede musial nagrywac na plyte? Oczywiscie raczej bede mial filmy na plytkach, ale tak tylko z ciekawosci te pytanko....

Ostatnia edycja:

jarwisz

New member
Bez reklam
na wszystko odpowiem - TAK

wart jest swej ceny na 110%

nie używam WiFi więc Ci nie odpowiem.Za to mam wszystko co jest na PC przez Lan.
Płyt preawie wcale nie nagrywam - po co - jak coś pobiorę z sieci zaraz odpalam z HDD przez PC Link albo PC -> LCD via DVI-HDMI /1080p/

co do odtwarzanych plików wszystko zależy od mocy PC ale to co odtwarzam za pomocą Kiss'a też się nie tnie.
U mnie jednak dominuje PC - LCD via HDMI nie Pc link

ps
NIE KUPUJ JEDNAK KISS'a

mimo że jest OK
teraz na 1 miejscu jest POPCORN HOUR i jego powinieneś kupić

on odtwarza powiedzmy prawie wszystko

Ostatnia edycja:

szeniek

New member
Ostatnia edycja:
Do góry