Full HD czy 4K. Co wybrać do 2400zł.

czarnys

Member
Witam!
Witam!
Właśnie sprzedałem 7 letni tv Samsunga (LE40A856S1M).

Chciałem kupić coś poniżej 2000zł jednak zastawiam się czy nie dołożyć trochę i kupić coś lepszego. Szukam tv 40-43" na kilka najbliższych lat do oglądania tv i grania na PS4. Na 3D mi nie zależy bo z doświadczenia wiem, że z tego się nie korzysta.

Najbardziej skłaniam się w wyborze:
4k:
telewizor LED 43' LG 43UF7787
Samsung 40" UE40JU6400

lub tańsze full HD:
Samsung UE40H6400
LG 42LF652V

Niestety o telewizorach nie ma zbyt wiele informacji na temat tych modeli (zwłaszcza modele 4k).
Proszę o porady co wybrać. Najbardziej przemawia do mnie propozycja LG 43" 4K jednak jest mało opinii a te które są to niestety nie są pozytywne.

czarnys

Member
wielkim graczem nie jestem więc nie kupuje typowo tv pod konsole. Po prostu będę na niej grał 2h tygodniowo. Na 7 letnim tv który sprzedałem nie zauważyłem złego wyświetlania gier. Jedynie w jednej z gier pojawiały się białe pixele.

A co myślicie o telewizorach, które podałem?

O co w tym chodzi (wypowiedź z innego posta):
Ludzie piszą tutaj i na necie: "dobry tv z full hd jest lepszy od słabego tv 4k".

Przykład słabego tv z 4k samsung ue50hu6900 - matryca 60hz koszt tego tv minimum 3000zł, lepszym wyborem telewizora jest 48h6400 który ma full hd i matrycę 100hz, a koszt jego poniżej 3000tyś.

??
Skąd się biorą te wartości 60hz 100hz?? We wszystkich tv na które patrze z reguły jest 400, 800, 1400Hz.

czarnys

Member
te wartości nie są nigdzie podane w specyfikacjach więc skąd je wziąć??
Te modele które podałem ile mają??
Mój stary tv niby miał 100Hz więc liczyłem, że te jak będą miały 900-1400 to będzie igła.

BLACK_KNIGHT

New member
Chodzi tu jednak o to że tv 60hz są bez układów poprawiających ostrość i płynność ruchu czyli kupujesz ten tv 4k z rozdzielczością obrazu w ruchu ok 300 linii bo właśnie tyle gołe lcd standardowo mają.Reszta jest wyłącznie marketingiem bo szybsza matryca wraz z układami swoje kosztuje a papier wszystko przyjmie.Firmy natomiast są kryte bo tam nie ma żadnych prawdziwych hz tylko motion flow xx hz ,trumotion xx hz itp.Żeby było śmieszniej 50hz x razy jest marketingową numeracją Europejską a fizyczne matryce są takie same na cały świat czyli właśnie 60hz i 120hz.Na sam koniec dodam ze kiedyś były podawane realne wartości bo jak pamiętam tv mojego brata Samsung b650 na pudle miał jeszcze podane 120hz.Samsung a8 to wysoki model więc chyba tez był na 120hz.

czarnys

Member
Podsumowując..
Opłaca się dokładać 400zł i mieć któryś z podanych przez mnie tv z 4k??

Czy kupić za 400zł mniej tv z full hd??

W moim 7 letnim tv - samsung seria 8 nie widzę żadnych problemów z płynnością. Wiec w nowym tv też nie powinienem tego dostrzec.

któryś z tych tv co podałem (full hd lub 4k) jest wart uwagi??

czarnys

Member
ktoś pomoże? Jutro, najpóźniej pojutrze muszę kupić tv a kompletnie nie wiem jaki. Czym dłużej czytam tym mam większy mętlik w głowie.

Do góry