Format obrazu w samsyng le32r71b

weksla

New member
Bez reklam
Witam!
mam pytanie czy w samsungu r71b mozna ustawic format obrazu 16:9 dla standardowego programu w tv naziemniej np tvp1 tak aby proporcje obrazu byly wiernie zachowane, a od gory i dolu nie bylo czarbych pasow?? jak ustawiam full size to niby nie mam czarnych pasów, ale w obrazie mam strasznei nienaturalne proporcje! Prosze o pomoc i ew przyklady programow w ktorych jest taka mozliwosc!
z gory dziekuje i pzdr

dydymus

New member
odp

hej niestety obrazy tvp 1 nie uda Ci sie ustawic na pełnym ekraniu bez tzw powiekszenia z prostego wzgledu program jest nadawany w formacie 4:3 a nie 16:9 a tv poprostu rozciaga do swojego formatu aby obraz był naturalny nalezy go wyswietlicz w postaci 4:3.... najprostszym przykładem takiego zachowania przy tv panoramicznych jest podłaczenie boxu N w momecie kiedy program nadaje w hd obraz nabiera naturalnych proporcji 16:9 wypełniajac cały ekran...natomiast w momecie kiedy przełaczymy program np na tvp 1 czy inny program SD na tv zobaczymy nie rozciagniety obraz w formacie 4:3 ale prawdziwy obraz 4:3 z bocznymi czarnymi pasami czesto tak przełacza sie program N sport który nadaje w HD a kiedy relacja przechodzi na SD format obrazu z 16:9 przeskakuje na 4:3 wiec albo wyswetlisz obraz z pasami na gorze i dole i przyzwyczaisz sie dorozciagnietych postaci albo poczekaj az programy np w N beda sztucznie skalowane do HD w formacie 16:9 tak robia niemieckie progray SAT 1 i PRO 7

Do góry