format filmu AVATAR

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Suchajcie proszę o wytlumaczenie bo ja już nic nie rozumiem. Do tej pory wszyscy mówili mi że jeśli film nagrany jest w formacie 1:78:1 to będą obcięte pasy od góry i od dołu. Jedynie filmy nagrane w formacie 1;85 wypełniają cały obraz bez żadnych kombinacji ( np. hellboy 2 na bluray). W takim razie proszę o wytłumaczenie jak to jest że AVATAR na bluray jest w formacie 1:78;1 a wypelnia caly obraz bez żadnych modyfikacji czy to na odtwarzaczu bluray czy tv. Dzisiaj widziałem to osobiście. Może jest to błąd w wydruku? Co wy o tym sądzicie czy jeszcze jakaś inna jest zależność że pomimo 1;78;1 to może być film wypelniający cały obraz? Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi i wytłumaczenie tego faktu. W formacie 2;40 obcina się obraz zarówno od góry jak i od dołu i tak z regóły mam na swoich filmach nagranych w tym formacie i rozumiem że ten format tak już ma. Wytłumaczcie mi o co chodzi z tymi formatami i kiedy obraz właśnie będzie na całym tv beż żadnych kombinacji?
Lolek
Ps. nie wiem jak z dżwiękiem ale obraz był superowy :)

Ostatnia edycja:

mat74

Well-known member
Bez reklam
1:78 nie wypelnia dokladnie calego ekranu- przy wyswietlaniu natywnym zobaczysz waskie paseczki na dole i u gory.w formacie 2:40 nic sie "nie obcina" obraz jest tak kadrowany poniewaz jest to format kinowy ("zwykle" kino).

Forest89

Active member
Bez reklam
Pomyliłeś się lolek126. 1:78.1 to jest właśnie obraz bez pasów a 1:85.1 jest z małymi paskami u góry i na dole!

Porównanie:

1:78.1

1:85.1

lolek126

Well-known member
Bez reklam
witaj MAT

1:78 nie wypelnia dokladnie calego ekranu- przy wyswietlaniu natywnym zobaczysz waskie paseczki na dole i u gory.w formacie 2:40 nic sie "nie obcina" obraz jest tak kadrowany poniewaz jest to format kinowy ("zwykle" kino).

hej to posłuchaj czemu jak mam filmy na bluray w foramcie 2:40 to mam pas na dole i na górze ? i tak wszystkie filmy nagrane w tym formacie to ogląda się z pasami .... oczywiście bez żadnych kombinacji , bo wiadomo jak rozszerze to będzie na całym ekranie ale za to gorsza jakość. Pozdrawiam
Lolek

pejotpe

New member
Bez reklam
hej to posłuchaj czemu jak mam filmy na bluray w foramcie 2:40 to mam pas na dole i na górze ? i tak wszystkie filmy nagrane w tym formacie to ogląda się z pasami .... oczywiście bez żadnych kombinacji , bo wiadomo jak rozszerze to będzie na całym ekranie ale za to gorsza jakość. Pozdrawiam
Lolek

No, jak masz przypadkie tv w formacie 2,4:1 (takie też już są, ale w pi... drogie), to będzie bez pasków. Inaczej bez deformowania nie wypełnisz 16:9 (~1,78:1).

dread

New member
Bez reklam
Autor recenzji akurat krytycznie podchodzi do tego, że zdecydowano się na 16:9 w wersji blu-ray (wolne przestrzenie, szczególnie u dołu ekranu + napisy języku Na'vi za wysoko) i twierdzi, że kadrowanie tego filmu w formacie kinowym 2.35:1 zdecydowanie bardziej mu odpowiadało.

It must be emphasized that this is a decision that James Cameron made after-the-fact. While shooting the movie, he composed the photography for 2.35:1. When I saw the film projected theatrically at 2.35:1, I found that framing to be very well composed. For this review, I watched it in full at 16:9, as it's encoded on the disc. Although I can see what Cameron is saying about certain sequences (specifically, the flying sequences) having a more immersive sense of vertigo at that ratio, for the most part the movie looked very unbalanced and awkward to me. There's too much dead space in the frame, especially the lower part of the frame. Also, the subtitles for Na'vi dialogue are positioned up high in the middle of the screen, much higher than subtitles are normally placed. This looks very strange, especially in medium and wide shots.
Ale ponieważ kadr 2.35:1 dla wersji kinowej nie został wycięty ze środka klatki tylko trochę powyżej (+ OSD), to dla posiadaczy ekranów CIH zaleca oglądanie tego filmu na BD w formacie 2.20:1.

Ostatnia edycja:
Do góry