Filmy 4K z USB 2.0

basket4rap

Member
Bez reklam
Witam,
Sprawdziłem czy u siebie czy filmy z USB 2.0 (zazwyczaj korzystam z 3.0) przez pendrive będą działać jak należy. I np. takie Blade Runner 2049, który zajmuje prawie 80gb idzie bez problemów z przez port USB 2.0 (czyli max 60 Mb/s). Sam film ma ok. 65 Mb/s (maksymalnie 128, także jak to jest, że przez USB 2.0 film, którego bitrate jest ponad przepustowość łącza chodzi płynnie?

Ostatnia edycja:

bramowicz1

Active member
Bez reklam
Jaki to pendrive (marka)? Domyślam się, że pojemność 128 GB sądząc po pojemności filmu. Generalnie jeśli 2.0 ma dobry odczyt to da się odtworzyć na nim film z takim bitratem. Gorzej z kopiowaniem, wiadomo, zapis po 2.0 to masakra.

Ostatnia edycja:

basket4rap

Member
Bez reklam
Jakieś to pendrive (marka)? Domyślam się, że pojemność 128 GB sądząc po pojemności filmu. Generalnie jeśli 2.0 ma dobry odczyt to da się odtworzyć na nim film z takim bitratem. Gorzej z kopiowaniem, wiadomo, zapis po 2.0 to masakra.

No tak, to prawda, mój błąd, nie podałem istotnej informacji. Słowa "pendrive" powinno być właśnie w cudzysłowie, bo to dysk SSD Crucial BX300 120GB (Prędkość odczytu: 555 MB/s; Prędkość zapisu: 510 MB/s, MLC) w obudowie z kabelkiem USB 3.1), i służy jako pendrive choć wygląda jak duuuuuży pendrive. W każdym razie, dzięki za info :)

bramowicz1

Active member
Bez reklam
A to inna sprawa. Na pendrivie 2.0 nawet dobrej marki to trudny orzech do zgryzienia.

Dobry pomysł z tym dyskiem SSD, nie wpadłem na to. SSD używam tylko w laptopie, pendriva mam KINGSTON HYPERX SAVAGE, z czystym sumieniem polecam do takich transferów.

Limax7

New member
Odczyt z USB2.0 to ok. 25 MB/s a filmy 4K mają przepływowość zaledwie 30-40 Mb/s więc bez obaw.
Jeśli coś będzie się cięło to za sprawą słabego procesora lub ramu nie przepystowości USB

basket4rap

Member
Bez reklam
Odczyt z USB2.0 to ok. 25 MB/s a filmy 4K mają przepływowość zaledwie 30-40 Mb/s więc bez obaw.
Jeśli coś będzie się cięło to za sprawą słabego procesora lub ramu nie przepystowości USB

W sensie odczyt USB 2.0 to 25 MegaBAJTÓW a przepustowość filmów 4K to 30-40 MegaBITÓW? Jeśli tak to by się trzymało kupy.
Choć u mnie np. "Przełęcz Ocalonych, która zajmuje 71,7 Gb ma bitrate 73,6 Mb/s.
No i właśnie... co do odczytu USB 2.0 różne źródła różnie podają, np. angielska wikipedia podaje ok. 20 Mbitów/s, z kolei na stronie PoradyIT jest już podane 30-40 Mb/s.

basket4rap

Member
Bez reklam
Skąd bierzesz filmy 4k ?? używasz serwisów hostingowych ? czy jakieś prywatne trackery ??

Jeśli jest coś wartego uwagi wg mnie, to idę do kina, a później oglądam w domu jeszcze raz w lepszej jakości np. "targając" z różnych serwerów jak catshare czy fileshark, ewentualnie torrent, i na koniec usuwam.

Limax7

New member
W sensie odczyt USB 2.0 to 25 MegaBAJTÓW a przepustowość filmów 4K to 30-40 MegaBITÓW? Jeśli tak to by się trzymało kupy.
Choć u mnie np. "Przełęcz Ocalonych, która zajmuje 71,7 Gb ma bitrate 73,6 Mb/s.
No i właśnie... co do odczytu USB 2.0 różne źródła różnie podają, np. angielska wikipedia podaje ok. 20 Mbitów/s, z kolei na stronie PoradyIT jest już podane 30-40 Mb/s.

Na stronie polskiej wikipedii jest tak

Według testów portalu CNet[12] maksymalna prędkość zapisu kształtuje się w granicach od 25 do 30 MB/s, a odczytu od 30 do 42 MB/s

Do góry