Ferguson D-990 HX

Glazik

New member
Witam!
Jeszcze tematu co do tego modelu nie ma na forum, więc warto go założyć. Przedstawie swoje spostrzeżenia na dzien dzisiejszy. Odtwarzacz zakupilem kilka dni temu.

Pierwsze co rzucilo mi sie w oczy to bardzo proste i przejrzyste menu - oczywiście w jezyku polskim, ktore zawiera wszystkie potrzebne funkcje - przynajmniej jak dla mnie. Nie zajelo mi duzo czasu, aby przejrzec wszystkie dostepne opcje i wybrac odpowiednie. Do odtwarzacza zakupilem rowniez kieszen Welland ME-740J oraz dysk twardy Western Digital Caviar Green 1TB (WD10EARS). Poczatkowo mialem problem, aby zformatowac dysk na FAT32 (poniewaz odtwarzacz czyta tylko dyski FAT16 i FAT32), lecz poradzilem sobie i udalo mi sie to stworzyc. Odziwo wg zalozen teoretycznych nie powinien, ale jednak - funkconuje prawidlowo. Odrazu wgralem swoje filmy z dysku i zaczely sie klopoty.

Wymienialem poprzedni odtwarzacz panasonica, na Fergusona bo tamten nie czytal mi wszystkich napisow. Teraz nie mam w koncu problemow z napisami! Widzi i czyta wszystkie jak leci! :) Ale... Ale mam problemy jakich nie mialem wczesniej - z obrazem i dzwiekiem oraz odtwarzaniem niektorych filmow.

Na dysku mam wgrane 55 filmow w tym jeden divx HD Ready. Divx HD Ready oczywiscie nie dziala - nie winie za to sprzetu, w koncu nie ma w specyfikacji, ze bedzie je odtwarzal.

W 5 filmach nie ma dzwieku. Jest obraz, ale dzwiek nie jest przesylany do amplitunera (nie palą się w amplitunerze zadne kontrolki informujace o dzialajacych kanalach). Poczatkowo myslalem, ze jest to wina ustawien, ale nie znalazlem (jeszcze) czegos co by to poprawilo. Co ciekawe, sciezka dzwiekowa tych filmow jest w MP3, 2 kanały, bitrate itp bardzo podobny do innych filmow, w ktorych sciezka dzwiekowa jest ok.

Poza tym kopia Avatara zajmujaca 2,10GB nie odtwarza sie w ogole. Nawet informacji o pliku nie mozna wyswietlic (w odtwarzaczu jest taka opcja). Wprawdzie jest w instrukcji napisane, iz pliki wielkosci powyzej 2GB moga nie dzialac, no ale szybkosc transmisji danych nie przekracza wspomnianych w instrukcji 5Mbit/s. Nie przekracza nawet 2Mbit/s, a sam plik tylko troche przekracza te 2GB (o 90mb dokladnie) Nie rozumiem wiec dlaczego nie dziala.

Jeden film jest w mp4 - nie dziala, choć może to być winą kodeka - strzelam.

Dwa filmy spelniaja wymagania stawiane przez odtwarzacz (nie przekraczaja okreslonych norm), a niestety po kilku sekundach filmy wylaczaja sie. Po wcisnieciu informacji o pliku, odtwarzacz ropoznaje je jako filmy kilku sekundowe (jeden ma 6s, drugi 10s). Nie wiem dlaczego zrobil cos takiego. Ktos wspominal o podobnym problemie w temacie o innym odtwarzaczu, ale niestety nie znalazlem tam rozwiazania.

Na jednym filmie ferguson sie zawiesza przy probie go otwarcia i aby zrobic cokolwiek trzeba odlaczyc odtwarzacz od zasilania.

Jest jeszcze jeden film, w ktorym jest ladny dzwiek AC3, ale nie wyswietla obrazu - nie dostaje nawet informacji, aby brakowalo jakiegos kodeka czy cos takiego - po wlaczeniu obraz zostaje w glownym menu z logiem Fergusona i w tle slychac sciezke dzwiekowa filmu.

Nastepny problem z dzwiekiem w jednym z filmow polega na tym, iz dzwiek wydaje sie raz podglasniac, raz sciszac - choć może się to zmieni gdy ustawie opcje Downmix do stereo (aktualnie mialem ustawione 5.1, lecz ten film posiada tylko 2 kanały). Co do opcji Downmix - trzeba ja recznie przestawiac w zaleznosci od filmu. Odtwarzacz nie robi tego automatycznie i w przypadku ustawienia 5.1 to w niektorych filmach 2 kanałowych, prawie nie slychac dialogów.

Jak widać na dzien dzisiejszy poczatki z Fergusonem nie sa zbyt mile w moim przypadku. Co mnie najbardziej dziwi - w internecie ciezko znalezc tematy zwiazane z problemami z owym sprzetem. Bylo to tez powodem, dla ktorego zakupilem wlasnie ten model - w wiekszosci przypadkow byl on zachwalany, a spelnial tez w specyfikacji moje oczekiwania. Dodam, ze jeszcze nie sprawdzilem wszystkich filmow - nie chcialo mi sie otwierac kazdego po kolei, jednak jakies 30+ chyba bylo sprawdzone.

Czy ktos z uzytkownikow rowniez posiada ten model i czy tylko ja mam takie klopoty? Jak wasze wrazenia i spostrzeżenia co do tego modelu?

benedetto

New member
Brak płynności odtwarzania

Witam!

Również skusiłem się na zakup tego odtwarzacza. Mam go dopiero od kilku dni, więc jest w fazie "testowania" :lol: Podłączony jest przewodem hdmi do tv lcd sharp 46d65e.
Jedną ze spraw, którą zauważyłem, to brak płynnego odtwarzania przy filmach divx. Porównuję to z odtwarzaniem w komputerze (płynne odtwarzanie filmu), gdzie ten sam plik w odtwarzaczu dvd wyświetlany jest "skokowo".
Testowałem na różnych rozdzielczościach ekranu (w ustawieniach dvd), ale efekt ten sam. Mimo, że tv fabrycznie odświeżany jest 50 Hz, to efekt zacinania obrazu zmniejszał się przy ustawieniu dvd na 60 Hz. Ciekawostka, że przy przestawieniu na 60 Hz automatycznie zmieniał się system z PAL na NTSC. W tv w tej sytuacji zmieniało się skalowanie obrazu i napisy częściowo chowały się za krawędź ekranu.

Może przyczyna takiego zacinania obrazu jest gdzieś w ustawieniach dvd?

Pozdrawiam! :D

Glazik

New member
Witaj benedetto! Nie bylo mnie kilka dni, ale milo, ze sie odezwales :) Jak sprawa ma sie u Ciebie z problemami, ktore wkazalem wczesniej w pierwszym poscie? Jesli chodzi o ucinajace napisy to u mnie, aby bylo je widac na moim TV musialem ustawic ich wyswietlanie "na górze" poniewaz przy ustawieniu "na dole" nie bylo ich widac do polowy.

U mnie doszedl jeszcze jeden problem:

Podczas odtwarzania filmu po jakims czasie dzwiek zaczyna byc przyspieszony. Nie mam pojecia czym jest to spowodowane - moze to przeskakiwanie obrazu, ktorego wprawdzie nie zauwazylem, ale dzwiek nie skacze tylko leci plynnie. Aby naprawic ten problem trzeba wykorzystac funkcje zapamietywania ostatniego miejsca w filmie - czyli zatrzymac dany film i wlaczyc go ponownie. Film wlaczy sie od miejsca gdzie go wylaczylem i dzwiek jest juz ok. No ale niestety po jakims czasie trzeba robic to ponownie. Jest to conajmniej denerwujace.

W zasadzie dziwia mnie te wszystkie klopoty. Nikt nigdzie nie narzekal, az tak na Fergusony jak ja moge narzekac na ten model i zaczynam sie zastanawiac czy nie mam czasem wadliwego sprzetu - moze czas na reklamacje? :niewiem: Macie jakies pomysly?

benedetto

New member
Jak na razie żadnych rozwiązań moich problemów z dvd nie znalazłem. Co do dźwięku, to nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości. Przy ustawionych 60Hz na dvd przy wyskalowaniu obrazu pomaga ustawienie na tv trybu wyświetlania "punkt na punkt" (czy coś w tym rodzaju). Wtedy napis mieści się w całości w dolnej części ekranu.

Trochę jestem rozczarowany tymi negatywnymi "niespodziankami" tego nowego modelu Fergusona. Przeglądając fora dotyczące poprzednich modeli nie widziałem tego typu problemów. Dziwne, tym bardziej, że procek w tym modelu jest taki sam jak w niektórych poprzednich. Czyli co? Trafiliśmy na uszkodzone egzemplarze? Trochę mało prawdopodobne... Może trzeba by napisać jakieś zapytanko do firmy?

beginner_pl

New member
Ludzie słuchajcie *.avi i *.mp4 to nazwy nie plikow tylko kontenerow multimedialnych to cos takiego jak *.zip czy *.rar.
*.avi jest to kontener systemu windows
*.mp4 jest to kontener systemu MacOS
Na kazdy z nich sklada sie plik dzieku i plik obrazu, czasem w kontenerze divx takze moze bys to 1/kilka pliko napisow i 1/kilka plikow dzieku /rozne wersje jezykow/ .
Zeby dvd moglo taki plik odczytac musi rozpoznawac kodek i go obslugiwac .

Moze bardziej obrazowo jak masz napisane przewiez autem 9 ton gruzu to nie bierzesz do tego sportowego cadilaca mimo iz to jest auto, tylko kamaza/stara.
Nikt sie nie skarzylna necie bo to DVD naprawde sobie dobrze radzi z PIRACKIMI wersjami filmow.

Glazik

New member
Beginner tyle to i ja wiem... Rozumiem, ze jakies filmy moga nie dzialac. Ale nie az tyle - porownuje tego Fergusona sobie do starej WIWY, ktora mialem na poczatku jak wychodzily odtwarzacze divx i wtedy czytalo mi wszystkie filmy jak leci. Zrezygnowalem z niej tylko dlatego, ze urosly moje wymagania wzgledem dzwieku i obrazu. Teraz filmy mam praktycznie tego samego typu, nic nadzwyczajnego a jednak problemow z nimi jest masa (patrz wczesniejsze posty). Czy naprawde mam sie do tego przyzwyczaic bo to normalne? Bo jesli tak to wole poszukac kogos kto kupi ten odtwarzacz... :/ Jak bede mial neta u siebie to napisze pewnie do pomocy technicznej, moze oni mi cos powiedza - chyba, ze ktos mnie uprzedzi ;)

beginner_pl

New member
to kup jakiegos streamera zamiast dvd, wiem zee cena x2, x3 boli ale bedziesz bardziej zadowolony z mozliwosci. proc w bellwoodo podobnych sprzetach byl o naprawde wielkich mozliwosciach i tej klasy tylko rozwojowe wersje sa wlasnie w odtwarzaczach sieciowych.

michaelvxd

New member
Witam wraz z pierwszym postem. Zauważyłem, że filmy DivX/Xvid release'u MAXSPEED ściąganie z internetu nie działają na odtwarzaczu. Tzn. odpalają się, lecz na kilka sekund - później 'ciach'. Drugą sprawą jest, że przy wielu plikach video w jednym katalogu startuje tylko pierwszy plik. Tzn, że jeśli mamy film dwuczęściowy (CD1 / CD2) to drugiego nie da się odpalić. Po zakończeniu pierwszej części nie odpala drugiej, tylko znów tą pierwszą. Poszczególne części trzeba więc trzymać w osobnych katalogach.

Glazik

New member
Relacji ciąg dalszy :) Brak synchronizacji obrazu z dzwiekiem jest juz za mna - wystarczylo ustawic odswiezanie na 60Hz (nie wiem dlaczego, ale mialem ustawione 50 i na nim wlasnie byl ten blad z dzwiekiem o ktorym wspominalem wczesniej). Teraz mam to o czym wspominal kolega niedawno - obraz co jakis czas skacze. W porownaniu do problemu z dzwiekiem to teraz jest cos na zasadzie, ze obraz spowalnia sie i zaczyna byc w tyle za dzwiekiem, ale DVD to koryguje i przez powiedzmy 0,5-1s mamy obraz przyspieszony (ktory tak jakby dogania dzwiek). W ten sposob dzwiek i obraz sa zsynchronizowane - ale z tego co zauwazylem to dziala tylko na 60Hz. Na 50Hz obraz skacze, ale "nie przyspiesza" przez co po jakims czasie dzwiek jest zbyt szybko.

Jesli chodzi o odtwarzanie filmow, ale tylko przez kilka sekund - jeszcze nie znalazlem zaleznosci, ale michael milo, ze wspomniales o MAXSPEED. To juz jakis trop ;)

A co do ogladaniu kilkuplytowych filmow - mam ten sam problem. Co wiecej. Mialem folder o nazwie serialu i w nim podfoldery z kazdym odcinkiem osobno. Ale kazdy folder roznil sie tylko jedna cyfra (oznaczajaca numer odcinka). Mimo to, kazdy odcinek DVD rozpoznawalo jako odcinek pierwszy. A bylo ich 13. Koniec koncow znalazlem rozwiazanie - nazwy plikow nie moga byc zbyt dlugie. Przyklad:
1. Mamy folder z plikami filmowymi o nazwach:
Spartacus.Gods.of.the.Arena.Pt.1.HDTV.XviD-FEVER
Spartacus.Gods.of.the.Arena.Pt.2.HDTV.XviD-FEVER
Spartacus.Gods.of.the.Arena.Pt.3.HDTV.XviD-FEVER
Spartacus.Gods.of.the.Arena.Pt.4.HDTV.XviD-FEVER

DVD bedzie traktowac wszystkie odcinki jako odcinek: Spartacus.Gods.of.the.Arena.Pt.1.HDTV.XviD-FEVER
Po wrzuceniu ich w osobne foldery, ale nazwy folderow takie same jak nazwy odcinkow efekt jest ten sam.
2. Mamy folder z plikami filmowymi o nazwach:
Spartacus Part 1
Spartacus Part 2
Spartacus Part 3
Spartacus Part 4

DVD traktuje je jako kazdy osobny film i nawet samo wlaczy jeden odcinek po drugim. Umieszczanie w osobne foldery jest nie konieczne. Oczywiscie sama nazwa nie musi zawierac part/episode/cd czy czegos takiego. Wazne jest, aby nazwa byla krotka, ale zawierajaca oznaczenie numeryczne rozrozniajace jeden odcinek od drugiego. Niestety nie zauwazylem jeszcze ile znakow dokladnie powinna miec nazwa pliku.

Pytanie do forumowiczow - czy moze ktos mi polecic program do konwersji filmow na taki typ, aby byl odtwarzany poprawnie w tym odtwarzaczu? Oczywiscie zachowujac orginalny dzwiek i obraz bez straty jakosci wersji i wzrostu mb pliku. Szukalem, ale nie znalazlem czegos co sam moglbym polecic innym - a dzieki niemu filmy, ktore by nie dzialaly poprawnie moznaby przerobic na format dzialajacy i bez problemu ogladac.

benedetto

New member
Witam ponownie! :-D
Jak widzę poza nowymi "minusami" pojawiającymi się na forum brak pozytywnych opinii na temat tego sprzętu :???:
Niestety ze swojej strony znowu zauważyłem pewną "niedogodność" mojego Fergusona. Dotyczy to odtwarzania płyt dvd dwuwarstwowych. Nagrałem film na płytkę DL firmy Emtec chcąc oglądać obraz dobrej jakości i co najważniejsze bez zacinania. Sprzęt płytkę odtwarzał super do pewnego momentu (na liczniku było ok 1:05:00 - czyli wydaje mi się, że zaczął się odczyt z 2 warstwy), a potem się zatrzymał. Po kombinowaniu z przyciskami na pilocie (pauza, przewijanie, przeskok do następnego rozdziału) dało tyle, że obraz był odtwarzany, natomiast dźwięk był z innej części filmu, lub nie było go w ogóle. Spróbowałem również wejść w menu główne filmu i przeskoczyć do scen, które prawdopodobnie znajdują się na drugiej warstwie i efekty były takie same. Podkusiło mnie, żeby posprawdzać inne płyty DL (zarówno te nagrywane przeze mnie, "oryginalne" pirackie jak i oryginalne) i efekt był taki, że część z tych płyt była odtwarzana poprawnie a część niestety nie. I co dziwne również oryginały nie wszystkie zdały sprawdzian. Trochę to mnie zaskoczyło ponieważ niektóre z tych "błędnych" płyt - przynajmniej tych oryginałów były czytane bez problemu przez mojego starego panasonica. A ja uważałem, że był bardzo wybredny jeżeli chodzi o płyty... :)

navka

New member
Witam
Widzę że sporo osób ma problemy z tym odtwarzaczem. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane, jednakże trochę czytałem, że baaardzo dużą ilość problemów rozwiązuje wgranie nowego oprogramowania ze strony Fergusona. Prosiłbym o sprawdzenie tego sposobu(samo wgranie jest banalnie proste), gdyż przed kilkoma minutami po długich namysłach zamówiłem ten odtwarzacz i nie chcę żeby pojawiały się takie problemy :>

roger269

New member
Witam
Też mam ten model Fergusona i obiektywnie przyznaję, że model 880HX był lepszy. Do powyższych wad dodam jeszcze jedną - po każdorazowym podłączeniu do prądu dvd się uruchamia, zamiast przejść do stand bye, co jest czasami uciążliwe. Odnoszę też wrażenie że usb jest wolniejsze, a nie high speed.
Pozdrawiam All.

Do góry