Ferguson Af 6318

Pelikan

New member
Witam wszystkich,

Jestem tutaj nowy dlatego chcialbym wszystkich serdecznie powitać.
Poł dnia spędziłem na szukaniu po forum i czytaniu postów ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na dręczace mnie pytania.

Jestem szczęśliwym posiadaczem Plazmy Panasa 42PV60 + DVD i Amplitunera Yamahy, tunera (standardowego Philipsa) Cyfry+ i głośników Tonsila.

Przymierzam się do zakupu nowego tunera do Cyfry+ głownie po to żeby cieszyć się cyfrową jakością dźwięku.
Mam zamiar kupić model FERGUSON AF 6318 z tej aukcji:
http://www.allegro.pl/item113671991_ferguson_af_6318_cr_wysylka_gratis_poznan.html

Mam 2 pytanka.

1. Które z widocznych wejść na zdjęciu to jest wyjście Digital AUDIO (SPDIF) i czy jest to wyjście RCA (CHINCH, coaxial) ?

1451.jpg

2. Czy do tego tunera muszę zakupić przewód SCART/3xRCA żeby polaczyc go do wejść COMPONENT w mojej plazmie ? (żeby poprawić jakość obrazu)

Czy to moze byc taki przewód:
http://allegro.pl/item114750876_scart_euro_3xrca_z_przel_1_2m_prolink_exclusive.html

Z góry dziękuje za pomoc.

arsenal

Moderator
VIP
Wyjście cyfrowe w Ferdku jest opisane jako SPDIF(czarny chinch) ale na niewiele może się ono zdać. Większość amplitunerów źle współpracuje z tymi tunerami podczas odbioru dźwięku Dolby Digital 2.0 i 5.1. Następują przerwy w przesyle dźwięku, których podczas odsłuchu normalnego cyfrowego stereo PCM nie ma. Winny jest tu Ferguson i jego złe dekodowanie DD.
Do tej pory nie pojawiło się oprogramowanie, które by eliminowało ten problem.
Fergusony z serii xx18 nie mają wyprowadzonego sygnału YUV czyli component. Brak jeszcze takiego softu i prawdopodobnie nigdy go nie będzie. Pozostaje dobry przewód EuroRGB.

Pelikan

New member
lol no to całkowicie zmienia postać rzeczy
w takim wypadku daruję sobie zakup tego tunera
i pozostanę przy standardowym Philipsie :(

Niestety HUMAX 2000 z ceną 1700 zł to zbyt duży wydatek.
Czy jest jeszcze jakaś alternatywa ?
(może Globo 6010CR lub DSR-7000 ? - wygladaja one tak jak FERGUSON
więc podejrzewam , ze maja ten sam problem z dzwiekiem Dolby Digital ...)

Ostatnia edycja:

arsenal

Moderator
VIP
Nie ma co płakać bo co jak co, ale Philips ma lepszy obraz od Fergusonów.
Niestety HUMAX 2000 z ceną 1700 zł to zbyt duży wydatek.
Czy jest jeszcze jakaś alternatywa ?
Można poczekać do jesieni na tuner od ITI. Będzie w pełni HDTV, z dyskiem twardym 250GB do nagrywania i podejżewam, że w pełni zgodny z Dolby. Każdy kanał na tej nowej platformie ma byc conajmniej w Dolby Digital 2.0

dimas

New member
arsenal napisał:
Wyjście cyfrowe w Ferdku jest opisane jako SPDIF(czarny chinch) ale na niewiele może się ono zdać. Większość amplitunerów źle współpracuje z tymi tunerami podczas odbioru dźwięku Dolby Digital 2.0 i 5.1. Następują przerwy w przesyle dźwięku, których podczas odsłuchu normalnego cyfrowego stereo PCM nie ma. Winny jest tu Ferguson i jego złe dekodowanie DD.
Witam jestes pewny ze odpowiedzialny za to jest tuner bo ja ma KATHREIN-a i czasem na tvn tez przerywa dzwiek na dd 2.0 ale 5.1 wszystko ok myslalem ze to wina nadawcy

arsenal

Moderator
VIP
Pelikan napisał:
arsenal a co sądzisz o tym:
http://www.allegro.pl/item114367012_samsung_dsb_a300w_idealny_do_tv_lcd_hit_.html

Samsung DSB A300, myslisz, ze warto ?

p.s. co do ITI to oczywiscie, ze czekam :D
ale w miedzyczasie pocieszylbym oko troszke lepszym dzwiekiem i obrazem
z naszej kochanej CYFRY
Samsung napewno jest o wiele lepszy niż to co daje Cyfra+. Pytanie tylko czy warto. Jakość w C+ jest ogólnie kiepskawa. Widać ją na słabym tunerze jak i na dobrym. Jak to mówią: Z g***a bata nie ukręcisz.

Pelikan

New member
no tak
ale moze z Samsunga poprowadzil bym Coaxial do amplitunera i cieszylbym sie dzwiekiem przestrzennym na filmach w Canal+ czy HBO.
Nie sądzisz , ze warto ?

arsenal

Moderator
VIP
Szczerze? Nie warto. Ani Canal+, ani HBO nie wprowadziło dźwięku Dolby Digital i zanosi się, że jeszcze długo go nie będzie. Stereo po złączu cyfrowym jest oczywiście trochę lepsze niż po chinchach analogowych ale chyba nie o to tu chodzi, prawda. Do Dolby Surround, bo taki tylko dźwięk można mieć z Cyfry+ wystarczy dobry kabel chinch stereo i porządny amplituner z dekoderem Dolby ProLogicII. Na coś lepszego trzeba jeszcze trochę poczekać. Mam nadzieję, że niedługo.

KKuba

New member
Bez reklam
:hmm: Z całym szacunkiem, ale kompletnie nie zgadzam się z przedmówca. Testowałem prawie wszystkie wymienione powyżej dekodery i są BARDZO poważne różnice. Zacznijmy od uwagi ogólnej. Polityka Cyfry to wszystko jak najmniejszym kosztem, aby maksymalnie wycisnąć klientów. Efektem tego jest totalny badziewie najmowane abonentom. W dużej mierze za złą jakość obrazu odpowiadają właśnie dekodery, słabość sygnału się tylko do tego dokłada.
A więc po kolei. Philipsy to najgorsze dekodery w ofercie Cyfry, autentyczny złom. Jest to dekoder stary, wolny, z fatalnym EPG, beznadziejny, menu i kiepską jakością obrazu. Acz na plus trzeba przyznać, że stabilny jak skała. Nic się nie wiesza.
Trochę lepsza jest seria Pionierów 1x00, zwłaszcza jeśli chodzi o jakość obrazu. Obraz z Pioneera jest lepszy kolorystycznie i ogólnie wyraźniejszy. Na plus Pioneera zaliczyć należy „alternatywnie”: oprogramowany, dostępne w necie. Oba dekodery to jednak obecnie złom, który powinien trafić do muzeów, gdzie ich miejsce. Trzeci dostarczany obecnie przez Cyfrę dekoder to Thompson, na mój gust jest porównywalny z Pioneerem (na plus to ma wyjście cyfrowe dźwięku).
Kluczowe wady powyższego złomu to brak obsługi DISEQC (zapomnijcie o Astrze i np. DeLuxe Music), brak sygnału YUV, brak możliwości tworzenia własnych list kanałów (gwoli ścisłości to Pioneery mają taka opcje, ale Cyfra ją zablokowała), brak złącz CI.
Kupmy więc coś sami... Ale co? Pamiętajmy, że do Cyfry nie będzie nam potrzebny dekoder HDTV (chyba, że ktoś wierzy w ich deklaracje z rzekomym szybkim startem HDTV), wystarczy zwykły, czyli co???
Na początek mamy Fergusony. To jest taki sprzęcik dla oszczędnych, bez rewelacji, ale da się przynajmniej używać. Jakość obrazu porównywalna z Pioneerem, dekoder stosunkowo wolny, ale za to: jest DiSEQc(znaczy będzie ASTRA!), własne listy kanałów, dźwięk cyfrowy (choć faktycznie z dekodowaniem Dolby są problemy, pamiętajmy jednak, że jakość dźwięku cyfrowego znacznie się różni od analogu – oczywiście o ile ktoś ma dobry wzmacniacz), łatwość programowania komputerem. Droższe modele jak 7318 mają też złącza CI, a PVR600 (z HDD) ma też sygnał YUV na złączu SCART. Jak mamy mały budżet, to sprzęt do rozważenia.
Samsumg to naprawdę wart polecenia dekoder, zwłaszcza A200C. A300 ma jeszcze złącze VIAACCESS, ale to trochę mało uzasadnia dopłatę. W obu modelach bardzo dobra jakość sygnału wizyjnego (także sygnał YUV). Menu jest dość skomplikowane, ale za to bardzo rozbudowane, jest też wyjście optyczne dźwięku, 2xzłącza CI. Ten dekoder naprawdę się może podobać, tyle, że jest... Drogi. Pamiętajcie, że nie ma w nim w ogóle zabudowanego czytnika kart, czyli musimy kupić moduł dostępu warunkowego, a np. taki Aston Crypt to wydatek ok. 400 PLN.. Z drugiej strony jednak warto. Jest na forum bardzo obszerny opis tego dekodera – wystarczy pogrzebać.
Przed Humaxem 2000 (który zresztą ma co prawda obsługę HDTV, ale za to średnią opinie klientów – wystarczy poczytać forum) są też inne, tańsze modele, zwłaszcza z HDD. Do rozważenia są Radixy (chociaż te odradzam ze względu na kompletny wsparcia klienta - polski dystrybutor nie odpowiadają nawet na najprostsze maile). I dekodery Inverto. Te ostatnie to są bardzo pozytywnie opisywane, choć niestety są po prostu drogie. Ale na plus to Inverto ma podwójny Tuner, który pozwala na zapis innej audycji niż jest nagrywana.
Się rozpisałem ,a to oczywiście nie wszystko, napisałem tylko o niektórych dekoderach (niech fani DreamBoxa mi wybaczą), za to na pewno się nie można zgodzić się z tezą, że obojętne na czym się Cyfrę ogląda. Wcale nie obojętne. A do tego jak mamy swój dekoder to możemy np. używać pakiety startowego – co śmiesznie ten pakiet z opcjami, wychodzi taniej niż pakiet standardowy, a do tego nie płacimy haraczu za wynajem złomu. Mówiąc krótko.
Warto się nad własnym dekoderem do Cyfry zastanowić...,

arsenal

Moderator
VIP
dimas napisał:
a mi nikt nie odpowie:(
Widocznie z tym modelem jest podobnie. Wiem, że na starszych modelach Humaxów było podobnie ale producent wypuścił nowy soft i problem zniknął.

KKuba z całym szacunkiem ale nadal uważam, że nie warto. Jeszcze kilka miesięcy temu może zgodziłbym się a tobą. Teraz mając na uwadze nadchodzące jesienią zmiany nie mogę z czystym sumieniem polecić jakąkolwiek inwestycję w sprzęt do C+. Nie ma sensu wydawać więcej na Cyfrę niż trzeba. Radzę przeczekać te parę miesięcy i dopiero wtedy się rozglądać bo można żałować zakupu, nawet tak dobrego tunera jak ten od Samsunga.

Mareq

New member
Zastanawiam sie czy kupic Humaxa 2000 + Aston C. do odbioru C+ , ale to tak na teraz. No i tak przyszlosciowo, zastanawiam sie czy bede mogl uzyc tego zestawu do odbioru cyfrowego ITI . Jak myslice? Czy moze beda dedykowane tunery tylko i wylacznie do tego celu?

Do góry