fatalne przejścia między "barwami" sony kdl55ex720

siara_nh

Member
Witam
panowie ostatnio zauważyłem , gdy oglądam jakiś film np z pc puszczony na tv ( i nie tylko)
to bardzo widać przejścia między tonacjami tzn gdy np wyświetlone jest jakieś światło od którego rozchodzi się delikatna poświata ( od jaśniejszego do ciemniejszego ) to widać właśnie te przejścia nie są one płynne tylko bardzo wyrażne jakby było widac linie między nimi czy to wina tv? - ostatnio zauwżyłem też pogorszenie jekości z dekodera UPC ( aLE tu podejżewam dekoder- zmieniałem już kable hdmi )

możecie coś doradzić?- dodam ze na monitorze pc też są podebne przejścia między tonacjami ale troche mniej widoczne - sterowniki ? karta? dodam zę karta jest nowa kupiona miesiąc temu- prócz tego jakość z pc na tv jest bez zmian tylko te przejścia mnie wkurzają

siara_nh

Member
podświatlanie ustawione mam na 5 ( z 10 możlwych )
Kalibracje robiłem sam za pomocą plansz dostępnych na necie nie wiem czy tv coś szwankuje czy może jakieś ustawienia trzeba zamienić

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ale jaki tryb podświetlenia matrycy masz wybrany ; film, użytkownik, dynamiczny ?
A kalibracja dla niebieskich członków forum jest gratis.

siara_nh

Member
Tryb filmu mam wyłaczony
Wybór sceny mam Ogólny
mam włączoną opcje motionflow
(mam nadzieje że o któryś z tych ustawień CI chodziło :) )

A
A kalibracja dla niebieskich członków forum jest gratis.
nie bardzo zrozumiałem ? jak można zostać niebieskim członkiem i jak taka kalibracja wtedy wygląda ?:)

nagdob

Member
Bez reklam
Tryb filmu mam wyłaczony
Wybór sceny mam Ogólny
mam włączoną opcje motionflow
(mam nadzieje że o któryś z tych ustawień CI chodziło :) )

nie bardzo zrozumiałem ? jak można zostać niebieskim członkiem i jak taka kalibracja wtedy wygląda ?:)

Żeby być niebieskim trzeba zapłacić mały haraczyk.:x

siara_nh

Member
no właśnie o to mi chodzi ile trzeba zapłacić i w jaki sposób będzie to kalibrowane? :)
sprawidziłem dziś na wszelki wypadek i podpiąłem innego kompa pod tv żeby sprawdzić czy to może jakieś sterowniki czy coś - ale dzieje się dokłądnie to samo - podpinałem pod inne wyjścia w tv innymi kablami i to samo, przywróciłem tv do ustawień fabrycznych i od nowa kalibnrowałem , nic to nie dało ( dodam ze niedawno z 2 tygodnie temu robiłem aktualizację tv - może wtedy coś mu sie pochrzaniło ?)

nie bardzo wiem nawet pod jakim hasłem szukać tego w googlach bo to troche nietypowe chyba

Do góry