F 6400 problem z logowaniem do sieci

kcezar

Member
Witam
Problem z logowaniem się do sieci domowej Wi-FI:
1.TV odnajduje sieć, jest zabezpieczona, więc wpisuję login i hasło i...Wpisuję Login hasło i NIE MOŻNA POŁĄCZYĆ SIĘ Z SIECIĄ BEZPRZEWODOWĄ. Login i hasło są OK, laptop śmiga po sieci (oprócz stacjonarnego kompa, podłączonego do rutera kablem)
2. połaczenie z siecią poprzez przycisk WPS na ruterze: łaczy ale...zmienia nazwę sieci na Ap 802... i pozostawia sięc niezabezpieczoną i już w tej chwili laptop traci połaczenie z siecią (widzi ją AP 802 ... na liście dostępnych sieci bezprzewodowych- jako niezabezpieczoną)

Ki czort?

kcezar

Member
Nieaktualne

Witam
Problem z logowaniem się do sieci domowej Wi-FI:
1.TV odnajduje sieć, jest zabezpieczona, więc wpisuję login i hasło i...Wpisuję Login hasło i NIE MOŻNA POŁĄCZYĆ SIĘ Z SIECIĄ BEZPRZEWODOWĄ. Login i hasło są OK, laptop śmiga po sieci (oprócz stacjonarnego kompa, podłączonego do rutera kablem)
2. połaczenie z siecią poprzez przycisk WPS na ruterze: łaczy ale...zmienia nazwę sieci na Ap 802... i pozostawia sięc niezabezpieczoną i już w tej chwili laptop traci połaczenie z siecią (widzi ją AP 802 ... na liście dostępnych sieci bezprzewodowych- jako niezabezpieczoną)

Ki czort?

Sorki, nieaktualne... pnkt 1: w sumie próbowałem kilkanaście razy, przez dwa dni ... i w końcu zatrybił. Może router mam kiepski, nie wiem. Przepraszam za zasmiecanie forum. Mozna usunąc wątek

Tsubasa

New member
Bez reklam
Wyłącz WPS, filtrowanie po MAC (bo nic nie daje) na routerze, ustaw szyfrowanie WPA/WPA2 lub WPA2 PSK AES minimum 12 znakowe nie słownikowe. Zobacz zajętość kanałów i ustaw kanał najmniej zajęty. Jak chcesz dokładniejszą konfigurację, to podaj producenta i model routera oraz zrzut ekranu z inSSIDera zaznaczając swoją sieć.

kcezar

Member
Router: MODECOM MC-WR11
Poproszę o sugestie.

Attachments

• Ramka.jpg
    Ramka.jpg
    222,2 KB · Wyś: 154

Tsubasa

New member
Bez reklam
Dużą moc mają sieci 'ramka' i 'dom' przez co możesz mieć problem z szybkością i stabilnością wifi. Sprawdź kanały 13 na 40 Channel Width, od 7 w górę na 20 Channel Width.

Wireless Setup > Security
Encryption: WPA2
Authentication Mode: Personal(Pre-Shared Key)
WPA2 Cipher Suite: AES
Pre-Shared Key Format: Passphrase
Pre-Shared Key: ponad 12 znakowe, nie słownikowe hasło

Wireless Setup > Advanced
20/40MHz Coexist: Enabled (sprawdź obie wartości)

Wireless Setup > WPS
Zaznacz 'Disable WPS'

Services Setup > UPnP
Zaznacz 'UPnP Enable'

Security Setup > MAC Filter
Odznacz 'Enable MAC Filtering'

LAN Setup > IP&MAC Bind
Zaznacz 'Enable Static DHCP' i podporządkuj MAC adres każdego urządzenia do IP. MAC adres urządzenia możesz sprawdzić w DHCP Client kiedy jest podłączone do routera.

QoS Setup
Zaznacz 'QoS Enable'
Wprowadź w Manual Uplink Speed (Kbps) prędkość wysyłania swojego łącza. Downlink Speed (Kbps) prędkość pobierania.
Address Type: 'IP'
Local IP Address: wprowadź IP
Mode: Guaranteed minimum bandwidth
Uplink Bandwidth (Kbps): wprowadź 1/3 prędkości wysyłania
Downlink Bandwidth (Kbps): 1/3 prędkości pobierania

I każdemu IP lub przedziałowi kilku IP taką regułę stwórz, unikniesz tego ze jak na komputerze zaczniesz pobierać plik, to nie wyssiesz całego łącza tylko będzie można np. na TV nadał oglądać YouTube.

Status > Firmware Version - sprawdź czy nie ma nowszej wersji oprogramowania PLIKI DO POBRANIA Aktualizację rób po przewodzie nie po wifi.

kcezar

Member
Dużą moc mają sieci 'ramka' i 'dom' przez co możesz mieć problem z szybkością i stabilnością wifi. Sprawdź kanały 13 na 40 Channel Width, od 7 w górę na 20 Channel Width.
Ramka jest moja, była poprzednio bardziej na prawo ale wczoraj zmieniłem :). Spróbuję COŚ poustawiac ale wieczorem.

ania26

New member
witam ja też mam ten problem mam router axesstel mv 610 internet orange fredoom net. telewizor samsung f6400. przez kabel łączy się internet, a przez wi-fi nie chce. wiem że telewizor widzi wi fi bo ja zdejmuje hasło z routera to nie ma takiej malutkiej kłódeczki wyswietlanej na telewizorze a jak załoze hasło to z powrotem sie pojawia. Nie wiem w czym jest problem.

Tsubasa

New member
Bez reklam
Inne urządzenia łączą się poprawnie po wifi z routerem?
Wklej zrzut ekranu z inSSIDera zaznaczając swoją sieć i zrzuty ekranu z routera z opcjami związanymi od wifi.

ania26

New member
własnie przyszła sąsiadka i na swoim telefonie nie mogła sie połączyc z moim internetem przez wifi.Pozyczyłam laptopa i to samo nie mozna się połączyc. Przywróciłam ustawienia fabryczne routera, znalazłam na internecie jak pani z orange tłumaczy jak włączyc wifi na moim routerze i jest ,połączyło wszystko tel, laptop i telewizor.Pozdrawiam

Do góry