ES7000 vs ES8000

jarzyna

New member
Witam

Przymierzam się do zakupu tv 46ES7000 zastanawiam się nad tym czy warto dopłacić i wziąć 46ES8000 czy nie ma to większego sensu ? Może ktoś doradzić ?

kiler780

New member
różnica w cenie 300 zł; no i chyba jakiekolwiek inne różnice trudno wymienić no ramka postawa i być może różnica w jakości obrazu, ale to chyba jest raczej niewidoczne; ja mam es8000

jarzyna

New member
Niby 300zł ale jak wypatrzyłem w neonecie 46ES7000 jest za 5899 zaś 46ES8000 można dostać gdzieś w granicach 6600zł więc to już wychodzi jakieś 700zł różnicy.
Przegląałem różne tematy i faktycznie różnia się tylko podstawką oraz dimmingiem. Jednak ciekawi mnie jak to faktycznie w praktyce wygląda czy w obrazie jest duża różnica?

Dzięki kiki i kiler780 za odpowiedź ;)

kiler780

New member
ciężko mi powiedzieć czy jest różnica, nie miałem porównania, ale generalnie obraz mi się bardzo podoba. Nawet nie przejmuje się za bardzo cloudingiem, który szczególnie jest widoczny przy ustawieniu film. Ja jak kupowałem to różnica była tylko 300 zł dlatego też kupiłem es8000

grzesiczek1

New member
Ja także kupiłem ES8000. Oglądałem zarówno ES7000 i ES8000 i nie mogłem w sklepach zauważyć absolutnie żadnych różnic w obrazie.

Zdecydował tak naprawdę kolor ramki -> w ES8000 jest ładna srebrna, a czarna, jakby szklana, nie za bardzo przypadła nam do gustu.

Gdzieś na forum możesz znaleźć test autorstwa kiki'ego: "Co warto kupić D7000 czy D8000". Według mnie podobnie jest w serii ES -> różnice niezauważalne w codziennym użytkowaniu.

Telewizor wisi na ścianie więc podstawka nie miała znaczenia.

kiler780

New member
A jak wypada es6800 w porownaniu do 7000.Czy roznica jest duza w jakosci obrazu bo w cenie 55 jakies 2 tys.

parmoz

musiałbyś się wybrać do jakiegoś sklepu i tam porównać, ale nie na programach demonstracyjnych; różnice w parametrach są bardzo duże oczywiście na korzyść es8000

largoon

New member
musiałbyś się wybrać do jakiegoś sklepu i tam porównać, ale nie na programach demonstracyjnych; różnice w parametrach są bardzo duże oczywiście na korzyść es8000

Z tymi różnicami w parametrach to trochę na wyrost powiedziane. To niemal identyczne (za wyjątkiem wyglądu) telewizory. Powiem nawet, że porównując te dwa modele w sklepie, ES7000 wyświetla lepszą czerń w stosunku do ES8000. Nie wiem czy słowo "Ultimate" to czysty marketing czy prawda. Kiedyś byłem sceptyczny do testu przeprowadzonego przez Digital Versus, gdzie ES8000 zanotował kontrast na poziomie 1960:1, ES7000 zaś 3070:1. Czerń zgodnie z tymi testami wypada lepiej w modelu ES7000. Do tego czarna ramka nadaje charakteru. ES7000 jest też bardziej stabilny i co bardzo ważne (gdy nie wieszamy, tylko stawiamy na półce), obecna jest możliwość obracania telewizora. ES8000 pod tym kątem jest "upośledzony".

Samsung UE55ES8000: Full Review

Samsung UE40ES7000: Full Review

Być może Kiki otrzyma na testy wersję ES8000 i sprawdzi co się kryje w środku. W mojej opinii lepiej po prostu wybrać ten model, który bardziej nam odpowiada wyglądem. ES8000 robi na początku efekt "wow", ale gdy emocje już opadną...Sam stoję przed wyborem tv i kiedyś w ślepo stawiałem na ES8000. Dziś już nie jestem przekonany.

kiler780

New member
Z tymi różnicami w parametrach to trochę na wyrost powiedziane. To niemal identyczne (za wyjątkiem wyglądu) telewizory. Powiem nawet, że porównując te dwa modele w sklepie, ES7000 wyświetla lepszą czerń w stosunku do ES8000. Nie wiem czy słowo "Ultimate" to czysty marketing czy prawda. Kiedyś byłem sceptyczny do testu przeprowadzonego przez Digital Versus, gdzie ES8000 zanotował kontrast na poziomie 1960:1, ES7000 zaś 3070:1. Czerń zgodnie z tymi testami wypada lepiej w modelu ES7000. Do tego czarna ramka nadaje charakteru. ES7000 jest też bardziej stabilny i co bardzo ważne (gdy nie wieszamy, tylko stawiamy na półce), obecna jest możliwość obracania telewizora. ES8000 pod tym kątem jest "upośledzony".

Samsung UE55ES8000: Full Review

Samsung UE40ES7000: Full Review

Być może Kiki otrzyma na testy wersję ES8000 i sprawdzi co się kryje w środku. W mojej opinii lepiej po prostu wybrać ten model, który bardziej nam odpowiada wyglądem. ES8000 robi na początku efekt "wow", ale gdy emocje już opadną...Sam stoję przed wyborem tv i kiedyś w ślepo stawiałem na ES8000. Dziś już nie jestem przekonany.

koledze chodziło o es6800

largoon

New member
koledze chodziło o es6800

Faktycznie, najmocniej przepraszam. Szybkie czytanie nie zawsze popłaca:). Mam prośbę bo widzę, że jesteś posiadaczem tego tv. W trakcie czytania jednego z testów, pojawiła się informacja, że ES8000 nie wyświetla na pełnym ekranie zdjęć w wysokiej rozdzielczości. Nie bardzo chce mi się wierzyć, dlatego mam prośbę czy mógłbyś to zweryfikować. Dziękuję.

Do góry