Z tymi różnicami w parametrach to trochę na wyrost powiedziane. To niemal identyczne (za wyjątkiem wyglądu) telewizory. Powiem nawet, że porównując te dwa modele w sklepie, ES7000 wyświetla lepszą czerń w stosunku do ES8000. Nie wiem czy słowo "Ultimate" to czysty marketing czy prawda. Kiedyś byłem sceptyczny do testu przeprowadzonego przez Digital Versus, gdzie ES8000 zanotował kontrast na poziomie 1960:1, ES7000 zaś 3070:1. Czerń zgodnie z tymi testami wypada lepiej w modelu ES7000. Do tego czarna ramka nadaje charakteru. ES7000 jest też bardziej stabilny i co bardzo ważne (gdy nie wieszamy, tylko stawiamy na półce), obecna jest możliwość obracania telewizora. ES8000 pod tym kątem jest "upośledzony".
Samsung UE55ES8000: Full Review
Samsung UE40ES7000: Full Review
Być może Kiki otrzyma na testy wersję ES8000 i sprawdzi co się kryje w środku. W mojej opinii lepiej po prostu wybrać ten model, który bardziej nam odpowiada wyglądem. ES8000 robi na początku efekt "wow", ale gdy emocje już opadną...Sam stoję przed wyborem tv i kiedyś w ślepo stawiałem na ES8000. Dziś już nie jestem przekonany.