[Epson TW3500] Przebarwienia na srodku projekcji

Smasher

New member
Mam następujący problem. Dostałem od ojca projektor TW3500 jest on po wymianie lampy. Jak zdołałem zauważyć jest to zamiennik OSRAM aczkolwiek świeci dobrze (sprawdzałem na lampie od kumpla TW2900 i zielona poświata taka sama) ...wyświetlona 72h.... gdy sa wyswietlane rozne onrazy to w tej okolicy sa przebarwienia w odcieniach zieleni.
Problem polega na tym, że w centralnej części widać zieloną rozmazaną poświatę. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i wie jak to naprawić? Jak mniemam jest to wina rozkalibrowania...

Edit.
...rozkrecilem projektor. Przedmuchalem sprzezonym powietrzem. Przeszukuje fora roznej masci i jak narazie po caly dniu szukania obstawiam na polaryzator. Teraz rodzi sie moje pytanie. Czy taki polaryzator (sa 3szt :) ...moglbym zamienic miejscami w celu diagnozy? (Do stracenia nie mam zbut wiele) ...na chwile obecna przebarwienia sa odcieniu zieleni. Na aliexpress :D widzialem polaryzatory za 60 dolarow :)

LINK (jeśli nie można to przepraszam....zamieszczam poglądowo)

Edit 2.
Czy te polaryzatory ...czy zwal jak zwal (te z linka) ona sa w okreslonych kolorach ( R G B ) ?

Ostatnia edycja:

Smasher

New member
Napisalem do paru serwisow i w krk odpisali mi tak

"Najprawdopodobniej uszkodzenie mogło powstać w torze optycznym,
Jesli to regulacja to da ją sie wykonać, ale nie koniecznie uszkodzenie moze byc w torze optycznym.
Zeby mieć pewność to trzeba rozebrać i sprawdzic.
Koszty ekspertyzy 61zł (w przypadku braku mozliwości naprawy)
Joszty napraw - regulacji w wiekszosci przypadków 200-350zł"

Zawioze im w poniedzialek. Zobaczymy

Do góry