epson eh-tw3000 v sanyo plv z700

anxion

New member
witam
Jestem na kupnie projektora i chcialem sie zorientowac ktory z tych projektorow jest lepszy . Czy widzial je ktos w akcji??

SANYO PLV Z700 czy Epson EH TW3000

mat74

Well-known member
Bez reklam
oczywiscie proja dlp nie mozna polozyc wszedzie, instalacja jest wrecz praco i nerwochlonna..:D
100" z 5 metrow uzyskasz- wszystko zalezy jaki model.
zdjecia,zdjeciami a obejrzec trzeba "na zywo" , z reszta jesli mam byc szczery to akurat te zdjecia z dwoch pierwszych stron sa zdecydowanie kiepskie.
tu masz fotke z proja dlp,zdjecie robione w trakcie ogladania bez stopklatki,z n-ki(widac logow narozniku :D) nie obrabiane

dread

New member
Bez reklam
Z tej dwójki lepszy będzie TW3000 - jaśniejszy zarówno w trybie kinowym i dynamicznym, bardzo ładne kolorki przy ustawieniach fabrycznych.

Ale szczerze to za tą kasę (nie wiem jak w UK, u nas 7 tyś) nigdy bym go nie kupił. Dlaczego ? TW3000 podobnie zresztą jak Z700, posiada panele organiczne - mają one gorszy kontrast od paneli nieorganicznych stąd też dość przeciętna czerń w TW3000 czy tym Sanyo.
Poza tym panele organiczne są dużo bardziej narażone na degradację po pewnym czasie użytkowania. Oba modele są też pozbawione możliwości interpolacji klatek - w tegorocznych modelach ta opcja staje się już standardem.

mat74

Well-known member
Bez reklam
anxion napisał:
a jaki dlp bys polecal do 1100euro i ze by uzyskac 100'' w 5 m

szczerze mowiac nie sledze teraz tak pilnie nowych modeli , kupowalem prawie rok temu i stalem przed takim samym wlasciwie dylematem.technologie LCD odrzucilem po prezentacji (tego sanyo miedzy innymi) i po zapoznaniu sie z wadami tej technologi (dlp tez ma swoje wady oczywiscie - jednak dla mnie byly one "do przejscia") z dlp bralem pod uwage dwa modele infocus x10 i optoma hd 800 , kupilem ten drugi ze wzgledu ,ze bardziej mi pasowaly jego parametry (odleglosc od ekranu a jego wielkosc) ,jak rowniez fakt ,ze ma biala obudowe (obawialem sie ,ze infocus bedzie wygladal na suficie jak wiszaca do gory nogami czarna umywalka :D) , jednak w bezposredniej konfrontacji (prezentacja) nie zauwazylem jakiejs przewagi jednego nad drugim .

na dzien dzisiejszy jest duzo nowych modeli ,z ktorych jednak nie jestem ci w stanie polecic zadnego poniewaz nie porownywalem ich "w akcji" ,glupot plesc nie chce , a teorie to kazdy moze sobie poczytac...:D

anxion

New member
cholera ale mam dylemat nie wiem co wybrac a test ich raczej odpada bo tutaj na wsi (dublin) nie ma praktycznie takich sklepow wrrrr i musze ufac co pisza gazety i opinie innych uzytkownikow wrrr

dread

New member
Bez reklam
anxion napisał:
w uk ten epson kosztuje 1000euro a sanyo 1150
No to jak za 1000 eur to sprawa ma się zdecydowanie inaczej :) (tak z ciekawości podaj namiary na ten sklep).

HD20 ma troszkę słabszą czerń od TW3000 (trochę droższy Mitsubishi HC3800 na podobnym poziomie), natomiast w scenach mieszanych te DLP mają przewagę nad Epsonem + nie musisz się martwić o degradację paneli czy dust bloby.
Ale z drugiej strony, jak to DLP, mają mniejsze możliwości montażu (100 cali z 5m na nich nie dostaniesz), są głośniejsze + efekt tęczy.

Wybór należy do ciebie :)

dread

New member
Bez reklam
anxion napisał:

950 funtów :)
Ale mimo wszystko nadal niezła cena.

Z700 odradzam - przeciętna jasność w trybie kinowym, przy 100 calach z 5 metrów może to być problem jak już wyświecisz te kilkaset godzin. Kolorki też gorsze od Epsona przy ustawieniach fabrycznych.
Jeśli musi być LCD to skłaniałbym się ku tegorocznemu TW2900 - nie wiem jak stoi w Anglii, w Niemczech 1200 euro.
Ale TW3000 byłby lepszy z tej trójki...

dread

New member
Bez reklam
Z USA ? A jak z gwarancją ?

TW3500 to następca TW3000 - to są praktycznie te same projektory z tą różnicą, że TW3500 ma usprawnioną przesłonę względem zeszłorocznego modelu.

dread

New member
Bez reklam
Z700 był pierwszym tanim projektorem 1080p, był nie do pobicia w kategorii cena/możliwości. Piszę "miał" bo z czasem i Epson wypuścił tanie 1080p, troszkę droższe od Z700, ale jednocześnie o lepszych parametrach kontrastu i jasności. Do tego pojawiło się sporo modeli DLP w tym przedziale cenowym do 1000 euro.
Może w tym czasie gdy ten serwis whathifi.com przyznawał tego awarda to Z700 po prostu nie miał konkurencji ? :)

W każdym razie jeśli możesz dostać oba projektory w podobnej cenie to nie zastanawiałbym się i brał Epsona.

mat74

Well-known member
Bez reklam
dread napisał:
Ale z drugiej strony, jak to DLP, mają mniejsze możliwości montażu (100 cali z 5m na nich nie dostaniesz), są głośniejsze + efekt tęczy.

e... a to niby dlaczego 100 " nie da sie uzyskac ?! pierwszy z brzegu
http://www.projectorcentral.com/InFocus-X10-projection-calculator-pro.htm

moje wypowiedzi moga byc "tendencyjne" ;) - poniewaz bardziej odpowiada mi obraz "plazmowo-kinowy" i technologia LCD jakos do mnie "nie przemawia" jednak z tego co mi sie wydaje (jak mowilem- nie widzialem w akcji tegorocznych modeli) w tym przedziale cenowym ok.1000 £ proje DLP beda mialy zdecydowanie lepszy kontrast i czern. nie mowie oczywiscie o "papierowych" parametrach przy wlaczeniu funkcji aktywnej przeslony, a przez lepsza czern rozumiem rowniez lepsze oddanie szczegolow w czerni (ciemne sceny) . przy pomiszczeniu nieprzygotowanym do projekcji (jasne sciany i sufit) ma to wedlug mnie dosc duze znaczenie.

Do góry