Dźwięk przez HDMI i CINCH równocześnie. Da się?

skibusek

New member
Witam,

Chcialbym podlaczyc DVD do Philipsa 9551 kablem HDMI. Tyle ze dzwiek chcialbym puscic przez wieze z systemem Pro Logic, czyli podrobką kina domowego (a wiec zwyklymi kablami białym i czerwonym). Slyszalem jednak ze z uwagi na to, iż HDMI juz samo w sobie przesyła dzwiek, nie ma mozliwosci puszczenia go rownolegle cinchami. Czy to prawda?

A jesli to prawda, to czy ewentualnie dzwiek ktory wejdzie do TV przez HDMI, moznaby nastepnie wyprowadzic z TV do wiezy poprzez wyjscie AUDIO OUT z tylu TV (białe i czerwone) ?

Pozdrawiam

imalas

Member
Witam!
Oczywiście, że możesz tak połączyć. Pozostaje tylko wyciszyć głośniki w tv, tak dla .....przyzwoitości :)

Ten dźwięk też możesz wyprowadzić z TV poprzez dowolne, dostępne wyjście audio np. cinchami. Tyle, że w jakim celu? , skoro DVD ma też wyjście audio analogowe i cyfrowe , no tak, jeśli chodzi o audio z transmisji TV to oczywiście, że tak!
Uwaga:z tyłu TV możesz mieć także wyjście audio tzw. niskonapięciowe np. do słuchawek.

skibusek

New member
imalas napisał:
Oczywiście, że możesz tak połączyć. Pozostaje tylko wyciszyć głośniki w tv, tak dla .....przyzwoitości :)

Ok, tylko na czym opierasz to przekonanie (że można)?

Na tym, że wcześniej zawsze tak się dało zrobić bo były połączenia analogowe i dzwiek szedl osobno a fonia osobno, czy na tym że spotkałeś się już z tego rodzaju sytuacją w praktyce, że ktoś poprowadził obraz po HDMI, a dżwięk po CINCH?

Bo wlasnie w tym sęk, że kiedyś gdzieś przeczytałem, że twórcy HDMI nie przewidzieli możliwości zdublowania fonii i załozyli że skoro dzwiek idzie juz cyfrowo w kablu HDMI to nie ma potrzeby puszczac go jeszcze osobno analogowo. A ja nie wiem czy to prawda, czy fałsz.

I właśnie dlatego bardzo mi zależy na informacji sprawdzonej w praktyce.

Pozdrawiam

skibusek

New member
Dzieki Wam wielkie!
Imalas mam nadzieje ze nie masz mi za złe że tak drążyłem ale sam rozumiesz, chcialem miec absolutną pewnosc :cool: ale skoro piszesz ze sam tak masz podłaczone to to mi całkowicie wystarczy.
Ponadto jak sciagnalem z netu instrukcje obsługi interesujacego mnie DVD to znalazłem tam funkcję wyłączania dzwieku przy HDMI, tak jak to sugerowal z kolei Pawek.

Tak wiec jeszcze raz wielkie dzieki i pozdrawiam!

Do góry