dzwiek hd "straight"?

tomdvd

New member
Witam,
Panowie czy to normalne ze wyswietlacz główny ampli pokazuje wielki napis "STRAIGHT" na wyswietlaczu przy dzwieku hd, np. dts master audio 5.1? Ampli Y663, połączenie właściwe hdmi z Pioneer 320. Jest mały znaczek dts master i wielki STRAIGHT na wyswietlaczu ktory nie da sie zmienic i te surroundy jakos kiepsko a z DD, DTS gra lepiej, help please.

SławekSS

New member
Bez reklam
"straight" to jeden z programów polegający na ominięciu wiekszości regulacji.
Krótko mówiąć nie ma kształtowania pola tak jak np. w adwenture, sci-fi itp.

SławekSS

New member
Bez reklam
tego nie sprawdzałem, ale zapewne jak przesyłasz dzwięk dts hd ma albo LPCM to ampli nie pozwala na korekte. Jutro sprawdzę.

tomdvd

New member
Sprawdziłem i mozna zlikwidowac "Stright" pod warunkiem ze NIE jest to dzwiek HD. Jesli płynie HD wówczas straight jest nie do zlikwidowania. Jesli ogladacie w trybie Movie mode to tego nie widac ale wystarczy wcisnac parametr i wtedy pojawia sie Stright. Jaki macie napis na display przy dzwieku z bluray w formacie hd na Y663? Nie rozumiem ze surround'y na Quantum of solace w DTS HD działają słabiej niz przy DD 5.0, chyba sie załamie:)
Odpiszcie pozdr,

SławekSS

New member
Bez reklam
sprawdziłem i tak jest w rzeczywistości. Dodam, ze tak ma być. Dlaczego?
Dlatego, ze jest to dzwiek najwyższej jakości i jakakolwiek ingerencja w niego mija sie z celem. Albo masz sprzęt z takiej samej półki(głównie głosniki) albo masz bum-boxa i mozesz sobie regulowac co chcesz. W dzwiękach HD wszystko jest ustalone przez twórcę i masz odtwarzać tak jak on chce, ale jeśli Ci nie pasuje to masz dzwieki nizszej klasy(dts, DD itp.) w które mozesz do woli sobie zmieniać.

To tak jak z odtwarzaczami CD lub SACD i odpowiednim sprzetem. Im wyzsza klasa, tym mniej regulacji a czasami dochodzi do tego, ze masz tylko guzik(nawet pilota brak) PLAY i STOP a wydajesz 100 tys. złotych lub wiecej, a innym razem kupujesz taki odtwarzacz za 200zł i masz pięc pilotów, tysiac guzików i sto razy wiecej mozliwośći.

Reasumując. Albo słuchasz tego co autor chciał przekazać, albo z ego nie korzystasz. Treść książki też zmieniasz :?:

tomdvd

New member
Dzieki Sławek,
Rozumiem ze równiez masz napis Stright jesli nie Movie Mode na kazdym dzwieku HD. Urojiłem chyba sobie ze Yamaha na display pokazuje pełna nazwe DTS MASTER AUDIO czy HD i miałem wrazenie ze cos gra ale nie do konca, jakgdyby był to DTS HD w wersji 2.0. Kolumny Yamo 7.0-blok wiadomo ale back surround jest jeszcze nie podłączony.
Czyli ma byc STRAIGHT, pozdrawiam

MMrozo

New member
Ja mam RX-V765 i mogę zmieniać informacje wyświetlane na panelu naciskająć przycisk info (pilot i ampli) wtedy zmienia się wyświetlana informacja. Jest 3 opcje źródło, program DSP i rodzaj dekoderów. Stright to po prostu automatyczne dekodowanie zgodne z oryginałem (tłum. proste). Jeśli jest ustawione wyświetlanie rodzaj dekoderów to pokazuje się info np. DTS, Dolby Digital itd. Jeśli chodzi o tzw. gęste zapisy to nie wiem bo odtwarzam z PS3 i wyświetla PCM.

Ostatnia edycja:

SławekSS

New member
Bez reklam
tomdvd napisał:
Dzieki Sławek,
Rozumiem ze równiez masz napis Stright jesli nie Movie Mode na kazdym dzwieku HD. Urojiłem chyba sobie ze Yamaha na display pokazuje pełna nazwe DTS MASTER AUDIO czy HD i miałem wrazenie ze cos gra ale nie do konca, jakgdyby był to DTS HD w wersji 2.0. Kolumny Yamo 7.0-blok wiadomo ale back surround jest jeszcze nie podłączony.
Czyli ma byc STRAIGHT, pozdrawiam
tak, na kazdym dzwieku HD jest taki napis i nie ma mozliwości wyboru zadnego programu oprócz "pure direct".
Tak ma być :)

SławekSS

New member
Bez reklam
Widzisz, Yamaha jest na tyle transparentna i nie zniekształca dzwięku, ze nie ma potrzeby żadnych "udziwnień". Po prostu odtwarza dokładnie to, co chiał reżyser, natomiast Onkyo wymaga korekcji :p:p:p:D

BD

Member
Bez reklam
...

widzisz Onkyo pozwala na ustawienie audio jak wymaga tego orginal a zarazem daje pole do popisu uzytkownikom co chca sobie po eksperymentować- i jak twoj jezor wymaga teraz korekcji czy nie ? :D:D:D

Do góry