Dźwięk 5.1. - jak podłączyć?

Kieziu

Banned
Jak w temacie, mam problem z uzyskaniem dźwięku 5.1. z odtwarzacza Pioneer DV-600 na amplituner Pioneer VSX-915? Obraz z DVD na telewizor idzie przez HDMI a po optyku dźwięk na amplituner. W opcjach DVD wyłączyłem połączenie audio HDMI na telewizor, i został mi tylko optyk, ale dźwięk jaki idzie to jest 3.1. i nie mogę go zmienić na 5.1. Co robie nie tak? Może ktoś miał podobny problem do rozgryzienia?

Liter1979

Member
Bez reklam
"Pośrednio" podłączę się pod pytanie - czy dźwięk jest lepszy gdy idzie po optyku, czy po hdmi ? Pytam bo spotkałem się z różnymi zdaniami i już sam głupieje... Do tej pory byłem pewny że po hdmi... :(

gerus6

Active member
Bez reklam
Jak w temacie, mam problem z uzyskaniem dźwięku 5.1. z odtwarzacza Pioneer DV-600 na amplituner Pioneer VSX-915? Obraz z DVD na telewizor idzie przez HDMI a po optyku dźwięk na amplituner. W opcjach DVD wyłączyłem połączenie audio HDMI na telewizor, i został mi tylko optyk, ale dźwięk jaki idzie to jest 3.1. i nie mogę go zmienić na 5.1. Co robie nie tak? Może ktoś miał podobny problem do rozgryzienia?
Podłącz dvd z ampli za pomocą hdmi, a amplituner podłącz z tv też za pomocą hdmi.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jezeli przekierowales z dvd dzwiek na optyk w ustawieniach, a w ampli odbiera sygnal na wejsciu, to musi dzialac. Kiedys kazdy z nas tak podlaczal. Sprawdz dokladnie ustawienia.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Dokładnie jak napisał kolega niżej. Pobaw się opcjami ( PCM, Bitstream), bo to może być przyczyna że nie masz dźwięku w 5.1.

sebastianlinert po HDMI prześlesz dźwięk w nowych formatach HD, po optyku i coaxialu tylko jako zwykłe DD i DTS. Do tego kablem HDMI prześlesz obraz wysokiej rozdzielczości i 3D.

Kieziu

Banned
Dzieki wszystkim za wpisy. Przeczytałem je po tym jak sobie poradziłem. Może będziecie się śmiać, ale to moje początki z kinem domowym, więc wskazówki dla następnych początkujących:
1) głośniki tylne surround należy podłączyć pod dźwięk surround a nie back surround - w przypadku Pioneer, bo ich nie będzie wykrywał...
2) należy włączyć te głośniki w ustawieniach pioneera (miałem włączone właśnie back surround a nie surround) - no i musiałem poprzepinać kabelki
3) dźwięk z DVD cały czas był podawany na ampli 5.1 - tylko taka ważna uwaga dla posiadających DVD DV-600 (znalazłem to na forum angielskim) - jako opcję podczas nadawania filmu 5.1. nie będziemy mieli właśnie 5.1 tylko takie coś - Dolby Digital 3/2.1 - co oznacza 2 fronty + central / 2 surround + subwoofer...

Może te informacje komuś się przydadzą..

Do góry