Dysk zewnętrzny - problem

toyotan

New member
Witam wszystkich. Jeśli dodałem temat w nieodpowiednim miejscu, bardzo proszę o jego nieusuwanie i możliwość przeniesienia do właściwego działu.

Jestem posiadaczem dysku zewnętrznego Toshiba o pojemności 1 GB. Do tej pory współgrał z moim telewizorem Samsung UE40ES5500. Nagrywałem filmy i programy w jakości HD, po czym wracałem do swoich nagrań.

Pewnego dnia zauważyłem, że nie mam dostępu do nagranych materiałów. Po podłączeniu dysku do telewizora dioda normalnie się świeci i słychać pracę urządzenia, jednak telewizor usilnie próbuje wykonać formatowanie. Z bólem zrobiłem to, po czym chciałem przystąpić do ponownego nagrywania. Pojawił się komunikat: "urządzenie nie umożliwia nagrywania ani korzystania z fun timeshift". Dodam, że próba przeprowadzenia formatu na komputerze okazała się niemożliwa: "System Windows nie był w stanie dokończyć formatowania".

Czy jest to możliwe, żeby dysk tak nagle odmówił dalszego działania? Czy może trzeba pogrzebać w ustawieniach telewizora? Bardzo Was proszę o pomoc. Dysk kosztował niemało, a dodatkowo uniemożliwia mi to nagrywanie programów w czasie, gdy nie ma mnie w domu...

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Prawdopodobnie Kolego, padł Ci dysk. Wczoraj przerabiałem dokładnie to samo. Karta SDHC z aparatu foto, odmówiła nagle posłuszeństwa. Przestała być widoczna. Co ciekawe, na PC wszystko działało. Można było kopiować, kasować zawartość. Jednak z chwilą formatowania, kończyło się to dokładnie tak samo: "System Windows nie był w stanie dokończyć formatowania". Zakup nowej karty rozwiązał problem. A może jest możliwość sprawdzenia przez inny dysk zewnętrzny?
No właśnie. A jak dysk zachowuje się na PC?

Boger

New member
Jeżeli dysk jest wykrywany przez komputer to wyzeruj go całkowicie poprzez formatowanie niskopoziomowe. Być może będziesz musiał wyciągnąć go w tym celu z obudowy i podpiąć bezpośrednio kablem sata.

Dubek

Member
Bez reklam
Podejrzewam że 1TB ;) Pisał przecież że na kompie nie mógł dokończyć formatowania, jak dla nie bardzo możliwe że dysk po prostu się zepsuł.

toyotan

New member
Oczywiście chodziło mi o pojemność 1TB ;)

No niestety, nie można zrobić formatowania. Czy to możliwe, że dysk się zepsuł, a pomimo tego jest wykrywany przez urządzenia? O co chodzi z wyciągnięciem dysku z obudowy i formatowaniem niskopoziomowym?

toyotan

New member
Zanim wykonam to formatowanie, napiszę jeszcze, że przeprowadziłem test wydajności dysku na telewizorze. Oto informacje:

Pomiar: Zapis 3.9 Mb/s, Odczyt 0.0 Mb/s
Zalecane: Zapis 4.3 Mb/s, Odczyt 2.6 Mb/s

Zalecane użycie dysku twardego USB.

Tak, jakby telewizor potraktował ten dysk jak mniejszy nośnik, typu pendrive. Może to naprowadzi kogoś na jeszcze jakąś wskazówkę?

Do góry