Dysk zewnaczny do TV

byry007

New member
Witam mam zamiar kupic dysk zewneczny do tv samsung C530 wiem tylko że kupić 2,5 bo ma zasilanie z usb a 3.5 ,musi mieć osobno. Dysk ma być do odtwarzania filmów full HD żeby wykorzystać TV w 100% na co zwracać uwagę odnośnie dysków zewnecznych ?? i prosiłbym od jakieś przykłady .

pkomp

New member
doczytać co potrafi odtworzyć TV i czy obsługuje NTFS.....a dysk zależy co zależy ci na większej pojemności bo 2.5" pojemne nie są....

byry007

New member
Dzieki za odp mój tv obsługuje systemy plików FAT16 FAT 32 i NTFS, zależy mi na tym żebym dostał odp na co zwracać uwagę przy kupnie dysku zewnętrznego żebym mógł oglądać filmy full hd, gdzieś wyczytałem że musi mieć dobrą prętkość odczytu żeby się film nie zacinał ??czy lepiej kupić 3,5 cala ?? powiedzmy że taki pierwszy lepszy się nada DYSK PRZENOŚNY 2,5" 120GB SAMSUNG NA PREZENT (1356272071) - Aukcje internetowe Allegro ??

pro_fill

New member
Bez reklam
z powyższym dyskiem możesz nie mieć problemu, bo ma dodatkowe zasilanie w postaci drugiej wtyczki USB - pytanie, czy w tv masz drugie gniazdo USB, lub czy podaje taki sam amperaż, jaki potrzebuje dysk.
obecnie mam samsunga, który posiada tylko jedno gniazdo - miniUSB z kabelkiem zakończonym USB [1].
mój player nie widzi tego dysku, ze wzgl. na specyfikacje dysku 0.85A, a player podaje 0,5A

jesteś pewien, że tv ma wbudowany jakiś player? chcesz pobrać jakiś film z net'u, podłączyć dysk i cieszyć się oglądaniem?
może czegoś nie doczytałem w specyfikacji lub trafiłem na niewłaściwą, ale nie znalazłem informacji, że czyta takie i takie formaty, tylko, ze umożliwia podłączenie pamięci zewnętrznej.

może na próbę zgraj coś na pendrive i sprawdź czy to ma prawo śmigać :niewiem:

byry007

New member
Już oglądałem film full hd tylko że był po skracany bo mam tylko pendraka 2 gb i chce teraz kupic cos wiekszego co mam doczytać i podać żebym miał pewność że bedzie wszystko śmigać dobrze ??

pro_fill

New member
Bez reklam
no to tylko się cieszyć.
w takim razie skup się na odszyfrowaniu wartości jakie masz na USB w TV, aby było wstanie zasilić dysk zewn. 2,5"

każdy dysk wymaga napięcia - najczęściej jest to 5V - oraz ma podane jaki amperaż ma mieć prąd.
jeśli urządzenie do którego podłączasz dysk podaje zbyt mały amperaż to nie odpalisz dysku. wtedy wskazane jest dodatkowe zasilanie i tak masz pokazane - dwie wtyczki USB - druga awaryjnie podaje dodatkowo prąd.

Ostatnia edycja:

byry007

New member
Jest cos w instrukcji :
Jeśli podłączone są więcej niż dwa urządzenia klasy MSC, niektóre z nich mogą nie być obsługiwane. Jeśli urządzenie wymaga wysokiego poziomu zasilania (ponad 500mA lub 5V) może być ono nie obsługiwane.
O co tu biega ?? a jak do 5V to będzie działać??

byry007

New member
pisze jeszcze ze Media Play obsługuje tylko urządzenia USB klasy MSC (Mass Storage Class Bulk-Only Transport) Przykładowe urządzenia klasy MSC są pamieci USB, czytniki kart pamieci i dyski twarde USB.

pro_fill

New member
Bez reklam
to możesz mieć problem jak ja. pamięć 4 GB mogę podłączyć [piszę tu o R650], a 16 GB już nie.
mój dysk zewn. 2,5" również nie będzie obsługiwany przez twój TV - piszesz, że ma 500mA=0,5A
http://www.przelicznik.pl/miary/NAPI%C4%98CIE.html
jeśli nie masz drugiego gniazda USB w TV, to przedstawiony wyżej dysk nie odpali. musisz mieć dodatkowe źródło zasilania.

edit:
znaczy, może odpali, jeśli sprzedawca zapewni cię, że dysk potrzebuje tylko 0,5A [500mA].

Ostatnia edycja:

pro_fill

New member
Bez reklam

byry007

New member
Dzwoniłem do obsługi klienta i dostałem informacje że tv C530 obsługuję dyski zewnętrzne 2,5 które mają zasilanie z USB jeśli tv nie bedzie widział dysku to trzeba go sformatować do Fat 32 bo starsze wersje oprogramowania tak mają lub zaktualizować oprogramowanie w TV do najnowszego i bedzie widział dysk Ntfs.

pro_fill

New member
Bez reklam
HUB to inaczej serwer, a HDD to właśnie dysk twardy [hard disc drive].

edit:
oby się nie mylili, bo wg twoich informacji z USB masz napięcie 5V0,5A i jak podłączysz zewn. HDD co wymaga większych amper, może się pojawić problem i żaden inny system plików tego nie rozwiąże.

pkomp

New member
HUB to rozdzielacz usb kolego - jaki serwer?

większośc dysków 2.5 cala będzie działać - spora ich część ma również możliwość podłączenia dodatkowego zasilania podobnie jak dyski 3.5" które wymagaja zasilania do działania

byry007

New member
Znalazłem w necie że
Standard USB 1.1 zapewnia przesyłanie danych z maksymalną prędkością 12 Mb/s, natomiast USB 2.0 zapewnia już teoretyczną przepustowość wynoszącą 480 Mb/s.

A film FullHD średnio ma 30Mbit/s
czyli bezproblemowo powinno śmigać nawet na najtańszym dysku z allegro .

pro_fill

New member
Bez reklam
HUB to rozdzielacz usb kolego - jaki serwer?
wiesz, nie jestem nie omylny i może obaj mamy rację
Hub ? Wikipedia, wolna encyklopedia
może jakiś ekspert z infolinii samsunga wskazałby co mieli na myśli pisząc HUB :niewiem:

większośc dysków 2.5 cala będzie działać - spora ich część ma również możliwość podłączenia dodatkowego zasilania podobnie jak dyski 3.5" które wymagaja zasilania do działania
dokładnie, lecz dysk przedstawiony kilka postów nie ma możliwości podłączenia zewnętrznego zasilania, bo z jednej strony ma na kablu pojedynczą wtyczkę miniUSB [podłączaną do HDD], a z drugiej strony podwójną wtyczkę USB [podłączaną np. do PC'ta]

tu jest dysk z oddzielnym zasilaniem i dyskiem 3,5" - wg mnie to musi iść
DYSK WD 250GB (1355177623) - Aukcje internetowe Allegro

przejrzałem ponad 10 aukcji z dyskami 2,5" i wszędzie podają parametry dotyczące przesyłu/zapisu/odczytu - nikt nie podaje wymaganego napięcia i natężenia prądu.
albo kupisz coś pewnego co musi działać przy twoim TV, albo wykonasz kilka/kilkadziesiąt telefonów do sprzedawców celem otrzymania informacji o wymaganym natężeniu jakie podaje również twój TV [0,5A].

pkomp

New member
kolego jesteś omylny do tego nie patrzysz co czytasz nawet - słowo hub znaczy tyle co rozdzielacz - HUB w sieci direct connect to taki rozdzielacz(serwer) na podłączonych klientów do tej sieci....

hub lotniczy czy jaki tam był to tez taki budynek w którym zbierają się wszystkie taśmociągi itp

przy Usb HUB TO ROZDZIELACZ więc nie wymyślaj jakiś filozofii kretyńskich do tego - samsung miał tylko i wyłącznie rozdzielacz usb na myśli

wracając do dysku - znaczna większość dysków 2.5" wymaga większego prądu i ma dwie wtyczki usb - ale spokojnie 3/4 z nich działa na zwykłym usb - maxtor napewno bo 7 takich mam w pracy(używane z laptopami)

tak jak pisałem wyżej w razie co spora część pozwala na podłączenie dodatkowego zasilania(może byc to zasilacz specjalny albo taki z wyjściem usb do drugiej wtyczki choć tu może się pojawić problem z niektórymi urządzeniami a nawet może się coś zajarać :) )

dysk z własnym zasilaniem będzie działał bez najmniejszych problemów

co do dwóch urządzeń to gdy masz dwa wejścia usb to może jedno z nich nie zostać wykryte - powód prosty - każdy port usb jest podwójny (a raczej HUB który oferuje dwa wejścia usb) i ma ograniczone zasoby przepustowości jak i zasilania

Do góry