Dysk vs Nagrywarka

betek

Member
Witam
mam dylemat co kupic sobie na filmy mkv...
dysk 1tb +/- 300zl
nagrywarka +/- 300zl

jak wiadomo dysk kiedys sie zapelni i bedzie trzeba usuwac z niego filmy, do ktorych juz nigdy nie wrocimy, a na plycie blu-ray film bedzie nagrany i bedzie sobie lezal, w kazdej chwili mozna go zobaczyc ponownie, wiadomo, ze trzeba bedzie dokupic jeszcze plytki.

macie jakies sugestie co byscie wybrali?

Kapral_Hicks

Klub HDTV.com.pl
vip
Do czegokolwiek film/muzyka/zdjęcia to nagrywanie na płyty jest dziś uważam przeżytkiem i sam pozbyłem się niezłego rupiecia płyt na 2 podręcznych dyskach przenośnych. Nie chodzi tylko o znacznie mniejszy koszt na pomieszczenie tej samej ilości danych, nagrywarki prezentują dość słabą jakość nagrań, dochodzą jeszcze do tego same nośniki. Zawsze kupowałem najlepsze nośniki i najlepsze nagrywarki, miałem ich wiele a i tak nie przewidziałem że np tej płyty nie odczyta się po roku etc i będą problemy z odczytem. Dodatkowo dysk ma jeszcze tą zaletę że nawet jak ci się coś znudzi to możesz to wywalić.

jak wiadomo dysk kiedys sie zapelni i bedzie trzeba usuwac z niego filmy
To kupisz nowy ? W czym problem, koszt na pomieszczenie tej samej ilości danych i tak będzie mniejszy, jak gdybyś miał kupować płyty.

Ostatnia edycja:

Tsubasa

New member
Bez reklam
Również jestem za dyskiem. Używany dysk 2TB ~300zł - 40 BD-R 50GB ~720zł + bardzo dużo miejsca na składowanie płyt.

PeteShadow

New member
Bez reklam
Przyłączam się do opinii kolegów powyżej. Dodam jeszcze, że problemem są rozmiary plików mkv. Plik do 4.5GB mieszczący się na DVD5 to rzadkość. Kolejna granica 8.5GB już też praktycznie zawsze przekroczona jeśli mamy na myśli rozdzielczość 1920x1080. Blu-Ray to z kolei spory wydatek.
HDD rządzą :)

Gie

Member
Bez reklam
Komputery mam od jakichś 13 lat. Miałem różne dyski i żaden mi nie padł. A płyty CD/DVD nie raz i nie dwa. Co zabawne nie dawały się odczytać z reguły te droższe. Jakieś najtańsze Esperanzy do dzisiaj mogę odczytać. HDD ma tę niewątpliwą zaletę że wszystkie filmy mam pod ręką. Dostęp do nich mam liczony w ms :)

Do góry