dysk usb problemy

pureaset

New member
Witam.
Mam problem z moją plazmą. Nigdzie na forum nie znalazłem podobnego wątku. Jest to model 42ST50. Gdy podłączę dysk 2,5 cali 260GB do tv przez usb to w momencie nagrywania co ok sekundę przycina mi obraz na tv cyfrowej. Na początku myślałem że to wina anteny. Była to zwykła stara antena pokojowa. Siła sygnału 100% a jakość ok 40-60%. Wymieniłem ja na porządny panel cyfrowy. Jakość skoczyła do 90-100% ale podczas nagrywania dalej przycina. Próbowałem także z innymi dyskami 2,5 cali a nawet z 3,5 cali i to samo. Zaktualizowałem także oprogramowanie tv i dalej zacina. Czy to wina tv? Procesor nie wyrabia?

Jacek144

New member
Witam.
Mam problem z moją plazmą. Nigdzie na forum nie znalazłem podobnego wątku. Jest to model 42ST50. Gdy podłączę dysk 2,5 cali 260GB do tv przez usb to w momencie nagrywania co ok sekundę przycina mi obraz na tv cyfrowej. Na początku myślałem że to wina anteny. Była to zwykła stara antena pokojowa. Siła sygnału 100% a jakość ok 40-60%. Wymieniłem ja na porządny panel cyfrowy. Jakość skoczyła do 90-100% ale podczas nagrywania dalej przycina. Próbowałem także z innymi dyskami 2,5 cali a nawet z 3,5 cali i to samo. Zaktualizowałem także oprogramowanie tv i dalej zacina. Czy to wina tv? Procesor nie wyrabia?

A co to znaczy w przypadku anteny "porządny panel cyfrowy"? W jaki sposób objawiają się te przycinki?

pureaset

New member
A co to znaczy w przypadku anteny "porządny panel cyfrowy"? W jaki sposób objawiają się te przycinki?

Duży ok 25 na 25cm kwadratowy panel kierunkowy ze wzmacniaczem. Sygnał jest na tyle dobry że żadne urządzenie w mieszkaniu nie zakłóca obrazu. Przycięcia objawiają się tym że co ok 1 sek na ok 100ms ucina dźwięk a na obrazie wyskakują w losowych miejscach prostokątne "artefakty" tak jakby obraz w tych miejscach się nie odświeżał.

Jacek144

New member
Duży ok 25 na 25cm kwadratowy panel kierunkowy ze wzmacniaczem. Sygnał jest na tyle dobry że żadne urządzenie w mieszkaniu nie zakłóca obrazu. Przycięcia objawiają się tym że co ok 1 sek na ok 100ms ucina dźwięk a na obrazie wyskakują w losowych miejscach prostokątne "artefakty" tak jakby obraz w tych miejscach się nie odświeżał.

Sprawdź w menu "Stan sygnału" bitową stopę błędów. Powinno być 0.00E+00 wtedy jest najlepiej.
Masz zapewne dużo więcej i stąd ten problem.Jak daleko jesteś od nadajnika?

Anduraki

Banned
Anteny typu płytka, ładne panele itd nie nadają się do odbioru telewizji cyfrowej !! Anteny nie kupuje się dla wyglądu, ale do uzyskania maksymalnej jakości i nie bierze się anten z mocnymi wzmacniaczami, bo w przypadku DVB-T zbyt mocny sygnał może zaszkodzić przy odbiorze, będzie więcej zakłóceń. Siła sygnału na antenie nie powinna osiągać 100% gdyż jest na granicy przesterowania. Jedynie jakość powinna wynosić 100% lub mniej, byle osiągała stabilne wartości bez znacznych wahań.

Jeśli w odbiorniku w diagnostyce sygnału masz wskaźnik BER to powinieneś uzyskać jak najniższe stosunki błędów czyli przykładowo 2.2e-6
im cyfra po "e" wyższa tym mniej błędów jest. Niestabilny odbiór jest przykładowo przy 3.5e-2 itd.

W skrócie antenę wybiera się o najwyższym zysku pasywnym(bez wzmacniacza).

pureaset

New member
Sprawdź w menu "Stan sygnału" bitową stopę błędów. Powinno być 0.00E+00 wtedy jest najlepiej.
Masz zapewne dużo więcej i stąd ten problem.Jak daleko jesteś od nadajnika?

skacze między 1.00E06 nawet do 7.50E07. Do nadajnika mam ok 22 KM. Mieszkam na 7 piętrze. W linii do nadajnika nie ma żadnych bloków ani drzew. Jedyny problem że nadajnik mam na południe a mieszkanie mam z oknami na północ wiec celuję w ścianę. Jak oglądam telewizje to jest idealnie nic nie tnie nawet jak telefon dzwoni. tylko podczas naciśnięcia "rec" na pilocie albo po włączeniu "rew live tv". Czy sam dysk 2,5 cali aż tak sieje że w momencie zapisu danych mam te przycinki?

Jacek144

New member
skacze między 1.00E06 nawet do 7.50E07. Do nadajnika mam ok 22 KM. Mieszkam na 7 piętrze. W linii do nadajnika nie ma żadnych bloków ani drzew. Jedyny problem że nadajnik mam na południe a mieszkanie mam z oknami na północ wiec celuję w ścianę. Jak oglądam telewizje to jest idealnie nic nie tnie nawet jak telefon dzwoni. tylko podczas naciśnięcia "rec" na pilocie albo po włączeniu "rew live tv". Czy sam dysk 2,5 cali aż tak sieje że w momencie zapisu danych mam te przycinki?

Dysk nie powinien tak się zachować.Błędy jednak są i mają fluktuację,czyli nie dobrze. Skoro odbiór programu telewizyjnego jest bez problemu,a problem pojawia się w momencie rozpoczęcia nagrywania,to spróbowałbym nagrać na innym dysku lub karcie SD. Być może że dysk bierze za dużo prądu i stąd problemy. Jaki nadajnik odbierasz?

Anduraki

Banned
sprawdź jak będzie w przypadku pendrive.

Według mnie elektronika dysku znajduje się zbyt głowicy w TV, próbowałeś maksymalnie oddalić dysk od telewizora i anteny? Tzn zastosować przedłużacz USB?

Czy jak np nawiązujesz połączenie GSM(musi być GSM a nie 3G) w okolicy TV to dzieje się tak samo jak w przypadku dysku?
Czemu pytam - wydaje mi się, że głowica wyłapuje zakłócenia elektromagnetyczne z bliskiej okolicy i po prostu dysk twardy(jego elektronika) je też może częściowo generować, a zwłaszcza gdy znajduje się blisko anteny z mega mocnym wzmacniaczem. Wzmacniacz w antenie wzmacnia także zakłócenia elektromagnetyczne.

sebol81

Member
Sprawdź w dysku przenośnym format partycji na której zapisujesz.
Jeśli masz NTS to przekonwertuj na FAT32, jeśli masz FAT32 to przekonwertuj na NTFS.
I wtedy zobacz. Jak masz kilka partycji, to stwórz tylko jedną na dysku przenośnym.

Zrób podobnie w przypadku pendrive'a i przetestuj.

Jak nie to - to według mnie coś nie tak z oprogramowaniem w TV (po prostu ma jakieś bugi).

pureaset

New member
Jednak z tv nie było żadnego problemu tylko antena zbierała zakłócenia z dysku hdd. Zaszalałem kupiłem 4 pierścienie ferromagnetyczne mocowane na przewody. 2 założyłem na kabel z dysku usb i 2 na kabel antenowy. Dodatkowo zrobiłem stalową obudowę na dysk twardy i jest spokój.
Dzięki za pomoc bo już chciałem tv reklamować:p

Do góry