Dysk podłączony jednocześnie pod LAN i USB

matio_turbo

New member
Witam.
Mam odtwarzacz Blu-ray LG BD 390. Jest on podłączony do routera. Na komputerze mam oprogramowanie Nero Media Home, którym udostępniam np. filmy zapisane na komputerze i oglądam na LG. Jednak LG nie do końca dobrze sprawuje się jako odtwarzacz sieciowy - gdy jakiś film zatnie mi się dwa razy w ciągu kilku minut, to po prostu lecę do kompa, nagrywam go sobie na pendrive'a i wtedy LG sobie z nim radzi bez problemu. Drugim problemem jest to, że by odtwarzać multimedia po sieci, komputer musi być włączony. I w związku z tym mam takie pytania.
Czy istnieje jakiś dysk, który mógłbym podłączyć jednocześnie do sieci LAN i do blu-raya przez USB? Np. miałbym film na kompie, przesłałbym go na ten dysk przez sieć, a następnie odtworzył na blu-rayu przez USB?
A może mój problem rozwiązałby po prostu jakiś NAS? Czy LG może współpracować z NAS-em tak jak z komputerem z programem Nero Media Home?

grzeseik

New member
NAS to wlasnie takie urzadzenie ktore jest specyficznym komputerem z programowaniem (serwerem) sieciowym.
tanszaz opcja to router z wgranym serwerem plikow - tez bedziesz widzial pliki w sieci
obie te opcje pozwalaja na dostep do plikow w domowiej sieci (i poza nia jak odpowiednio skonfigurowac), ale maja wade w postaci ograniczen transferu sieci lan.

inna mozliwosc to playerki NMT - czesc z nich moze byc prostym NASem, a jednoczesnie korzystac z HDD w tradycyjny sposob. przykladowo qnap ma taki w ofercie - napewno jeden za lepszych pod wzgledem mozliwosci sieciowych, sredniak jesli chodzi o multimedia.

Ostatnia edycja:

matio_turbo

New member
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale cy chodzi Ci o odtwarzacze multimedialne, które podłącza się do telewizora i można za ich pomocą odtwarzać coś przez USB czy sieć?
Jeśli o to Ci chodziło, to nie chciałbym kupować takiego playera, bo mój telewizor ma tylko dwa wyjścia HDMI - jedno zajmuje dekoder, a drugie LG i bez jakiegoś przełącznika nie mógłbym podłączyć jeszcze odtwarzacza, poza tym (jeśli to możliwe) nie chciałbym wydawać kolejnych pieniędzy na skrzynkę pod telewizor, bo LG reklamowało się jako połączenie blu-raya i odtwarzacza multimedialnego.

A jeśli chodzi o NAS-y - czy LG bez problemu mogłoby odtwarzać pliki zgromadzone na nim? Bo gdy wybieram z menu LG opcję "Moje media", to ukazuje mi się lista serwerów, a tam "Nero Media Home" (i to klikam i mogę oglądać filmy z kompa) oraz "LAPTOP" (taką nazwę sieciową ma mój komputera i tutaj nie mogę wejść przez LG).

Do góry