Dylemat P

vinci77

New member
Nie planowałem zakupu tv. Dużo natomiast informacji ostatnio nt. zakończenia produkcji przez Panasonica produkcji plazm. Stwierdziłem że może warto byłoby coś zakupić, tak na zapas, zanim oled okrzepnie. Mam starowinke juz, 42 cale hitachi na matrycy 1080, 7 lat juz gra jak nie 8.. Chce zostać przy plazmie, koreanczyki mnie jakoś nie kręcą, zostaje Panasonic. Czytam, przeglądam.. Byłem dziś nawet w MM, coś tam zerknąłem. Co robić, co polecacie? Wydaje mi sie że im bliżej świąt tym mniejsza będzie w sklepach elestyczność cenowa sprzedawców, a jak juz zacząłem mielić to raczej nie odpuszczę, tym bardziej ze widok mojej poczciwej 42-ki po powrocie do domu nie zrobił na mnie pozytywnego wrażenia. Myśle o serii ST60, budżet ok. 5k. Co robić? :) Jaka przewaga VT? Co sądzicie o 55St60? W domu jest dużo tv, mam upc z hd, ps3 jako odtwarzacz BD. Chce mieć super obraz. Konsola nie jest używana do grania, nie mam czasu. Natomiast mam w domu kinomankę, a sam też lubie poogladac. Zbudowalem kilka lat temu system 5.1 na fajnych klockach, ale teraz przestało mnie to kręcić; kupiłem fajnego soundbara, styka mi taki dżwięk do filmów. Wiecie wszystko. Salon 32 m2. I raczej nie zrobila na mnie wrazenia hiper plaska jednolita ramka z serii VT; natomiast o obrazie z tego tv nic ńie moge powiedziec po wizycie w MM, bo nic nie było widać. 55st60? Jakaś alternatywa? I jeszcze na koniec 50VT60 chyba za maly... Mogę go mieć za 6500. 55ST60 za 4800. Jak widać research taki jedodniowy, ale wykonany. Poproszę o Wasze opinie. Moze jakiś LED o których nic nie wiem?.. Ja ze starej szkoły amatorów plazmy, wiecie.. ;)

Ostatnia edycja:

vinci77

New member
Dzięki za odpowiedź! Czyżbym nie miał alternatywy? Ktoś mnie namówi na szarpnięcie (ups) się? Rozumiem że 55st60 to jest obraz, wielkość i cena w jednym? Czytalem na cnet i inne review.. Ma mocne recommendation w 2013... Zastanawiam się czy kto(co)kolwiek wykolei mnie z tego pędu do jego posiadania? ;))

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Bardzo dobrze rozumiesz. Seria ST 60 została uznana na świecie jako jedna z najlepszych w klasie cena do jakości ze wszystkich telewizorów w historii.
Więc wybór 55ST60 jest bardzo dobrym wyborem.
Cicha praca i dobre zabezpieczenie przed wypalaniem.

vinci77

New member
Jestem zdecydowany. Widziałem go wczoraj w MM i powiem, że przy tej wielkości ekranu ramka wygląda świetnie, nie jest szeroka, wręcz przy 55" wyglada mega wąsko. Taki classic wygląd, ale widać że mega nowoczesny panel. Budżet zdaje się być optymalny. Parametry są co najmniej zadowalające. Trzeba teraz jakoś to logistycznie zorganizować;)) Dzięki Kiki.

qazar

Member
Bez reklam
Ja jako użytkownik 50st60 proponuje Ci pomyśleć zakup 50GT60, sam się przesiadam na VT60. Jest kilka kwesti, które moim zdaniem przemawiają na korzyść GT (do 50 cali). Szybsze działąnie interfejsu tv, lepsze(płyniejsze) odtwarzanie filmów mkv (głównie 3D).

vinci77

New member
Różnice w działaniu interfejsu to za mało. Nie oglądam 3D. Nie oglądam filmów ściąganych, bo nie nauczylem się tego nigdy. Kupuję BD i DVD, mam pełny pakiet C+ w kablówce i pakiet HD w UPC... Ten tv będzie ekranem dla sygnału dekodera kablówki albo odtwarzacza video (np PS). A sygnał mam tak mocny że instalator musiał go tłumić wręcz.. To odświeżanie 2500Hz albo 3000Hz - ciekawe jaki specjalistyczny materiał musiałbym odpalić żeby to poczuć?.. Dalej... Nazwy marketingowe to podkręcanie klienta. Czym różni się NeoPlasma 2500 od nazwy Plasma Ultra Black? Niczym. To Kiki przetestuje na specjalistycznym teście czym, a te nazwy to marketing dla laików niewgryzających się w temat. Te 5 cali więcej to fajna sprawa, dlatego przeważyło na ten model. Rok temu taki tv był zapewne blisko marzeń każdego videomaniaka, a ja cały czas jestem w miarę zadowolony ze starej 42ki :)) Myślę że bede bardzo zadowolony, a tv jest dla mnie a nie dla kumpli mających ocenić najnowszy design. Zamówiłem dziś, jedzie ze Słowacji, pewnie bedzie za tydzień w domu. Podzielę się wrażeniami z Wami :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To jest jak z samochodami .
Jeden ma Toyotę i drygi ma Toyotę tyle że jedna ma 12.0 do setki a druga ma 8,0 do steki. I nie chodzi o to by się ścigać ale o to by mieć komfort przy wyprzedzaniu, w trudnych sytuacjach itp.
Panasonic ST60 jest najlepszym telewizorem w klasie cena do jakości. Ale jak podał sam użytkownik zmieniający go na GT ( jest już kilkanaście osób)
wie czego chce. Ale nie każdy jest wymagający i jemu 12 s do setki wystarczy. I nie trzeba się tu "marketingować", bo sprawa jest bardzo prosta.

vinci77

New member
Odniosłeś się do przykladu z mojej branży Kiki :) powiem tak: kiedy wsiadam na Hockenheimring w nowe E 63 AMG 4matic po lifcie żeby go przetestować, zrobić próby czasowe etc., to wtedy widzę różnicę do tej samej wersji bez napędu na 4 koła sprzed liftu. Takie auto ma 585KM, 800Nm, i przyspiesza do setki w 3,4s, czyli 0,3 szybciej od SLS AMG. Poprzednik ma 550KM i 720 Nm. Robimy testy które mają wykazać różnicę i przewagę, postęp. Widzę to, czuję. Natomiast dla osoby która na co dzień nie jest z tym związana i wsiada na taki test, gwarantuję Ci, czy wsiądzie do pierwszego, czy drugiego samochodu, to i tak "łeb urywa" w obu przypadkach tak samo. I laik nie dotknie nawet 75 % możliwości każdego z tych modeli. Ja nie dotykam różnicy 2500 i 3000Hz. Chociaż ona jest, i wynosi dokładnie 500Hz!

stapoz

New member
ST60 daje 90-95% tego co ma GT60 czy VT60 (w kwesti jakości obrazu). Czy warto dopłacać kilka tys, żeby dostać te 5 czy 10% więcej? Zależy od portfela. Ja uznałem, że nie warto bo za 4-5 lat chcę nowy model. To tylko sprzęt, który błyskawicznie się starzeje (mam porównanie do 5 letniego PY85, który wydaje się przy ST60 jakby był z innej epoki). A zachwycanie się swoim 10 czy 15 letnim TV, że jest najlepszy, i że kosztował tyle co auto jakoś mnie nie bawi...

Ostatnia edycja:

vinci77

New member
Sorry Stapoz, nie jestem pewien o czym piszesz kolego?... Ja się bardzo cieszę że tak uznałeś (że nie warto), bo wiesz, pisałem to 3 akapity wyżej, moje 55ST60 jest w drodze do mnie, co oznacza, jakżeby inaczej - że ja również tak uznałem! wow..

Do góry