Dwa telewizory - do salonu (5000zł) i sypialni (3000zł) dla rodziców

janus96

New member
Cześć,

niedawno zakupiłem, dzięki pomocy na forum, telewizor 50PUS8804. Teraz poszukuję dwóch telewizorów dla rodziców do salonu (cena max 5000zł) oraz do sypialni (cena max 3000zł).

Salon:
1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? ok. 2,5 - 3m
2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? Praktycznie na wprost
3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? Jakiś stary Panasonic 43cale na matrycy plazmowej
4. Jaką markę preferujesz? Rodzicom spodobał się efekt ambilight (po tym jak widzieli mój 50PUS8804) i kierują się tym przy wyborze TV, jednak myślę że do salonu można znaleźć coś lepszego od Philipsa.
Obecnie interesuje ich model Philips 65PUS9435/12
5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? nie wiem jaka będzie dobra, sugerowałem im 65cali bo jest dość duża odległość. Jednak telewizor będzie musiał stać na komodzie o wysokości 95cm (nie ma możliwości zawieszenie na ścianie)
6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? Zapewne jakiś soundbar, dekoder UPC Horizon.
7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy na Netflix, kablówka (bardzo często przyrodnicze filmy), Sport (piłka nożna, tenis, skoki narciarskie, zjazdy narciarskie, F1), wieczorne wiadomości.
8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC? Nie
9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? Głównie Netflix i może youtube.
10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? 90% wieczorami
11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? Max 5000zł
12. Jak szybko planujesz zakup telewizora? Generalnie nie ma pośpiechu, dopiero się rozglądają za czymś. Prawdopodobnie zakup będzie planowany na przełomie kwietnia/maja.

Sypialnia:
1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? 1,5m
2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? minimalny skos, TV będzie powieszony prosto na ścianie.
3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? LG 32cale HD ready
4. Jaką markę preferujesz? Podobnie jak w salonie rodzicom spodobał się efekt ambilight (po tym jak widzieli mój 50PUS8804) i kierują się tym przy wyborze TV.
Obecnie interesuje ich model Philips 43/50PUS8535.
5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? coś między 43/50 cali, ściana jest dość mała bo ma tylko 150cm i martwią się że 50 cali to będzie za dużo.
6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? Tylko kablówka przez jakiś familibox z UPC.
7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy na Netflix i kablówka
9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? Głównie Netflix i może youtube.
11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? Max 3000zł
12. Jak szybko planujesz zakup telewizora? Generalnie nie ma pośpiechu, dopiero się rozglądają za czymś. Prawdopodobnie zakup będzie planowany na przełomie kwietnia/maja.

Bardzo bym prosił o rady co do telewizorów. Tak jak mówię, rodzice nastawili się na te ambilight - ale może jednak idzie znaleźć coś bardziej rozsądnego. Będę wdzięczny za wszelkie opinie :)

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do tych potrzeb:
- Sony 65XH90
- LG 65Nano 903
- Philips 65Oled 803

DO sypialni
Philips 50PUS8535 z ambilightem
LG 49Nano 863
Sony 43XH85

Jak będziesz niebieski masz dodatkowo do każdego pakiet o wartości 500 zł .

songo-0

New member
Cześć,

niedawno zakupiłem, dzięki pomocy na forum, telewizor 50PUS8804. Teraz poszukuję dwóch telewizorów dla rodziców do salonu (cena max 5000zł) oraz do sypialni (cena max 3000zł).

Salon:
1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? ok. 2,5 - 3m
2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? Praktycznie na wprost
3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? Jakiś stary Panasonic 43cale na matrycy plazmowej
4. Jaką markę preferujesz? Rodzicom spodobał się efekt ambilight (po tym jak widzieli mój 50PUS8804) i kierują się tym przy wyborze TV, jednak myślę że do salonu można znaleźć coś lepszego od Philipsa.
Obecnie interesuje ich model Philips 65PUS9435/12
5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? nie wiem jaka będzie dobra, sugerowałem im 65cali bo jest dość duża odległość. Jednak telewizor będzie musiał stać na komodzie o wysokości 95cm (nie ma możliwości zawieszenie na ścianie)
6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? Zapewne jakiś soundbar, dekoder UPC Horizon.
7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy na Netflix, kablówka (bardzo często przyrodnicze filmy), Sport (piłka nożna, tenis, skoki narciarskie, zjazdy narciarskie, F1), wieczorne wiadomości.
11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? Max 5000zł

Sypialnia:
1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? 1,5m
2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? minimalny skos, TV będzie powieszony prosto na ścianie.
3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? LG 32cale HD ready
4. Jaką markę preferujesz? Podobnie jak w salonie rodzicom spodobał się efekt ambilight (po tym jak widzieli mój 50PUS8804) i kierują się tym przy wyborze TV.
Obecnie interesuje ich model Philips 43/50PUS8535.
5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? coś między 43/50 cali, ściana jest dość mała bo ma tylko 150cm i martwią się że 50 cali to będzie za dużo.
6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? Tylko kablówka przez jakiś familibox z UPC.
7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy na Netflix i kablówka
11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? Max 3000zł

Bardzo bym prosił o rady co do telewizorów. Tak jak mówię, rodzice nastawili się na te ambilight - ale może jednak idzie znaleźć coś bardziej rozsądnego. Będę wdzięczny za wszelkie opinie :)

W związku z tym, że oglądane będzie głównie wieczorami to poszedłbym w OLED lub LCD na matrycy VA. Moje propozycje:

Salon:
1. OLED:
- LG OLED55CX3LA - 4984zł
2. LCD VA:
- Sony Bravia KD-55XH9505 - 4490zł
- Samsung QE55Q90TAT - 4999zł

Sypialnia:
1. LCD VA
- Sony Bravia KD-43XH8505 - 3140zł

Wszystkie polecone TV mają matrycę 120 Hz.

Do góry