dwa pytanka laika

milanese

New member
Witam! Dopiero niedawno zainteresowalem sie technologia HD, no wiec troche poczytalem. Chcialbym rozwiac dwie watpliwosci - wiem ze pewno i by sie znalazly gdzies w archiwum forum, ale napisze wprost: nie znalazlem lub nie zrozumialem.

1) 1080, 768 to parametr opisujacy rozdzielczosc (ilosc rzedow). Moze byc I, mamy wtedy przeplot, lub P, wtedy klatki sa "pelne". Do tej pory wszystko rozumiem. Na tym etapie, wyczytalem jednak ze telewizory moga byc 1080 I, a nie byc 1080 P. Zastanawia mnie to z technologicznego punktu widzenia, czy plazma tudziez LCD, jakim cudem nie moga wyswietlic wszystkich pikseli? One chyba tam w srodku tego telewizora niezaleznie pracuja... Wydaje mi sie ze cos zle wyczytalem, i 1080I lub 1080P to moze bylby tryb EMISJI, a telewizor o rozdzielczosci 1080 to moze odczytac i I i P. Za ta teoria przmawia tez do mnie fakt, ze co czytam specyfikacje telewizorow, to nie moge znalezc czy jest to I czy jest to P. Czy dobrze rozumuje?

2) Teraz pytanko mniej teoretyczna a bardziej praktyczne - jak na duzych telewizorach, HD Ready, wyglada zwykly sygnal analogowy? Gorzej na 50 calach niz na 30?
Poza tym jak wygladaja filmy z DVD? Nie HD DVD, tylko te stare. Mam jakis prosty odtwarzacz Sony za 250 PLN, czy podlaczajac go do 50 calowej machiny HD Ready filmy beda ladnie wygladaly? Czy lepiej zebym do takiego nowego telewizora zaopatrzyl sie tez w nowy odtwarzacz, ktory ma lacze HDMI? Jezeli to drugie rozwiazanie, to czy wtedy te filmy beda porownywalne do jakosc HD TV z satelity?

bardzo dziekuje za cierpliwe przeczytanie i mam nadzieje za odpowiedz:wink: jesli posta umiescilem w zlym dziale to przepraszam :(

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
witam
telewizory które odbierają 1080 p - jest jakna lekarstwo.
Źródeł sygnału 1080 p jeszcze mniej.
Sharp 45 GD 1 /full Hd / odbiera taki sygnał - ale nie ma czym go wyaołac.
Nowy model Sharpa 37 Ge1 - będzie już też miał taka mozliwość.
LCD o mniejszej rozdzielczości kompensujś sygnał do swojej rozdzielczości. Na ile jest to dokuczliwe?
Na ile to jest gorsze - wystarczy sprawdzić.

Do wiekszych telewizorów potrzebny jest znacznie lepszy sygnał lub znacznie wieksza odległość np. z TVP .

Na ile duże są różnice dotyczące złacza HDMI sprawdzisz bez problemu wykorzystując foto testy.
http://www.hdtv.com.pl/upload/rte/artykuly/fototest/s60/P1000541.jpg
http://www.hdtv.com.pl/upload/rte/artykuly/fototest/s60/P1000545.jpg
dla mnie to duże różnice.

Jeśli wykorzystasz wszystkie mozliwości :
złacze HDMI
jakość przewodu
długość przewodu
nowe filmy
odległość od ekranu

to jakość bedzie zblizona do HD.
pozdrawiam

Do góry