DVB w sieci kablowej bez dekodera

r1u0d2y

New member
Witam,
mam pewne przemyslenia nt. koniecznosci posiadania dekodera z sieci kablowej.
Ogolnie lubie urzadzenia ktore spelniaja wiecej funkcji i chce te funkcje wykozystywac.

Baza:
TV: Sony HX 710
Kabel: Toya w Lodzi

Telewizor posiada DVB-c/t i po podlaczeniu go normalnie kablem antenowym z kablowki przeskanowalem pasma w poszukiwaniu cyfrowo nadawanych programow.
Znalazl prawie 160 usług (zarowno TV jak i radio), wszystko pieknie zaprogramowal.

Wyniki:
- Wszelkie programy radiowe sa obierane przez TV bez najmniejszego problemu i mozna ich sluchac.
- EPG jest pieknie odczytywane i dla kazdego kanalu (poza radiowymi) dostepne. Moge nim sterowac, przegladac dni, wszystko za posrednictwem pilota TV.
- Kanaly TV. Te ktore nadawane sa bez kodowania mogle ogladac! Jest ich kilka (ca. 8 w tym TVP HD), wygaldaja pieknie, dzwiek maja prawidlowy, EPG dziala, miod malina :)

I teraz powstaje moje pytanie.
W TV mam wejscie CI+ i chcialbym je wykozystac. Tzn. wykupilbym normalnie abonament na TOYe, dostal karte do dekodera i... no wlasnie. Czy sa urzadzenia ktore mozna podpiac pod CI+ w ktore wklada sie karte i dzieki temu nie trzeba miec zbednego dodatkowego boxa w postaci dekodera?
Wtedy wszystko jest pieknie sterowane przez TV, jednym pilotem i unika sie platania kabli.

Czy ktos z Was ma takie rozwiazanie? Jest to mozliwe? :)

Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam

pkomp

New member
no to chyba normalne i temat o tym już istnieje - a ty marsz do dostawcy i pytaj się czy oferuje moduły CI z kartami

r1u0d2y

New member
Ok juz wiem ze Toya nie udostepnia takiej mozliwosci.
Tzn paruja Karty z dekoderami. Teraz pytanei czy jest mozliwosc wymuszenia na nich przypisania MACa mojej karty CI.

Ostatnia edycja:

Horhe Ortega

New member
Toyka modułów nie oferuje i raczej nie będzie(odpłatna dzierżawa tunerów zwł. tych o wzbogaconej funkcjonalności stanowi solidne źródło czystego zysku:-?).Kartę otrzymasz więc i tak tylko odpłatnie w komplecie z tunerem.Na tym etapie ,nawet posiadając jakiegoś dboxa na linuxie z głowicą dvb-c-aby cokolwiek zadziałało z tą kartą , potrzeba "odczytać" boxkey z tunera Toyi a bezśladowo raczej tego nie dokonasz , więc. . .:sad:To Conax CAS-7 i zabezp. dość solidne.

Ostatnia edycja:
Do góry