duży TV do 2300

andre86

New member
Witam
szukam telewizora dla wujka

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 60m2
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4-4,5m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czytywania również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać
6.Jak słońce świeci w pokoju ? nie
7.Jaki masz obecnie telewizor ? bardzo stary
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? NIC, ewentualnie USB
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? NC+
10.Jakie urządzenia ? kino domowe panasonic
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? 5-7
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie mam zdania
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport, w większości piłka nożna
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? nie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16.Preferencje co do marki ? brak
17.Preferencje co do wielkości ? min 46 cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorem i w dzień
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2,3 tys
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie

jak widzicie mam bardzo skromnie wymagania co do TV, w związku z tym że odległość od TV to aż 4 metry, telewizor musi być dość spory ( myśle że 46 cali to min) a że wujka ustalona kwota max to 2300 zł więc nikt nie spodziewa sie cudów.

do tej pory byłem za Philips 46PFL3208H 2200zł
lecz po wczorajszej wizycie w Auchan bardzo mocno zainteresował mnie ten model : LG 50PN6500 2050zł

zawsze byłem anty LG, ale po poczytaniu opinii o tym modelu, i po stwierdzeniu że wujek w tej chwili posiada 28 cali starego jak świat Thomsona CRC, który odbiera naprawdę fatalnie (paski, śnieżenie itp)
mocno zacząłem interesować sie tym modelem

50 cali to jednak 50 cali :D

co radzicie ? a może jeszcze jakiś inny model ?

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Z 50" plazm najlepiej wypada Panasonic 50X60 w tej cenie, ale nadal rewelacji nie zrobi - rozdzielczość poniżej hd ready, brak filtra czerni.
W tej kwocie masz okazję dostać bardzo dobrze wyposażoną Toshibę 46TL938, bardzo dobrze skalujący telewizor, z matrycą 100hz podbitą do 200AMR. Jak dla mnie - najlepszy budżetowy wybór obecnie.

andre86

New member
ta "znakomita" rozdzielczość panasonica zdecydowała o tym że nawet na niego nie patrze,
a co do Toshiby, no właśnie dobrze wyposażony- ale to do niczego sie nie przyda, wujek nawet internetu nie ma, 3d też na 100% nie będzie oglądał
więc nie wiem czy jest sens płacić dodatkowe 300-400 zł za wyposażenie z którego nikt nie będzie korzystał,
no chyba że pod względem obrazu jest znacznie lepiej

Karpaj

New member
Bez reklam
3d daje tutaj 100hz matrycę - czyli bardzo dobrą płynność, oraz świetnie odwzorowanie kolorów. A smarta możesz zingorować, ale dostajesz tutaj np. możliwość nagrywania na USB - więc już coś, co pewnie będzie w stanie wykorzystać. Z tym że o dziwo nawet u Toshiby - gorszy, słabiej wyposażony model jest droższy niż obecnie 46TL938 (jej cena sprzed promocji to jakieś 3000zł, model do porównania to BL712, który świeci naprawdę słabo).

Do góry