Duży salon, duże TV

przemo1979

New member
witam
potrzebuję pomocy w wyborze. nie ukrywam że zwróciłem uwagę na Sharpa 70LE835e, choć myślałem, że jako sceptyk co do technonowości raczej kupię model 70LE740e i dostanę świetny TV za dobrą cenę, a nie przepłacę za nowość i możliwości, których nigdy tak naprawdę wyraźnie nie spostrzegę ani nie wykorzystam.... generalnie mogę wydać dużo, nawet bardzo ale nie wiem czy to ma większy sens i tu potrzebuję mocnej porady. no i ten Sharp to akurat wpadł mi w oko w sklepie z racji wielkości, więc jeśli jest coś dobrego w dobrej cenie to jestem bardzo otwarty na dobre rady :)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 4 metry
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2-4 osoby
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju? z prawej strony, solidne nasłonecznienie (olbrzymie okno, strona zachodnia)
7. Jaki masz obecnie telewizor? nowe tv będzie do nowego domu, obecnie w mieszkaniu jakiś wyższej klasy thompson lcd 38''
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? świetny obraz, wifi, ładny wygląd
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? cyfrowa kablówka UPC + programy HD
10 .Jakie urządzenia? PS3
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? ok. 6-8h (dzieciaki...)
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? bez preferencji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? sport, filmy, bajki dla dzieci
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? czasami
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? sporadycznie, 1-2 razy w tygodniu
16. Preferencje co do marki? brak
17. Preferencje co do wielkości? no właśnie.... myślałem o 60'' ale poczytałem forum i chyba 70'', a Wy pewnie mnie na 80'' będziecie namawiać :)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? cena ;)
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Częściej wieczorami.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? hmmm..... myślałem o 10 tys., ale jeśli naprawdę bardzo warto wydać to w grę wchodzi kwota do 20 tys.
21. Czy telewizor ma mieć 3D ? dzieciaki jeszcze za małe, techno-gadżeciarzami nie jesteśmy, nie jest to więc rzecz jakoś istotna ale może się okazać że chwyci

Kapral_Hicks

Klub HDTV.com.pl
vip
Za takie pieniądze to najlepiej zrobisz zamawiając prezentacje, na pewno zaraz Kiki poleci Ci kilka ciekawych typów na prezentacje. Najgorsze to wydać na tv którego później nie ma się ochoty oglądać :). A pomoc na forum ? co najwyżej do wielkości ekranu. Wbrew pozorom te wszystkie tematy "pomocy w zakupie" naprawdę są mało pomocne i aż sam się dziwie co się z tymi ludźmi dzieje że wciąż zakładają tyle podobnych tematów, samemu sobie robią na szkodę.
Zauważ tylko. Ja polecę taki model a ktoś jeszcze inny, nikt jednak nie potrafi wróżyć z fusów i wiedzieć jakie wady będziesz akurat dostrzegał a jakie nie, tak się składa że nawet jak dasz za tv 20tys zł to tak czy inaczej będziesz miał wiele wad obrazu i tylko rozbija się o to które będziesz dostrzegał mniej. Polecą ci tv z fullledem a jak kupisz zapytasz co to za świetlne obwodówki na białych napisach przy ciemnych scenach, kupisz znowu edge led to później powiesz co to za chmury w ciemnościach, polecą plazmę to z kolei możesz zapytać czemu zostają obrazy szczątkowe itp. Poczytaj więc trochę sam, zdecyduj się na jakieś modele, zamów prezentacje, wybierz z kilkorga złego najlepszy który akurat Tobie pasuje.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Plazma odpada z uwagi na wielkosc i kilka innych czynnikow, generalnie dobrze kombinujesz, nie schodz ponizej tych 70" bedziesz wniebowziety, to inny wymiar ogladania.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do Twoich warunków byłbym Sharpa ale 80le635.
Armanig ma to Ci może potwierdzić.
To jest inny wymiar oglądania.
Jeśli masz wątpliwości poproś o prezentację telewizorów .
Napisz na PW dostaniesz info.

Kapral_Hicks

Klub HDTV.com.pl
vip
sharp_610x407.jpg

IMG_5961.jpg

IMG_6024.jpg

47166

Ostatnia edycja:

przemo1979

New member
dzięki. to chyba tak zrobię bo i kolega z pracy do tego namiawia, tym bardziej że do tego potrzebuję nagłośnienia i już tutaj bez prezentacji w domu się nie obejdzie

radek04

New member
Wbrew pozorom te wszystkie tematy "pomocy w zakupie" naprawdę są mało pomocne i aż sam się dziwie co się z tymi ludźmi dzieje że wciąż zakładają tyle podobnych tematów, samemu sobie robią na szkodę.
Nie zgodzę się z Tobą do końca. Nie każdy się zna na danym sprzęcie, a z kilku poleconych dobrych modeli łatwiej wybrać niż z kilkuset zupełnie sobie nieznanych. Często ktoś doradzi, by nie brać jakiegoś producenta czy funkcji do danego zastosowania i to też zawęża poszukiwania. Oczywiście ostatecznego wyboru trzeba dokonać samemu. Mnie już wiele razy doradzono coś w tego typu tematach i zawsze byłem zadowolony.
Pozdrawiam.

Do góry