Duże TV, prośba o pomoc w wyborze

DewoNN

New member
Witam wszystkich,

Stoję przed wyborem TV w okolicach 100 cali, jako ze spotkałem się z kilkoma sprzecznymi opiniami a testów jest niewiele, postanowiłem zwrócić się o pomoc tutaj

Podstawowym problemem przy wyborze jest zasłyszane stwierdzenie ze "lepszy będzie wyższej jakości TV z gorszą technologicznie matrycą niż tani telewizor z nowocześniejszą matrycą", to niestety kładzie na łopatki człowieka który nie siedzi w temacie :)
Wybór jest pomiędzy:

(12k) HISENSE 100E7NQ Pro 100" QLED 4K 144Hz VIDAA Full Array - to jest chyba tv podobny do ostatniej pozycji tylko tańszy z racji marki?

(15k) HISENSE 100U7KQ 100" MINILED 4K 144 Hz VIDAA - z tego co rozumiem to najlepsza technologicznie matryca?

(11k) SAMSUNG UE98DU9072U 98" LED - nie rozumiem czemu jest taki "tani" skoro to nowy model

(22k) LG 98QNED89 98" LED 4K 120Hz - poza budżetem chyba ze jest to wymiatacz na tle tej konkurencji i warto dozbierać

(18k) SAMSUNG QE98Q80C 98" QLED 4K 120Hz - dotychczasowy faworyt na którego jestem wstępnie zdecydowany

Oczywiście jeśli jestem kompletnym ignorantem i pominąłem coś co jest lepsze i tańsze to bije się w pierś i bardzo proszę o wskazówki

Bedę bardzo wdzięczny za pomoc, opcjonalnie za kilka słów wyjaśnienia a optymalnie o określenie prawdziwości tezy z góry posta

Poniżej też wypełniona ankietka - na wszelki wypadek

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? Salon wielkości 50m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2

4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost

5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć

6. Jak słońce świeci w pokoju? dwie ściany okien w tym jedna bezpośrednio przed tv - zasłony zaciemniające

7. Jaki masz obecnie telewizor? nie mam, mam monitor oledowy alienware

8. Co chcemy aby telewizor posiadał? nic wybitnego, podstawy i soft pozwalający na bezproblemowe netflixy itd

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? PC pewnie hdmi lub dp

10. Jakie urządzenia ? PC

11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? Około 5-6 godzin. TV jest włączany po południu i często działa w tle.

12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program ? Tak

13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? netflixy i youtube plus gry na PC

14. Czy zamierzasz serfować po internecie? raczej nie

15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? odświętnie w wiedzmaka lub cos podobnego

16. Preferencje co do marki? raczej nie

17. Preferencje co do wielkości? 98-100

18. Co Cię denerwuje w telewizorach? smużenia, słabe kolory

19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? po 18

20 Ile masz max kasy ? 18 brutto

21. Jak często wymieniasz telewizory w domu ? nie miałem tv od wielu lat

22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych ? brak danych :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do tych potrzeb i warunków najlepiej się sprawi TCL 98C855 i to z poziomu kilku różnic na korzyść.
  • ilość stref
  • skalowanie
  • otwarty system
  • dźwięk

Kiedy planujesz zakup ?

DewoNN

New member
Czytałem o tym TCL, trochę mnie odstraszyło dziurawe oprogramowanie, czy nie ma nic innego godnego polecenia?

Dźwięk jest bez znaczenia - jest dobre 2.1 z ampli wiec i tak głośniki wbudowane nie będą pracowały

Planowałem zakup jakoś w ciągu najbliższego miesiąca, ewentualnie poczekam na minus 99% z okazji black friday :)

Do góry