Dolby Atmos - jak działa?

loo

New member
Cześć,
Jak powinna wyglądać ścieżka Dolby Atmos aby zagwarantowana była obsługa górnych głośników efektowych? Czy posiada ktoś z Was jakiś dokument, linka do zewnętrznych zasobów na ten temat?
Mam kilka materiałów opisanych np. jako:
Format: MLP FBA 16-ch
Commercial name: Dolby TrueHD with Dolby Atmos
Channel(s): 8 channels
Channel layout: L R C LFE Ls Rs Lb Rb

Czy sam dopisek "with Atmos" gwarantuje, że ścieżka ta zawiera dane obiektowe Atmos? Jak obiekty Atmos mają się do wyszczególnionych 8 kanałów, w tym lewego i prawego bocznych i tylnych? Czy powyższa ścieżka zapewnia obsługę tych 8 kanałów + dodatkowo amplituner wykorzysta dane obiektowe i utworzy sygnał dla głośników górnych w zależności od znanej mu konfiguracji głośników?

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Atmos jezeli chodzi o kanaly na poszczegolne glosniki to oficjalnie "nie ma rzeczywistych sciezek dzwiekowych" albo inaczej tlumaczac ma ich nieskonczenie wiele. Idea atmosa jest tworzenie sciezek dzwiekowych w czasie rzeczywistym dla kazdego glosnika, dla ktorego opiszemy jego pozycje.

Czyli, jak ma dopisek:
Dolby TrueHD with Dolby Atmos to oznacza ze ma atmosa tzn. plyta ma w sobie wystarczajaca ilosc dzwieku aby symulowac i tworzyc nowe kanaly w 3 wymiarach.

loo

New member
Tak, dokładnie, oni nazywają to chyba właśnie obiektami. To jest jasne. Chodzi mi jedynie o opis tej ścieżki. Jeżeli będzie dopisek "with Atmos", to mam pewność, że ścieżka zawiera dane obiektowe, które przeliczy już dekoder w amplitunerze, tak? Wymienione przez MediaInfo 8 kanałów dotyczy zapewne wstecznej kompatybilności, bo chyba jak w przypadku każdego poprzedniego standardu od AC3 w górę, dodatkowe dane kodowane są jako rozszerzenie dla AC3 core. Miało to na celu obsługę materiałów z nowymi kodekami przez starsze urządzenia.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Atmos moze byc zakodowany w ac3, dd, i innych kodekach, nie ma problemu. Gdyby nie licencje to moznaby go zapisac jako DTS

Akurat przyjeto ogolnie bezstratny format od dolby to TrueHD. Dlatego w przypadku gdy chcemy atmosa w jakosci bezstratnej to dzwieki zrodlowe beda dostarczane jako Dolby True HD.

Tak, jezeli na plycie napisane jest with Atmos oznacza ze avr odtworzy to jako atmos. Ale jakosc tego atmosa moze byc rozna, to juz zalezy jak dany film zostal nagrany.

Do góry