Dołączenie odtwarzacza CD do soundbara.

_TeO

New member
Mam połączone TV z soundbarem LG SJ4R 4.1. Chciałbym dokupić odtwarzacz CD (lub miniwieżę) aby mieć możliwość słuchania muzyki z płyt. Jakie mam tutaj możliwości? Czy są jakieś miniwieże, które można połączyć przez bluetooth z moim soundbarem?

Może najlepszą opcją będzie zakup miniwieży i połączenie jej przez kabel AUX lub przejściówki z czinczy na minijacka?

Największy problem mam z tym co zrobić z głośnikami od miniwieży gdybym ją kupił. Czy dałoby się je w jakiś sposób dołączyć do zestawu soundbar?

Jakie rozwiązanie możecie polecić?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
A ten soundbar nie ma żadnych wejść ?

Dobre myślisz - kupno małej wierzy do słuchania płyt CD to poroniony pomysł

_TeO

New member
Soundbar ma wejścia jak na poniższym zdjęciu. Telewizor z soundbarem jest połączony za pomocą wejścia optical.

Małe głośniczki podłączone są do takiej stacji bluetooth za pomocą takich złączy jak na poniższym rysunku (jeden zestaw przewodów do lewego, drugi do prawego głośnika zgodnie z opisem):

Taki właśnie zestaw chciałbym połączyć z wieżą. Pomijam fakt jakości, słuchania płyt z miniwieży itp. ale chcę mieć po prostu taką możliwość. Czy jest coś co mogę podłączyć aby słuchać płyt? Nie chcę mieć osobnego zestawu wieża + głośniki od wieży tylko w jakiś sposób połączyć to z soundbarem.

rabit

Active member
Bez reklam
Kup cd z wyjściem optycznym. Podpinasz pod optical in i gra muzyka. Ewentualnie gdybyś zamiast cd wolał Tidal/Spotify, to Chromecast od Googla załatwi sprawę.

_TeO

New member
Tidal/Spotify mogę słuchać z aplikacji na TV, PS4 które są podłączone do soundbara lub połączyć się przez bluetooth z soundbarem z telefonu lub laptopa. optical zajęte przez TV więc chyba podłączę przez kabel AUX bo widzę, że nie mam za bardzo wyjścia.

Jakie miniwieże do 500 zł możecie polecić?

Disto

New member
Bez reklam
Trudno będzie znaleźć wieżę z wyjściem audio, no chyba ze zadowoli cię połaczenie z gniazdka słuchawkowego.
Odtwarzacz da większe mozliwości podłączeń.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Dalej twierdzę, że kupno mini wieży tylko po to aby słuchać płyt CD to nie najlepszy pomysł - co zrobisz z głośnikami sprzedasz ? ,położysz na szafie ?
Kupno samego CD jest najlepszą opcją - po pierwsze uzyskasz lepszy dźwięk co jest chyba oczywiste ,a po drugie w przyszłości jak odczujesz potrzebę na coś lepszego jakościowo na tym CD zbudujesz system dokupując wzmacniacz/amplituner

Jeżeli się nie mylę jest jeszcze wejście portable (mini jack ) może da się wykorzystać do połączenia

Znana niemiecka firma kablowa Inakustik produkowała splitter umożliwiający rozdzielenie sygnału optycznego na 2 urządzenia ,ale czy obecnie jest to w sprzedaży nie umiem powiedzieć

_TeO

New member
Tu się zgadzam bo właśnie największy problem z tym co zrobić z głośnikami do wieży i jedyna opcja to chyba kosz. Wolałbym kupić jakiś odtwarzacz CD ale chyba ciężko będzie znaleźć coś w okolicach 500 zł jeśli chodzi o sprzęt nieużywany?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Za 500zł nie kupisz nowego CD trzeba dołożyć 200-300zł

Napisz do Blackninja na tym forum wiem, że miał nowe CD Onkyo w super cenie .ewentualnie na tym słynnym portalu ogłoszeniowym jest Block C 250 za 800zł możesz jeszcze trochę zbić cenę po prostu kupisz go po za serwisem

Do góry