dobre źródło TV HD - co wybrać

kal800

New member
Witam,

Mam małą zagwozdkę odnośnie dostawcy TV. Otóż od paru lat jestem abonentem Cyfry+. Mam 42 calową plazmę Samsunga z 2006 roku (1024x768 HD Ready) oraz dekoder PVR (ten pierwszy - bodajże Philipsa). Z kolei u mojej mamy jest plazma Panasonica bodajże 2 lata młodsza FullHD oraz dekoder PVR od UPC. Różnica - kolosalna - kanały HD w UPC to żyleta, HD w C+ może trochę lepiej niż normalnie, ale szału nie ma, widać wyraźne artefakty kompresji cyfrowej. Pomyślałem sobie, że może chodzi o odbiornik - w końcu u mnie HD Ready a tam Full HD, aczkolwiek u mnie z Blu Ray'a wygląda to dużo lepiej niż z TV.

Próbowałem przejść na UPC, ale niestety z formalnych powodów nie mogę zawrzeć z nimi umowy, więc niestety zostają mi tylko platformy satelitarne. I teraz dylematy:

1. Czy to może być walnięty dekoder C+ albo któryś z konwerterów padł? Mam taki objaw, że nie mogę nagrywać i oglądać innych programów jednocześnie (na niektórych zestawach kanałów działa, ale na większości nie)
2. Czy n'ka albo Polsat oferują lepszą jakość w HD?
3. Czy zmiana TV na FullHD cokolwiek wniesie do tematu?

pozdrawiam

Kal

czesiu.m

New member
Czasem jednak warto poczytać, co piszą inni, np. ja. Od dłuższego czasu staram się nagłośnić sprawę jakości nadawanych programów przez nasze platformy, jak się okazuje bezskutecznie.

W największym skrócie. Polskie platformy nie zapewniają dobrej jakości odbioru. W zasadzie jest jedynie kilka kanałów nadawanych z dobrą jakością. Dlatego telewizja satelitarna nie jest źródłem odbioru dobrej jakości. Radziłbym podchodzić do programu telewizyjnego jak do źródła informacji. Filmy zwłaszcza można oglądać wyłącznie niemal informacyjnie, gdyż są nadawane z reguły ze słabą jakością.

Platformy w większości wypadków dzielą transpondery i dlatego jakość odbioru może być różna ze względu na różne dekodery.

Dlatego radziłbym dokładnie sprawdzić posiadany dekoder i instalację antenową. Jeśli wszystko będzie sprawne, to oczywiście można zmienić platformę, jednak jakiejś zasadniczej zmiany w jakości odbioru nie można się spodziewać.

Jedyne, co warto zmienić, to nastawienie do telewizji. Jedynie słuszne podejście jest, moim zdaniem, następujące "telewizja to takie patrzydło, jakość obrazu to tylko i wyłącznie płyty, a i to nie wszystkie." Przekonanie, że cyfrowa telewizja to dobra jakość odbioru w dzisiejszych realiach to mit.

kal800

New member
Uściślij, czy chodzi Ci o satelitarne platformy cyfrowe, czy wszelkie możliwe? Czy wynika to z ograniczeń technologicznych, czy jest jakiś inny powód?

Abstrahując od tego do czego się używa telewizji (ja akurat lubię oglądać filmy na TV - nie wiem z czego to wynika, ale często wiedząc, że jakiś film ma lecieć na TV, oglądam go, pomimo, że mam na płycie albo w PVR), faktem jest, że jest możliwa dobra jakość programu HD, chociażby z UPC. Chciałem się tylko przekonać, czy mogę spokojnie przedłużyć umowę z C+ licząc że kiedyś jakość zbliży się do tego co w kablu, czy może powinienem szukać innej platformy, która oferuje lepszą jakość, czy generalnie problemem jest mój sprzęt - dekoder, antena albo ekran.

Kal

czesiu.m

New member
Zawsze na każdym forum obowiązują takie zasady, że np. najpierw się przegląda forum, żeby się zorientować czy przypadkiem odpowiedź na zadawane pytanie nie została już udzielona. Nie chciałbym wyjść na egocentryka, ale jeśli ktoś mnie pyta o jakich platformach mowa; chodzi o moje zdanie "Od dłuższego czasu staram się nagłośnić sprawę jakości nadawanych programów przez nasze platformy, jak się okazuje bezskutecznie.", to warto by było poczytać co i na jaki temat piszę odnośnie platform. Stosowny wątek istnieje od dłuższego czasu i zawiera sporo wpisów, i dość szczegółowych.

Dla tych, którzy przeglądanie forum uważają za rzecz zbyteczną odpowiem, że moje wypracowania dotyczą wyłącznie platform nadających satelitarnie. Natomiast pytanie dlaczego jakość nadawania jest zła należy kierować właśnie pod adresem platform, gdyż nie istnieją żadne ograniczenia techniczne warunkujące złą jakość. Zresztą są kanały nadawane z bardzo dobrą jakością, co przeczy tezie, że złą jakość wynika z uwarunkowań technicznych.

Przy okazji chciałbym powtórzyć moją opinię na temat jakości TV. W chili obecnej telewizja nie jest źródłem obrazu i dźwięku o wysokiej jakości. Dotyczy to polskich realiów i polskich platform nadających przez satelitę.

PS. Chciałbym się odnieść do cytatu: "Abstrahując od tego do czego się używa telewizji (ja akurat lubię oglądać filmy na TV - nie wiem z czego to wynika, ale często wiedząc, że jakiś film ma lecieć na TV, oglądam go, pomimo, że mam na płycie albo w PVR)"

W telewizji zawsze się ogląda w gorszej jakości niż z oryginalnego nośnika. Są reklamy. Na rozpoczęcie filmu trzeba czekać, często pora niedogodna. Niektóre sprawy są dla mnie niepojęte.

Ostatnia edycja:
Do góry