Witam!
Poszukuję nowych kolumn lub nowego zestawu tj. kolumny + wzmacniacz.
Budżet elastyczny, powiedzmy rozsądnie 2k na kolumny i 1k na amplifier. Może być mniej, może być trochę więcej.
Poprzedni sprzęt, aktualny jeszcze: Pioneer A-676 + Maestro II 180.
1. Wzmacniacz:
a) Zostawić Pioneera, bo jest dobrym klockiem
b) Kupić nowy wzmacniacz:
-używany: Yamaha AX-1070 lub podobna. Ponoć bardzo zacne. Może wyższy model Pioneera, ale chyba to bez sensu. Wpadł mi w oko Marantz PM-80.
-nowy: Pioneer A-30. A może inny nowy. Lepiej nowy czy używany?
2. Kolumny (nowe lub uzywane):
a) Monitorki:
-Dali Zensor, Monitor Audio BX2, KEF Q15.2
-Chario Silhouette (ciężko kupić)
b) Podłogowe:
- Dali 505, Tannoy DC2000, Indina Line Nota 550
Jakieś większe monitory z Paradigm. Ponoć mają ciekawy bas. 7v7? To Monitory czy podłogowe?
Albo inne B&W, Klipsch są też całkiem spoko, np. Reference R-28F.
Nie wiem w którym kierunku iść. Czy dobre, drogie monitory z głośnikiem pow. 6,5" mogą być wystarczające? Czy lepiej mniejsze podłogówki.
Kolumny chyba z przednim br, albo bez. Ponoc bez bas reflexu w małych pomieszczeniach sprawdza sie lepiej. Ale nie wiem, dopiero raczkuję w tym temacie.
Muzyka jakiej słucham jest bardzo różnorodna, chciałbym kolumn w miarę uniwersalnych. Mają zagrać nisko schodzącym, najlepiej w miarę potężnym basem, który pokaże pazur od czasu do czasu i spowoduje masowanie nerek.
Słucham od kawałków rockowych, po trance, polski hip-hop, "czarną muzę" (w której fajnie mieć więcej basu) na disco polo skończywszy. Różnie.
Dziękuję i pozdrawiam.
Poszukuję nowych kolumn lub nowego zestawu tj. kolumny + wzmacniacz.
Budżet elastyczny, powiedzmy rozsądnie 2k na kolumny i 1k na amplifier. Może być mniej, może być trochę więcej.
Poprzedni sprzęt, aktualny jeszcze: Pioneer A-676 + Maestro II 180.
1. Wzmacniacz:
a) Zostawić Pioneera, bo jest dobrym klockiem
b) Kupić nowy wzmacniacz:
-używany: Yamaha AX-1070 lub podobna. Ponoć bardzo zacne. Może wyższy model Pioneera, ale chyba to bez sensu. Wpadł mi w oko Marantz PM-80.
-nowy: Pioneer A-30. A może inny nowy. Lepiej nowy czy używany?
2. Kolumny (nowe lub uzywane):
a) Monitorki:
-Dali Zensor, Monitor Audio BX2, KEF Q15.2
-Chario Silhouette (ciężko kupić)
b) Podłogowe:
- Dali 505, Tannoy DC2000, Indina Line Nota 550
Jakieś większe monitory z Paradigm. Ponoć mają ciekawy bas. 7v7? To Monitory czy podłogowe?
Albo inne B&W, Klipsch są też całkiem spoko, np. Reference R-28F.
Nie wiem w którym kierunku iść. Czy dobre, drogie monitory z głośnikiem pow. 6,5" mogą być wystarczające? Czy lepiej mniejsze podłogówki.
Kolumny chyba z przednim br, albo bez. Ponoc bez bas reflexu w małych pomieszczeniach sprawdza sie lepiej. Ale nie wiem, dopiero raczkuję w tym temacie.
Muzyka jakiej słucham jest bardzo różnorodna, chciałbym kolumn w miarę uniwersalnych. Mają zagrać nisko schodzącym, najlepiej w miarę potężnym basem, który pokaże pazur od czasu do czasu i spowoduje masowanie nerek.
Słucham od kawałków rockowych, po trance, polski hip-hop, "czarną muzę" (w której fajnie mieć więcej basu) na disco polo skończywszy. Różnie.
Dziękuję i pozdrawiam.