Dobre monitorki/podłogowe z niskim basem 12m^2 budżet 2-3k

lysyOsw

New member
Witam!
Poszukuję nowych kolumn lub nowego zestawu tj. kolumny + wzmacniacz.
Budżet elastyczny, powiedzmy rozsądnie 2k na kolumny i 1k na amplifier. Może być mniej, może być trochę więcej. ;)
Poprzedni sprzęt, aktualny jeszcze: Pioneer A-676 + Maestro II 180.

1. Wzmacniacz:
a) Zostawić Pioneera, bo jest dobrym klockiem
b) Kupić nowy wzmacniacz:
-używany: Yamaha AX-1070 lub podobna. Ponoć bardzo zacne. Może wyższy model Pioneera, ale chyba to bez sensu. Wpadł mi w oko Marantz PM-80.
-nowy: Pioneer A-30. A może inny nowy. Lepiej nowy czy używany?

2. Kolumny (nowe lub uzywane):
a) Monitorki:
-Dali Zensor, Monitor Audio BX2, KEF Q15.2
-Chario Silhouette (ciężko kupić)
b) Podłogowe:
- Dali 505, Tannoy DC2000, Indina Line Nota 550
Jakieś większe monitory z Paradigm. Ponoć mają ciekawy bas. 7v7? To Monitory czy podłogowe?
Albo inne B&W, Klipsch są też całkiem spoko, np. Reference R-28F.

Nie wiem w którym kierunku iść. Czy dobre, drogie monitory z głośnikiem pow. 6,5" mogą być wystarczające? Czy lepiej mniejsze podłogówki.
Kolumny chyba z przednim br, albo bez. Ponoc bez bas reflexu w małych pomieszczeniach sprawdza sie lepiej. Ale nie wiem, dopiero raczkuję w tym temacie.

Muzyka jakiej słucham jest bardzo różnorodna, chciałbym kolumn w miarę uniwersalnych. Mają zagrać nisko schodzącym, najlepiej w miarę potężnym basem, który pokaże pazur od czasu do czasu i spowoduje masowanie nerek.
Słucham od kawałków rockowych, po trance, polski hip-hop, "czarną muzę" (w której fajnie mieć więcej basu) na disco polo skończywszy. Różnie.

Dziękuję i pozdrawiam.

abdul0412

New member
Bez reklam
Na twoim miejscu patrzylbym na :

Ma rx2 uzywka
B&W 683 s2 uzywka
Jbl studio 230
Dynaaudio 2/7

Ew podlogowe
klipsch rf52 z marantzem dobrze sie zgrywaja
Melodika bl30
Tannoy mercury v4i

Wzmacniacze to moze kolega Przemko77 cos doradzi

Ostatnio edytowane przez moderatora:

lysyOsw

New member
Dzięki za szybką odpowiedź! ;)
Te B&W są cudne, kozacko wyglądają, pewnie jeszcze lepiej grają... No, ale 6tys za kolumny, trochę dużo... Używanych nie ma...
Monitorki podane przez Ciebie średnio mi się podobają.
Tannoy całkiem fajny, ale Klipsch podobaja mi się najbardziej i kosztują ludzkie pieniądze.
Jak takie Klipsch wgrywają się z np. Pioneerem? Czy inne Klipsch też byś polecił?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Dynaudio są kolumnami trudnymi do napędzenia i są to konstrukcje raczej dla doświadczonych słuchaczy podobnie jak włoskie Chario ,dlatego niejako odradzam ich zakup

Oba wzmacniacze które wymieniłeś tzn Marantz PM 80 ,Yamaha AX1080 mają poprawny dźwięk ,jednak wiadomo że kupno używanego sprzętu zawsze wiąże się z pewny ryzykiem ,chociaż oczywiście nie można z góry zakładać że będzie zepsuty

lysyOsw

New member
Dzięki za odpowiedź - przemko77.
Słuchaj, a co myślisz o Paradigm Monitor 7v7? Słyną z dobrego basu, wyglądają też bardzo zgrabnie. Wiadomo, że kolumny mają grać, ale muszą się też mi podobać, szczególnie że to nie tania impreza będzie ;)
Nie będą za duże? Chyba nie?
Co byś polecił z takich mniejszych podłogówek jeszcze?

Marantz czy Yamaha bardziej się sprawdzi? A może jeszcze inny? Musi posiadac funkcje "Loudness", bo raz kupiłem już bez niej wzmacniacz Sony TA-F650ESD. Nie powiem, bo grał bajecznie ładnie, ale jak chciałem podkręcić bas, to nie mogłem... Wzmacniacz ten bym zostawił, ale w mojej muzyce się nie sprawdził. Lubię czasem jak jest dużo basu, takich słucham utworów.

abdul0412

New member
Bez reklam
Dzięki za szybką odpowiedź! ;)
Te B&W są cudne, kozacko wyglądają, pewnie jeszcze lepiej grają... No, ale 6tys za kolumny, trochę dużo... Używanych nie ma...
Monitorki podane przez Ciebie średnio mi się podobają.
Tannoy całkiem fajny, ale Klipsch podobaja mi się najbardziej i kosztują ludzkie pieniądze.
Jak takie Klipsch wgrywają się z np. Pioneerem? Czy inne Klipsch też byś polecił?

B&W monitory są super.

P.S. nie patrz na wyglada a jakosc brzmienia i cene jako podstawe pozniej wyglad.
Kolumny są do słuchania a nie oglądania:)

lysyOsw

New member
lysyOsw a co Ci nie odpowiada w tym zestawie co masz? Co chcesz poprawić?
Pioneer to nienaganny wzmacniacz z dużą mocą i dość dobrą podstawą basową.
Maestro II 180 też nie są takie najgorsze. Ponoć są dość uniwersalne, zbierają pozytywne opinie i dlatego je kupiłem (od pierwszego właściciela).
Bas nie jest zły, przy dobrym kawałku potrafią zrobić "male trzęsienie ziemi", a wysokie tony są lekko wyostrzone, ale nie sypią piaskiem.
Ten zestaw mam jednak 5 lat i chciałem pójść klasę wyżej przy okazji zmiany wystroju w pokoju... A co, kompletnie bezsensowny zabieg?

lysyOsw

New member
B&W monitory są super.

P.S. nie patrz na wyglada a jakosc brzmienia i cene jako podstawe pozniej wyglad.
Kolumny są do słuchania a nie oglądania:)

Niby tak. Ale wydając grubsze pieniądze chciałbym, żeby kolumny również fajnie wyglądały. Mamy na rynku przeogromny wybór firm i modeli, więc myślę, że idzie znaleźć coś dobrze grającego i wyglądającego ;)
B&W podane fajne, ale no trochę drogie. 6000zł za kolumny... No mogę kupić, ale wolałbym wydać nieco mniej.
Tym bardziej, że nie tworzę typowego sprzętu dla audiofila, który będzie delektować się każdym dźwiękiem, bo czasem będą też odtwarzane zwkłe mp3. Oczywiście w miarę możliwości lubię słuchać 320kbps lub flac, ale nie zawsze to co lubię znajduję w takowym formacie ;)

lysyOsw

New member
Ogólnie chcę zmienić coś w swoim audio, bo ani Pioneer, ani Maestro nie są sprzętem najwyższych lotów. Ponoć jest milion konstrukcji, które miażdżą Maestro pod względem brzmienia. Także chciałem iść o klasę wyżej.

Co do wzmacniacza, to interesuje mnie raczej duży, solidny, zbudowany na najlepszych komponentach wzmacniacz, z funkcją "loudness" i brzmieniem porównywalnym z serią "ES" od Sony. Tamten wzmacniacz grał fenomenalnie, sprzedawałem go z żalem. A miałem gabinetowy egzemplarz. Ten ciężar, jakość potencjometrów, dźwięk. Soprany delikatne, ale bas niestety też. Sprzęt raczej dla melomanów innej muzyki, ale pokazał mi, że wzmacniacz wzmacniaczowi nie równy.
A więc:
1) wspomniana przeze mnie Yamaha AX-1080. Podobno jeden z najlepszych od Yamahy, do tego pilot, loudness na pokrętle.
2) Denon PMA 1580. No coś pięknego. Do tego klasa A, czytałem, że to też ma wpływ na jakość dźwięku (szczególnie przy cichym słuchaniu). Do tego sam wygląd, widać że to premium.

Co do kolumn: Jako, że te B&W odrzucam, bo jednak trochę zbyt drogie, to w grze pozostają
1) Paradigm 7v7. Podobno wszystkie monitory Paradigma cechują się dobrym zakresem niskich tonów.
2) Dali Ikon 6mk2. le tak czytam o nich i ludzie narzekają na bas. A ja nie chcę, żeby mi go zabrakło.
3) Polk Audio T50 - czytam o nich i czytam, ale za bardzo o tym modelu nic nie ma. Sama firma jest dość ekskluzywna, a kolumny dostały jakąś nagrodę w magazynie Hi-Fi. Wygląd jest nieco podobny do Maestro, ale są bardzo ładne, proste, ponadczasowe. Jakaś jedwabna kopułka. Cena niska, ale jesli to byłby dobry wybór to czemu nie? ;)

Podsumowując. Moje preferencje już podałem, ale uściślę: dobry, solidny, mocny highendowy klocek - Denon czy Yamaha? Który jest na wyższym poziomie?
W highendowym Sony "ES" były fajne wysokie tony, delikatne, nie ostre. Podobało mi się to.
Basy chciałbym, żeby były miękkie, nisko schodzące, żeby tworzyły takie niskie ciśnienie, lubię taki dźwięk. Oczywiście nie zawsze, ale to już się do muzyki dostosowuje...
Co myślicie o tych kolumnach, które podałem?
W ogóle to warto patrzeć np. na pasmo przenoszenia? Jeśli jest powiedzmy od 38 Hz, a Maestro ma od 30Hz to zdecydowanie na papierze lepiej wypada Maestro... Jak to jest w praktyce. Na efektywność nie patrzę, bo piecyk ma być mocny, więc chyba to bez różnicy ;)

Dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi ;)
Admin/Moderator - proszę scal moje posty. Myślałem, że robi się to automatycznie.

D

Deleted member 121090

Guest
lysyOsw
Popatrz na to:
Definitive Technology MYTHOS ONE (6223598968) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Stan podobno jak z pudełka a nowe kosztowały ponad 1000USD za sztukę.
U nas by wyszły ponad 10000zł za parę. Oczywiście w tej kasie to byłby kiepski zakup ale Czech je ma za 1700zł za parę! Pasmo przenoszenia na papierze więcej niż zacne. Recenzje też miały entuzjastyczne. Za tą kasę można brać w ciemno.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry