Do użytkowników Marantz5006 (lub podobnych)

bosmanlublin

New member
Cześć,
Ostatnio kupiłem wymarzony wzmacniacz: Marantz5006 i kolumny MonitorAudio (MR6, MR Centre, MR1) i subwoofer TAGA TSW 90 v.2 i generalnie jestem bardzo zadowolony, ale mam dwa problemy:

1) w trybie "Direct" (czyli bez żadnych funkcji i systemów dźwiękowych) wzmacniak gra bardzo, BARDZO cicho. Przy ustawieniach -20,0dB dopiero dobrze słyszę muzykę. Na różnych trybach "surround" od razu jest wzmocnienie głośności i jest ono adekwatne do skali (tak mi się przynajmniej wydaje). Pomieszczenie mam 6m x 3m, czyli małe.

2) Podłączyłem subwoofer i skalibrowałem go. Niestety gra niesłyszalnie. Z odległości około 10cm słyszę, jak pomrukuje :) Czyli wiem, że gra na pewno. Podłączyłem go kablem 1RCA-1RCA (choć w zestawie był zwykły "Y", czyli 1RCA-2RCA).
Na początku w ogóle go nie wykrył Audyssey (było w AV wyśjcie SW w sekcji 7.1CH IN - zgodnie z instrukcją - a w TAGA SUB w sekcji "low input") ale po zmianie został wykryty i skalibrowany (obecnie jest podłączyny w AV wyjście SW1 w sekcji PRE-OUT a w TAGA tak samo, czyli SUB w sekcji "low input")

Czy mieliście podobne problemy?

Pozdrawiam!

dimo

New member
Ampli w trybie direct i pure direct gra ciszej bo pewnie w innych trybach masz podbicie dynamiki w ustawieniach. Ma to powodować lepszy odsłuch przy małych głośnościach.
Subwoofer powinien być podłączony do SW1 w sekcji pre-out a nie 7.1 CH IN a w subie do lewego kanału ( u mnie w Jamo Sub300 jest to kanał left/LFE).

bosmanlublin

New member
Cześć,
Dzięki za odpowiedź.

Co do Pure Direct i Direct, to da się z tym żyć. Zasadniczo nie używam tego trybu często, ale myślałem, że może mam coś uszkodzone :) Skoro jednak te przyciszenie jest celowe, to niech tak będzie.

Natomiast z subem, to dzisiaj po pracy zmienię podłączenie, tylko chcę się upewnić:
w amplitunerze mam już tak, jak napisałeś, czyli w SW1 w PRE-OUT.

Co do subwoofera to tu jest zdjęcie z tyłu:
Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://www.polpak.com.pl/public/photos/backnawww.jpg

i proszę powiedz mi, czy mam go wpiąć w białe wejście "L" (left), które jest nad czerwonym wejściem "R" w sekcji LOW INPUT? Obecnie jest wpięty do wejścia SUB po prawej stronie czerwonego wejścia i gra, jak gra, czyli prawie nie gra.

Upewniam się, bo nie chcę niczego zepsuć :}

Dzięki,
pozdrawiam.

dimo

New member
Ja łączyłem do lewego kanału ( białe wejście) w każdym subie jakiego miałem. Powinno zadziałać. Sprawdź też jaki masz poziom kanału LFE ustawiony przez amplituner przy kalibracji. Możliwe że jest ustawiony bardzo nisko.

bosmanlublin

New member
Oki, dzięki za potwierdzenie. Zrobię dziś wieczorem, jak piszesz, czyli do białego.

Dziwne, że trzeba podłączać inaczej, niż w dokumentacji: w instrukcji marantza było napisane, że w ampli ma być SW w 7.1CH IN a w subwooferze SUB, ale w tamten sposób w ogóle nie działało.

Napiszę, jaki będzie wynik.

pozdr.!

Jeszcze jedno pytanie:
Tu widzę tył Twojego suba:

Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://www.jamo.com.pl/allegro/jamo_sub_300_4.jpg

Czy używasz do czegoś "Line out"?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

dimo

New member
Nie używam, to chyba do podłączenia kolumn. W sumie w subie jest wzmacniacz i w plastikowych kinach domowych to sub zasila kolumny.

Do góry