Witam,
standardowo jak większość czytających potrzebuje pomocy w wyborze.
Dane wejściowe:
Źródła sygnału:
Początkowo przy wyborze brałem pod uwagę Panasonica TH42PV/PX80, ale martwi mnie:
Porównywanie w sklepach za przeproszeniem o kant tyłka rozbić. Nie dość, że najczęściej jest 1 albo 2 z listy to są prezentowane w absurdalnych warunkach (potężne jarzeniówki, sygnał po koncentryku na jednym, component z dvd na drugim plus ustawienia z serii rand() co tak naprawdę pozwala ocenić tylko czy jest ładny z zewnątrz i nic więcej).
Z góry ślicznie dziękuje za wszelkie porady
standardowo jak większość czytających potrzebuje pomocy w wyborze.
Dane wejściowe:
- pokój z oknami na południowy-zachód, miejsce na telewizor prostopadłe do okna, ale są rolety zewnętrzne i do oglądania filmów mogę w pełni zaciemnić pomieszczenie. jednak nie przepadam gdy w ekranie odbija się wszystko (moja twarz, lampa sufitowa czy cokolwiek - monitor i matrycę w laptopie mam matową i nie wyobrażam sobie glare, nie wiem jak to przełożyć na telewizory
- rozmiar poszukiwany: 40-42 cale (i na pewno nie więcej - wnęka ma 85 cm wysokości i nie mam zamiaru jej rozkuwać
- odległość tv<->kanapa: 2,8m
- będzie stał, 45 cm powyżej podłogi
- anteny "tradycyjnej" i kablówki tradycyjnej brak i tak pozostanie. DVB-T mnie nie interesuje, nie mam zamiaru psuć sobie widoku na tarasie anteną ani rozpruwać ścian by położyć kable.
Źródła sygnału:
- komputer via hdmi: 60% czasu. Materiały głównie w 720p (około 60%), Xvid/divx/dvd niskiej rozdzielczości (30%), 1080p (10%, ale z tendencją rosnącą w przyszłości). O ile niskiej rozdzielczości będzie na pewno co raz mniej to 720p przez długi czas będzie dominujący (tylko taki da się względnie przyzwoicie streamingować przez internet).
Dodatkowo jako, że komputer jest typowym HTPC to czasami wyświetla jakieś tam fotki, widgety pogodowe czy jakiegoś RSSa ale to raczej marginalne. - konsola xbox360 via hdmi, Wii po component. 30% czasu. Rekreacyjnie
- telewizja z dekodera DVB-C, tylko SD (euro złącze). Używana do oglądania TVN24 o poranku (jakość obrazu absolutnie nie istotna, i tak zaspane oczy nie pozwalają się delektować
i meczy piłkarskich. Filmów, seriali, teleturnieji ani programów o zwierzątkach nie oglądam
Początkowo przy wyborze brałem pod uwagę Panasonica TH42PV/PX80, ale martwi mnie:
- prostokątny pixel (jak to będzie się sprawować przy współpracy z PC)
- rosnącym udziałem materiałów 1080p
- delikatną sugestią "osoby mającej wpływ na zakup"
, że jest brzydki i że powinienem się poważnie zastanowić, ale oczywiście to mój wybór (akurat
- Panasonic TH42PX80 (circa 2800 PLN co zawsze cieszy)
- Sony 40V4000 (3200 PLN)
- LG 42LG6000 (3400 PLN)
- Samsung LE40A656 (3200 PLN)
- Sony 40W4000 (3800 PLN, ze straaasznym bólem portfela i koniecznością wyjaśnienia czemu nowa mikrofalówka musi chwile poczekać był by do przełknięcia)
- Panasonic TH 42PY80P (3800 PLN i komentarz j.w.)
- Philips 42PFL7603D (3800 PLN j.w.)
Porównywanie w sklepach za przeproszeniem o kant tyłka rozbić. Nie dość, że najczęściej jest 1 albo 2 z listy to są prezentowane w absurdalnych warunkach (potężne jarzeniówki, sygnał po koncentryku na jednym, component z dvd na drugim plus ustawienia z serii rand() co tak naprawdę pozwala ocenić tylko czy jest ładny z zewnątrz i nic więcej).
Z góry ślicznie dziękuje za wszelkie porady
Ostatnia edycja: