Dmr eh50

igi77

New member
Witam.

Szansa jest pewnie niewielka, ale proszę o pomoc kogoś kto ma dokładnie taki sprzęt (chyba że
podobny działa tak samo).

Problem mój polega na tym iż w nagrywarce nie mogę uruchomić w opcjach aby nadawała obraz
wyjściem COMPONENT.
Sygnał mam wprowadzony wejściem SCART (AV2) i jedynie drugim wyjściem SCART w nagrywarce
wygnał zostaje wypuszczony.
Czy ktoś może wie jak mam ustawić to urządzenie aby wyjście component zadziałało?
Czy może w takim przypadku ono nie może zadziałać, a służy do czegoś innego?
Bardzo proszę o pomoc, bo męczę się już z tym trzeci dzień :(

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
igi

Przepraszam, ale w złym miejscu założyłem ten temat.
Teraz to dopiero zauważyłem.

Ostatnia edycja:

digitalus

Banned
Witam
Kabelki oczywiscie dobrze podlaczone tzn niebieskie wyjscie do niebieskiego,czerwone do czerwonego,zielone do zielonego w telewizorze .Audio bialy i czerwony bez znaczenia,najwyzej beda odwrotnie kanaly lewy i prawy.
Czy przypadkiem w zaawansowanych ustawieniach w menu nagrywarki nie trzeba przestawic na wyjscie component?.Przykladowo w pioneerku jesli ustawimy w zaawansowanych wyjscie component to gdy np odlaczymy kable component i podlaczymy kabel euro to nie bedzie sygnalu na wyjsciu euro czyli brak obrazu w telewizorze .Trzeba podlaczyc kable component, wejsc do menu przestawic na av, rgb wtedy jest sygnal na wyjsciu euro.
Sprawdz w menu nagrywarki gdy podlaczony jest kabal euro czy np w zaawansowanych nie ma mozliwosci wybrania wyjscia component.

Ostatnia edycja:

igi77

New member
Witam
Kabelki oczywiscie dobrze podlaczone tzn niebieskie wyjscie do niebieskiego,czerwone do czerwonego,zielone do zielonego w telewizorze .Audio bialy i czerwony bez znaczenia,najwyzej beda odwrotnie kanaly lewy i prawy.
Czy przypadkiem w zaawansowanych ustawieniach w menu nagrywarki nie trzeba przestawic na wyjscie component?.Przykladowo w pioneerku jesli ustawimy w zaawansowanych wyjscie component to gdy np odlaczymy kable component i podlaczymy kabel euro to nie bedzie sygnalu na wyjsciu euro czyli brak obrazu w telewizorze .Trzeba podlaczyc kable component, wejsc do menu przestawic na av, rgb wtedy jest sygnal na wyjsciu euro.
Sprawdz w menu nagrywarki gdy podlaczony jest kabal euro czy np w zaawansowanych nie ma mozliwosci wybrania wyjscia component.

Dzięki za pomoc, już wszystko rozwiązałem :)
Kable kolorami były ok itp, tylko :)

Tak więc to opiszę i mam nadzieję że komuś się kiedyś przyda i nie będzie
tracił czasu cały dzień, męcząc się bez pozytywnych rezultatów.

Może to oczywiste dla większości, ale z tego co sprawdziłem i zrozumiałem to nie
jest możliwe aby sygnał wyprowadzony z nagrywarki wyjściem COMPONENT do amplitunera kina domowego, pojawił się później na wyjściu HDMI amplitunera
(nagrywarka: Panasonic DMR EH50 + Amplituner Yamaha RX V471)

Moje całe połączenie które działa, przypomnę w skrócie to :

DEKODER (przewodem scart do) ---> NAGRYWARKA DVD
NAGRYWARKA DVD (przewodem component do) ---> AMPLITUNER 5.1
AMPLITUNER 5.1 (przewodem component do) ---> PROJEKTOR

(jeżeli chodzi o dźwięk to wypuszczany jest przewodem światłowodowym
z nagrywarki do amplitunera)

Zaś połączenie które nie działało to:

DEKODER (przewodem scart do) ---> NAGRYWARKA DVD
NAGRYWARKA DVD (przewodem component do) ---> AMPLITUNER 5.1
AMPLITUNER 5.1 (przewodem HDMI do) ---> PROJEKTOR

Pozdrawiam wszystkich :)

Do góry