Denon x1400h przypisanie wzmacniacza

Setoj2323

New member
Witam.

Jak przypisać wzmacniacz do głośników ?
Buduję w salonie kino domowe pod atmos 5.1.2.
Mam już głośniki przednie (FR i FL), centralny (C), suba (SW) i w suficie (górne środkowe TMR i TML).
Na obecnym etapie nie posiadam głośników tylnych i stąd moje pytanie - jak podłączyć głośniki sufitowe i przypisać wzmacniacz ?
- czy do gniazd wzmacniacza (SR i SL) i "udawać", że są to tyły, czy
- do do gniazd wzmacniacza TMR i TML przeznaczonych dla głośników sufitowych atmos ? i w opcjach głośników SR i SL dać brak ?

Może ktoś z szanownych grupowiczów miał taki dylemat ?

Setoj2323

New member
Szanowni Panowie, chyba się nie zrozumieliśmy.
Doskonale się orientuję do jakich gniazd należy wpinać głośniki oraz jest to amplituner nie wzmacniacz. W moim pytaniu nie chodziło mi jak podłączyć głośniki. Być może źle zadałem pytanie.
Chodzi mi o to, że systemie 5.1.2 (7 głośników plus sub), nie mam jeszcze dwóch głośników. Stąd moje pytanie. Chodzi mi o sytuację, w przypadku braku dwóch głośników tylnych. Stąd moje pytanie - czy wybrać tryb przypisania ustawienie sufit środkowe, czy opcję - tryb przypisania ustawienie tył surround” w menu. W pytaniu nie chodzi mi jak to zrobić, tylko którą opcję wybrać ?

drosophilia

Active member
Bez reklam
to zalezy ile bedziesz ogladal materialow w atmosie, a ile w klasycznym 5.1 (DD, DTS, DD True HD, DTS HD...)

Napisz jakie konkretnie masz te glosniki, w szczegolnosci te z przeznaczeniem na sufit

Ostatnia edycja:

Setoj2323

New member
Zgadza się. Jestem zwolennikiem dolby atmos, więc nastawiam się na tą ścieżkę dźwiękową.
Podłączę głośniki zgodnie z instrukcją tj. - Tryb przypisania” ustawienie “Sufit.środkowe”.
Pociągnę dalej moje pytanie :) Co amplituner zrobi po wykryciu źródła dolby atmos, w przypadku braku tylnych głośników (zaznaczonych w menu - surround - brak), jak zmiksuje ścieżkę dźwiękową z tylnych kanałów do których głośników ?

drosophilia

Active member
Bez reklam
Moim zdaniem nic nie z miksuje. Z tyłu będziesz mieć ciszę. Chyba, że ten Denon ma opcje przypisabnia dźwięku z głośników surround na inne

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Przypisaniu terminali głośnikowych podlegają tylko te z podpisem ASSIGNABLE. W tym przypadku, X1400, tylko wyjścia Surround Back. Jeżeli zostały one wykorzystane do przesyłania innych sygnałów np. Atmos, a w źródle będą zapisane sygnały dla kanałów SB to siłą rzeczy, nie będą one mogły być odtworzone przez te kanały, a tym bardziej wmiksowane w inne.
Ale...
Co amplituner zrobi po wykryciu źródła dolby atmos, w przypadku braku tylnych głośników (zaznaczonych w menu - surround - brak), jak zmiksuje ścieżkę dźwiękową z tylnych kanałów do których głośników ?
Takie cuda, tylko w Auro-3D. :)

Setoj2323

New member
Dzięki, teraz zrozumiałem. Nie wziąłem tego pod uwagę, że zaadresować można tylko głośniki surround. Z Auro 3D nie mam doświadczenia, ale w przyszłości zobaczymy :)

Przypisaniu terminali głośnikowych podlegają tylko te z podpisem ASSIGNABLE. W tym przypadku, X1400, tylko wyjścia Surround Back.

Do góry