Denon M40 - Melodika BL20 - Klipsch R-15M

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Mieliście ; doczynienia ; z takim zestawem , które z tych kolumn ( znajomy chce wybrać tylko z tych dwóch zestawów) lepiej zgrają się z Denonem M40?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Bardziej wyrównany przekaz zapewni Melodika ,Klipsch to dość specyficzne kolumny .Ciekawą alternatywą mogą być Indiana Nota 250

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Dzięki @przemko77 przekaże o alternatywie którą podałeś , ale wydaje mi się że utwierdzisz kolegę w jego kierunku czyli Melodika lb20 chyba że coś ; nowego namierzy w necie co może dobrze zagrać z M40

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Klipsch ma podbite krańce pasma ,nie szczędzi wysokich tonów czy są dobre to już osobny temat .Wielu osobom taka prezentacja przypada do gustu ,bo jest powiedzmy "widowiskowa"
Oczywiście możliwości jest jeszcze więcej ,gdyż jest cała masa udanych podstawkowców

Dla przykładu - jeżeli pomieszczenie jest większe w granicach 10-12m2 ,a kolega lubi dynamiczne brzmienie z dobrą podstawą basową, dobrym wyborem może być Magnat Quantum 673 ,zapewni bas i dynamikę na miarę Klipsch z tym że kolumienki mają coś, czego amerykański konkurent nie ma znakomitą stereofonię i muzykalność
Można też pomyśleć o Monitor Audio MR2 to też bardzo udane kolumny o dobrych wysokich tonach ,dobrej stereofonii i przejrzystości dźwięku ,oraz - Taga Harmony Azure B40 , Wharfedale Diamond 121 - to propozycje w kierunku "miękkiego" grania

Henry

Active member
Bez reklam
Zależy jakim budżetem operuje,
może coś z Tannoya? np. Mercury?
Z tańszych obstawiałbym Wafle, o których Przemko pisze lub 220, może QAcustics?

jaco.37

Member
Bez reklam
Odradzam Melodikę Bl20 .Podłączałem swoje bl20 jako fronty i było średnio.
Polecam za to monitorki Magnata,dzień a noc.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Nie ma się co dziwić ,Twój amplituner Onkyo to zupełnie inna "półka" niż ten Denon ,gdyby podłączyć Klipsch R-15 pewnie by było to samo (albo może nawet gorzej)

Wracając na moment jeszcze do tych Magnatów Quantum ,te kolumienki najlepiej się czują kiedy są ustawione "swobodnie" tzn kiedy mają trochę przestrzeni z każdej strony ,wtedy można docenić ich walory szczególnie jeżeli chodzi o przestrzenność

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Dzięki za wszystkie propozycje , ale po przeczytaniu przez kolegę dwóch recenzji/testów Melodiki LB 20 zdecydowanie na nie postawił. Pomieszczenie to nie całe 10 m2 w miarę ; zapełnione; , a co dla niego ważne mieści się w przeznaczonym na ten cel budżecie. Sam jestem ciekawy jak to zagra i czy ja nie pójdę w jego ślady i zacznę szukać czegoś dla swoich uszu bo jadę na orginalnym zestawieniu Denona M40 i cały czas ; coś; mi przeszkadza ...

collider

New member
Bez reklam
Dzięki za wszystkie propozycje , ale po przeczytaniu przez kolegę dwóch recenzji/testów Melodiki LB 20 zdecydowanie na nie postawił. Pomieszczenie to nie całe 10 m2 w miarę ; zapełnione; , a co dla niego ważne mieści się w przeznaczonym na ten cel budżecie. Sam jestem ciekawy jak to zagra i czy ja nie pójdę w jego ślady i zacznę szukać czegoś dla swoich uszu bo jadę na orginalnym zestawieniu Denona M40 i cały czas ; coś; mi przeszkadza ...

Ja bym koledze zaproponowal najpierw posluchac a potem kupic. Recenzje to i ja moge napisac swietna.

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Tez pierwsze co mu powiedziałem to odsłuch .Znalazłem dostępne blisko miejsca zamieszkania i chyba z nim podjadę posłuchać bo sam jestem ciekawy ich współpracy z Denonem M 40 . Odnośnie recenzji to zależy kto testuje , mi się wydaje że branżowe redakcje/pisma nie będą ; lukrować; produkt który jest niskiej jakości.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
branżowe redakcje/pisma zazwyczaj rukluja produkty tych firm, ktore konkretnie zaplaca...

Nieprawda ,żadna szanująca się redakcja nie pójdzie na taki układ ,mało tego niektórzy dystrybutorzy wymuszają wręcz autoryzację tekstu przed oddaniem jej do druku wszystko zależy od dystrybutora i redakcji czasopisma
Ja kiedyś miałem podobny przypadek ,zwróciłem się z prośba o zgodę na wykorzystanie kilku zdjęć ,dostałem odpowiedź że owszem, ale pod warunkiem przesłania tekstu

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Pytanie trochę podchwytliwe,w głównej mierze zależy to od uczciwości pisma barażowego .Ale mogę zapytać inaczej - czy spotkałeś się w ogóle z negatywnymi opiniami produktów - Focal ,Dynaudio ,Spendor ,Burmester ,MBL Ayon ,Ayre ,Krell ....i tak długo mógłbym wyliczać
Jest też druga strona - obecnie w technice dokonał się ogromny postęp ,co niemal wymusza budowanie coraz lepszych konstrukcji ,dla przykładu to co 10 lat temu było w odtwarzaczu za 5 tyś jest teraz w kompakcie za 1 tyś stąd i brzmienie jest dobre
Oczywiście nie twierdzę, że wszystkie recenzje są prawdziwe sam mam nieraz pewne uwagi ,ale też trudno podejrzewać aby 100% testów było "opłaconych "

Oczywiście ,że miarodajny jest odsłuch i nie zastąpi tego żadna treść napisana na papierze ,ale nie zawsze jest możliwość odsłuchu konkretnego sprzętu
Podam Ci taki przykład ,bardzo chciałem posłuchać klocków MBL byłem niemal pewny że to mi się uda pomimo ,że jest to Berliński producent w żadnym salonie w całym mieście tego nie ma (a przynajmniej ja tego nie widziałem ) .Znalazłem siedzibę firmy (co też nie było takie proste) no ale tam jest tylko biuro handlowe i nie ma żadnego sprzętu ....na osłodę mam tylko testy w piśmie branżowym

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
.Ale mogę zapytać inaczej - czy spotkałeś się w ogóle z negatywnymi opiniami produktów - Focal ,Dynaudio ,Spendor ,Burmester ,MBL Ayon ,Ayre ,Krell ....i tak długo mógłbym wyliczać

W polskiej prasie branżowej oczywiście nie (choć czasem jak przeglądam starsze archiwalne numery to więcej można z nich wyczytać), ale wystarczy poczytać rożne fora polskie i zagraniczne. Krytyki jest sporo i jest często zasłużona. Wspomniany Krell jest tego przykładem. Dla fanów i znawców marki to co jest aktualnie s-300i/S-550i to straszne padło. Biorą pod uwagę ceny i porównanie do starszych klocków np. kav 300i, kav 500i. Ayon - można sporo poczytać o awaryjności. Jest sporo tematów o pochodzeniu tych klocków. Czy na pewno są robione w Austrii?

Jest też druga strona - obecnie w technice dokonał się ogromny postęp ,co niemal wymusza budowanie coraz lepszych konstrukcji ,dla przykładu to co 10 lat temu było w odtwarzaczu za 5 tyś jest teraz w kompakcie za 1 tyś stąd i brzmienie jest dobre

Tu mam trochę inne zdanie. Mam wrażenie, że klienci są coraz bardziej robieni w konia. Wystarczy zajrzeć do środka wielu kolumn wcale nie tanich. Spotkamy tam często najtańsze elementy zwrotnic po 30 groszy, okablowanie nadające się ewentualnie do lampki nocnej, wygłuszenie jeśli w ogóle jest to nada się do kurtki zimowej :) To co kiedyś było standardem w tańszych seria teraz występuje w droższych. Nie jest to oczywiście regułą. Wyjątki się zdarzają. Np. Dynaudio nawet w tanich seria stosowało doskonałe przetworniki. Były pewne oszczędności w stolarce i w filtrach, ale kolumny trzymały poziom. Mam nadzieje, że teraz Chińczycy tego nie zepsują. Choć już pierwszym błędem jest wycofanie serii Focus. Niestety często małe firmy wciągnięte w duże grupy kapitałowe tracą to co było w nich "piękne".

Jeśli chodzi o odtwarzacze to może i faktycznie jest postęp w najtańszych seriach ale wzmacniacze już są też często coraz gorzej budowane.

Oczywiście nie twierdzę, że wszystkie recenzje są prawdziwe sam mam nieraz pewne uwagi ,ale też trudno podejrzewać aby 100% testów było "opłaconych "

Wiadomo, że dystrybutor nie jedzie z walizką pieniędzy. W czasopismach są reklamy i na nich się zarabia. Jakby dany producent został skrytykowany to, że nie zamieściłby swoich płatnych reklam. Recenzenci są niestety pod sporą presją i muszą ważyć słowa. Czasem da się coś wyczytać między wierszami.

Podam Ci taki przykład ,bardzo chciałem posłuchać klocków MBL byłem niemal pewny że to mi się uda pomimo ,że jest to Berliński producent w żadnym salonie w całym mieście tego nie ma (a przynajmniej ja tego nie widziałem ) .Znalazłem siedzibę firmy (co też nie było takie proste) no ale tam jest tylko biuro handlowe i nie ma żadnego sprzętu ....na osłodę mam tylko testy w piśmie branżowym

Ze sprzętem Hi end nie miałem styczności za bardzo, ale wiem, że MBL też miał swoje wpadki :) Tzn. przekładki w swoje obudowy odtwarzaczy chińskich oczywiście wielokrotnie tańszych.

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tez pierwsze co mu powiedziałem to odsłuch .Znalazłem dostępne blisko miejsca zamieszkania i chyba z nim podjadę posłuchać bo sam jestem ciekawy ich współpracy z Denonem M 40 . Odnośnie recenzji to zależy kto testuje , mi się wydaje że branżowe redakcje/pisma nie będą ; lukrować; produkt który jest niskiej jakości.

Daj znać jak wypadną odsłuchy. Z tym Denkiem słyszałem Zensory i brzmiały całkiem całkiem. Proponowane wcześniej QA 3020 i Magnaty, Mercury 7.2 też warte posłuchania. Może coś w oferty Indiana Line Nota/Tesi. Przyjemnie, miękko grające kolumny. Miałem kilka dni u siebie Indianę Diva 255 i miło mnie zaskoczyły. Poszły do nowego użytkownika za 1180zł, ale ten Denon byłby do nich za słaby. Przede wszystkim muszą być do niego kolumny łatwe do napędzenia.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Ze sprzętem Hi end nie miałem styczności za bardzo, ale wiem, że MBL też miał swoje wpadki :) Tzn. przekładki w swoje obudowy odtwarzaczy chińskich oczywiście wielokrotnie tańszych.

To pozostawię bez komentarza ,to tak jakby napisać że Burmester ,Rexox czy Miele stosuje chińskie komponenty

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Widziałem zdjęcia na pewnym forum CD 1431 1 MBL-a gdzie "bebechy" były porównywane do Shanling CD S100. Zerknij na foty. Albo MBL CDP2 vs Marantz CD6000

Ostatnia edycja:

drosophilia

Active member
Bez reklam
pamietam miedys przypadek x lat temu, jakies moze 10-13, jak w sieci zamieszczona wnetrze i opis "bebechow" odtwarzaczy DVD Marantza, Denona i bodajze Yamaha oraz... Funaia :). Wszystkie komponenty, uklad byl identyczny. Tylko inna nieco obudowa i oczywiscie logo firmy na zewnatrz :)

Do góry