Denon DCD 510 AE problem

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Spróbuj wyciągnąć przewód sieciowy i włóż z powrotem ,ewentualnie odwróć wtyczkę sieciową i włóż do prądu
Nie ma gwarancji że to coś da ,ale spróbuj .Miałem podobny problem z odtwarzaczem DVD ,u mnie bez przerwy wysuwała się szuflada ,na razie pracuje normalnie

Rafal7

Banned
Juz tak robiłem,odtwarzacz mam podłączony pod gniazdko w amplitunerze po włączeniu amplitunera włączą mi się odtwarzacz,po podłączeniu odtwarzacza w gniazdko sieciowe jest to samo.
Mi się wydaje ze to coś z zasilanie w cd w jakiś układach lub ścieżkach na płycie glownej tylko gdzie i co??

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Na mój gust problem nie tkwi w zasilaniu , często zgromadzone ładunki elektrostatyczne wywołują niewłaściwą pracę ,podobnie jak zbyt wysoka wilgotność lub silne pole magnetyczne - oczywiście te uwagi się tyczą do warunków zewnętrznych

Weź jutro telefon i dzwoń do Horna

Rafal7

Banned
Musisz mieć poniekat racje co do tych ładunków elektrostatycznych ponieważ jak odtwarzacz wyłapie zawieche jak na filmiku i nie chce wysunąć tacki to wystarczy go wyłączyć na kilka minut i włączyć z powrotem i już tacka się wysunie.

Rafal7

Banned
Dzwonilem dziś do serwisu i serwisant powiedzial że trzeba sprzęt do nich wysłać bo on nie wie co może być,od razu zapytałem o cenę takiej naprawy to pan powiedział mi że na dzień dobry przegląd sprzętu 150 zł plus części także naprawa tego się nie opłaca wystarczy że części będą kosztowały 100/150zł plus przesyłka w obie strony to za te pieniądze kupię następny odtwarzacz na allegro

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Serwisy niestety zdzierają pieniądze - wszystko jest nastawione na zysk ,chociaż ceny są różne .Pytałem się w Rzeszowie i tam ekspertyza kosztuje 60zł
Jeżeli sprzęt jest po gwarancji spróbuj z innym serwisem ,w środku jest mechanizm Sony zadzwoń do tego serwisu i zapytaj czy podejmą się naprawy ,może problem jest błahy i jego usunięcie nie będzie kosztowne
Kupno używanego odtwarzacza zawsze niesie ryzyko - to taka loteria możesz dobrze natrafić ,a możesz też kupić sobie zmartwienie

Rafal7

Banned
Zgadza się że z używanym sprzętem jest różnie ale przez rok czasu było wszystko ok,także oszukać mnie nie szukano.no szkoda tego cd bo jest w idealnym stanie

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Skąd wiesz ,że to wina lasera ?

Jeżeli się mylę to w tym odtwarzaczu jest napęd Sony KSS-213C ....ale Denon zmodyfikował ten napęd ,na czym polegała modyfikacja niestety nie wiem , prawdopodobnie chodziło o wytłumienie drgań ewentualnie wyciszenie całego mechanizmu .

Rafal7

Banned
Wpisz w google mój model i drugi link to opis cd i jest tam napisane jaki to laser,pisze z telefonu i nie mogę wkleic linku.NIe wiem czy to laser ale myślę że to najtańsza opcja i na dodatek będę mógł to sam wymienić i za wiele nie stracę.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Nawet jeżeli została zmodyfikowana optyka ,to napęd jest produkcji Sony , równie dobrze uszkodzeniu mogło ulec serwo i są kłopoty z odczytem płyt .Nie wiem skąd można wsiąść taki laser ,jeżeli Denon go modyfikował to najprędzej u nich będzie dostępny

Rafal7

Banned
Znalazłem w google spis wszystkich modeli sprzętów począwszy właśnie od dvd do cd gdzie pakowano właśnie optyke sony i w modelu dcd 500 ae jest właśnie taki model lasera jak ty napisałes.kolega ma taki laser o którym wspomniales i zobaczę czy zadziała.

Rafal7

Banned
Witam,dokladny model lasera do mojego cd to KPC S4594V-0,jaki zamiennik by pasowal ?Probowalem zamontowas KSS 213 C i niestety nawet zamontowac sie go nie da do mojego napedu.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli napęd był modyfikowany ,a był to normalne że nie zamontujesz pierwszego lepszego

Wiem, że uwiązłeś się na ten element ,ale nie ma pewności .Obawiam się ,że zdemolujesz ten odtwarzacz jeszcze bardziej

Rafal7

Banned
Nie uwierzysz ale udało mi się wyregulować laser :),uparłem się na niego jak łysy na grzebień.Walczyłem z tym od rana aż do teraz na razie testuje i wszystko jest ok,przełącza utwory jak należy.
Dodam ze jak go regulowałem to bywało tak ze objawy które są pokazane na filmiku były tak częste ze praktycznie cały czas wyskakiwał Reading i gasł wyświetlacz zero reakcji wystarczyło lekko przekręcić potencjometr na laserze i chociaż szufladę wysuną.
Bywało tak ze płyty audio czytał idealnie a mp3 już nie,ale był niedosyt ze nie czyta mp3 a powinien i dalej z nim walczyłem aż się udało.
Co do podmiany lasera to ten zamienny sony był ciut szerszy w miejscu prowadnicy która zaczepia o kółeczko zębate i popycha laser.
Zobaczymy co z tego wyjdzie na dłuższa metę ;-)

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Ten wymieniony Sanyo SF-P101 N jest w Denon DCD 700AE ,ze starszych odtwarzaczy to Harman HD 740 .Napędy Sanyo brzmią nieźle i są niezawodne ,dlatego Harman dalej je stosuje podobnie jak inne firmy np.Music Hall

Do góry