DENON AVR-X2000 a odtwarzanie muzyki z Lenovo Y580

PR0ximo

New member
Witam,

Posiadam laptopa (Lenovo Y580) podpiętego do DENONa AVR-X2000 poprzez kabel HDMI. Praktycznie 99% piosenek mi działa bez problemowo (słucham głównie muzyki typu DTS/FLAC). Mam jednak pytanie, czy dla lepszej jakości odtwarzania muzyki nie należy zakupić jakiejś zewnętrznej karty dźwiękowej dla laptopa? Chodzi mi o możliwość podpięcia dźwięku poprzez kabel optyczny dla wejścia DIGITAL AUDIO w amplitunerze. Oczywiście laptop nie posiada takiego wejścia, dlatego pragnę się dowiedzieć czy jest sens zakupu takiej zewnętrznej karty.

Znawcą tematu nie jestem ale czy sam kabel HDMI daje radę przesłać bez utraty pełen pakiet obrazu oraz dźwięku?

Od pewnego czasu mnie to zastanawia i słyszałem podzielne opinie wśród znajomych, dlatego pragnę tutaj zaczerpnąć wiedzy na ten temat ;)

Pozdrawiam i jak zwykle dziękuje za udzieloną pomoc ;)

Rafal7

Banned
Nic Ci to nie da, ponieważ za pomocą kabla optycznego czy też Hdmi przesyłasz sygnał cyfrowy który i tak przetwarza amplituner.
Chyba że karta dźwiękowa będzie miala lepszy Dac niż Denon, to wtedy łączysz kartę z ampli kablem analogowym.

Ostatnia edycja:
Do góry