Denon AVR-2113 vs Pioneer VSX-828 vs Onkyo TX-NR626 vs Oknyo TX-NR515

Areczan

New member
Rozważam zakup amplitunera, który jednak chciałbym, żeby był w miarę rozwojowy. Przez "rozwojowy" rozumiem to, żeby jego funkcje nie zdezaktualizowały się po roku-dwóch. Ponadto, na znacznie dalszy okres planuję dopiero zakup kolumn, trzymając się w tej chwili plastikowych głośników Samsunga, które ostatnio przypadkowo wpadły mi w ręce, bo fundusze nie pozwalają na nic więcej. Zaczynam od amplitunera, bo chciałbym, żeby stanowił on swoiste centrum multimedialne. Chciałbym do niego podłączyć:
1. Dekoder SAT
2. PS3
3. Komputer - tutaj pojawia się kwestia podłączenia go tak, żeby filmy z dźwiękiem przestrzennym faktycznie były odtwarzane w ten sposób. Ciekawi mnie też możliwość połączenia amplituner-komputer za pomocą jakiegoś serwera DLNA typu Plex, którego używam w tej chwili na TV. Jest coś takiego możliwe? (Wciąż pamiętając o odtwarzaniu na razie w 5.1, a w dalszej perspektywie nawet z większym pakietem głośników) To już raczej bajer, w celu uniknięcia zbyt dużej ilości kabli, ale z drugiej strony jeden HDMI w tę czy w tę to prawie żadna różnica. Ew. bezpośrednie odtwarzanie z dysku po USB - w ten sam sposób?

Do czego miałby służyć? 50% filmy i tv (głównie sport), gry 25%, muzyka 25%. Zatem wygląda na to, że potrzebowałbym czegoś uniwersalnego, jednak z naciskiem na pierwsze zastosowanie.

I teraz wybiegając w przyszłość - na jakich producentów powinienem zwrócić uwagę, myśląc o głośnikach?

Z góry dzięki za podpowiedzi!

Ostatnia edycja:

gerus6

Active member
Bez reklam
Dlaczego wybierasz taki niski model Pioneera, w stosunku do innych firm? Pioneer vsx828 to jest nowy amplituner więc cena na razie jest jaka jest, za 3 miesiące będzie kosztował około 1000zł, jak dla mnie wybierz Denona lub Onkyo, to jest inna półka niż ten Pioneer. Jak chcesz porównywać jakiś model Pioneera z tymi amplitunerami to musisz wybrać co najmniej o dwa numery wyżej np Pioneer VSX-1122. Jeżeli chodzi o kolumny, jak chcesz być zadowolony:) to minimum coś w rodzaju Dali Zensor7, najgorzej jak kupisz do tych amplitunerów, głośniki 5.0 za powiedzmy 2K, wtedy to nie ma sensu.

Ostatnia edycja:

Areczan

New member
Zatem jak 1123 ma się do pozostałych? Można wydać więcej, jeżeli ma to sens.

Przyglądając się bliżej, chyba stanie na Denonie i Onkyo 626. Pytanie, co będzie lepszym wyborem (majac dodatkowo w głowie wspomnianego przez kolegę Pioneera 1123)

gerus6

Active member
Bez reklam
Nie pisałem VSX1123 tylko VSX1122, 1123 jest nowym modelem i cena jest wysoka, Denon i Oknyo TX-NR515 to są modele 2-letnie

Ostatnia edycja:

hans2

Banned
moim zdaniem u wiekszosci uzytkownikow ktorzy instaluja kino domowe w salonie ktory ma byc rowniez normalnym pokojem uzytkowym duze znaczenie ma kalibracja. jezeli juz wybierasz pomiedzy amplitunerami ktore maja Audyssey (z tych to bedzie Denon i Onkyo) to koniecznie zwroc uwage zeby nie bylo to Audyssey w wersji 2EQ tylko w wyzszej (MultEQ, MultEQ XT lub MultEQ XT32).

w kompromisowych warunkach salonowych (pokoj bez adaptacji akustycznych, czasem z kompromisowym rozstawieniem kolumn) ma ona duze znaczenie. zwlaszcza jak pozniej bedziesz chcial dokupisz suba.
ona wyrowna ci pasmo i mniej bedzie dudnienia basu i dziur w basie.

z ww ampli zarowno 626 jak i 2113 beda pod tym wzgledem dobre (Denon troche lepszy bo wyzsza wersja = dokladniejsza korekcja).

pewnie wiele osob sie ze mna nie zgodzi ale moim zdaniem dobra kalibracja to obecnie jeden z najwazniejszych ficzerow w ampli.

aha i ze wzgledu na DynamicEQ ja bym wybieral tylko pomiedzy sprzetami z Audyssey. to bardzo przydatna funkcja ktorej konkurencja bez Audyssey niestety nie ma.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
pewnie wiele osob sie ze mna nie zgodzi ale moim zdaniem dobra kalibracja to obecnie jeden z najwazniejszych ficzerow w ampli.

To niby dlaczego? Od lat to powtarzam, ale tez nie zauwazylem aby ktoś to specjalnie kwestionowal, a wręcz przeciwnie.
Dobrze przeprowadzona kalibracja, to podstawa. Jak najbardziej o warto o tym pamietac.

Ostatnia edycja:

hans2

Banned
no przeciez nie mowie ze wszyscy uzytkownicy.
mam na mysli ze ten temat jest kontrowersyjny, ale ja bym ampli bez Audyssey MultEQ lub czegos lepszego (wyzsze wersje Audyssey, Trinnov, ARC) dzisiaj po prostu nie kupil.

chyba nawet wieksze znaczenie to ma dla poczatkujacych bo oni sobie pokoju nie zaadoptuja i z poprawnym ustawieniem kolumn tez moze byc roznie.

Do góry