Denon 1908 + KEF iQ7 SE

KwaK-0

New member
To ja chciałbym taką sprawę poruszyć. Mam te Klipsch F2 jako fronty (narazie nie narzekam - grają bardzo dobrze ja na tą kasę) ale w niedalekiej przyszłości napewno zmienię na coś lepszego (np. KEF iQ 7 SE albo iQ 70 jak starczy kasy). I teraz po przeczytaniu paru postów na forum urodził mi się mały problem - mianowicie: czy Denon 1908 nie jest to tych kolumn za wątłym amplitunerem ? Czy taka moc i elementy na jakich bazuje wystarczą aby takie np. KEFy dobrze zagrały ? Czy takie kolumny to w przypadku 1908 nie będzie przerosto formy nad treścią ?

Co o tym sądzicie ? Może ma ktoś taki zestaw i podzieli się wrażeniami ?

pozdrawiam i idę słuchać muzyki :)

armi

New member
Bez reklam
to będzie dość sporo przerost przerost formy nad treścią :) ale nie rezygnuj z tych KEF`ów bo to dobry kierunek tylko pomyśl nad wymianą ampli lub dodatkowym wzmacnieczem

don111

Banned
wymienić ampli na co ? są co prawda zadowoleni użytkownicy Onkyo 875 z tymi kolumnami (tylko czy aby na pewno słyszeli te kolumny z dobrym wzmacniaczem ?), żeby go kupić musiałbyś sprzedać 1908 i dołożyć ze 2 tys. zł , za taką cenę możesz kupić Cambridge Audio 740a i podłączyć pod pre-out do swojego Denona
ciekawe co zagra lepiej :grin:

armi

New member
Bez reklam
don111`ie ja też był bym za podpięcie wzmaka pod pre-out ale niektórzy nie chcą dodatkowych klocków :)

ja aż takim ekspertem (i audiofilem) jak Ty nie jestem i ważne że potwierdzasz że Denon 1908 jest za słaby by okiełznać te kolumny.

KwaK-0

New member
No też tak właśnie mi się wydawało :) dzięki za opinie.

Bardzo dobry pomysł z tym dodatkowym wzmacniaczem podłączonym pod pre-out (jakoś nie pomyślełem o tym wcześniej), tylko skąd kase na to wszystko :(:(. Powiedzcie mi tylko czy będę musał regulowac osobno i tu o tu siłe głosu czy CA sam będzie zwiększał natężenie dzwięku kiedy będe podgłaszać w Denonie ?

Ostatnia edycja:

KwaK-0

New member
Shagohad napisał:
Jak juz Denon, to od modelu 1909 w gore... Ale ja bym bardziej sie sklanial w kierunku Onkyo/Harman Kardon :)

A czymże ten 1909 tak strasznie różni się od 1908. Tak dużo więcej pary ma ? myślałem że to bardziej kosmetyka i nowe dekodery tylko. Jeśli jest inaczej to proszę mnie z blędu wyprowadzić bo odkąd kupiłem mojego Denona to średnio powiem szczerze śledziłem wszystkie specyfikacje techniczne nowych modeli.

pejotpe

New member
Bez reklam
Trudno powiedzieć. Producent podaje skuteczność na poziomie 90dB, ale widziałem kilka testów, które podawały rzeczywistą skuteczność ok. 87dB, a to mało na ten ampli. Może warto tak jak radzą koledzy kupić coś z pre-outem i do tego porządny wzmacniacz stereo, który jest tańszy od przeciętnego ampli KD... (ale wcześniej trzeba odsłuchać, jak to gra w zespole)...

don111

Banned
KwaK-0 napisał:
A czymże ten 1909 tak strasznie różni się od 1908. Tak dużo więcej pary ma ? myślałem że to bardziej kosmetyka i nowe dekodery tylko. Jeśli jest inaczej to proszę mnie z blędu wyprowadzić bo odkąd kupiłem mojego Denona to średnio powiem szczerze śledziłem wszystkie specyfikacje techniczne nowych modeli.
Denon 1909 to nawet nie ma pre-outu :mrgreen:
ale ma chyba dekodery HD tylko na razie to mało istotne

armi napisał:
ja aż takim ekspertem (i audiofilem) jak Ty nie jestem i ważne że potwierdzasz że Denon 1908 jest za słaby by okiełznać te kolumny.
ja też nie jestem audiofilem, ale różnice na plus są na tyle duże że odczuje je każdy słuchacz (a audiofil potrafi rozebrać dźwięk na szczegóły pierwsze i powiedzieć konrketnie co się zmieniło na lepsze/gorsze ;))

mr-andre

New member
KwaK-0 napisał:
To ja chciałbym taką sprawę poruszyć. Mam te Klipsch F2 jako fronty (narazie nie narzekam - grają bardzo dobrze ja na tą kasę) ale w niedalekiej przyszłości napewno zmienię na coś lepszego (np. KEF iQ 7 SE albo iQ 70 jak starczy kasy). I teraz po przeczytaniu paru postów na forum urodził mi się mały problem - mianowicie: czy Denon 1908 nie jest to tych kolumn za wątłym amplitunerem ? Czy taka moc i elementy na jakich bazuje wystarczą aby takie np. KEFy dobrze zagrały ? Czy takie kolumny to w przypadku 1908 nie będzie przerosto formy nad treścią ?

Co o tym sądzicie ? Może ma ktoś taki zestaw i podzieli się wrażeniami ?

pozdrawiam i idę słuchać muzyki :)
witam
mam podobny "problem" tylko amplituner DENON 2808

KwaK-0

New member
W 1908 pre-out wydaje mi sie że jest - zaraz pójde sprawdzić. Powiedzcie mi tylko jeszcze jak to jest z tym regulowaniem głośności (pytałem o to jeden wpis wcześniej) Czy trzeba kręcić obiema gałami na raz (w Denonie i dajmy na to w CA) czy przez pre-out sygnał wychodzi o amplitudzie proporconalniej do ustaioniej na ampli sile głosu ?

don111

Banned
w 1908 jest, w 1909 już nie...

1) pre-out w amplitunerze --> main in we wzmacniaczu (nie wszystkie wzmacniacze mają to złącze), amplituner działa jako przedwzmacniacz i tylko on steruje głośnością a wzmacniacz działa jako końcówka mocy, cd podłaczasz do amplitunera
2) pre-out w amplitunerze --> dowolne wejście liniowe (np CD), CD do wzmacniacza; wada to 2 regulowane potencjometry, w filmach musiałbyś przeprowadzić kalibrację przy stałej ustawionej głośności we wzmacniaczu i taką tez ustawiać do oglądania filmów... a zaletą będzie ciut wyższa jakość dźwięku z CD niż w opcji nr 1 oraz wyłączony amplituner przy słuchaniu muzyki (w opcji nr 1 musi być zawsze włączony)

Shagohad

New member
Bez reklam
A czy jest sens tak cudowac ??, A nie lepiej kupic cos mocniejszego np. H/K 355 ??:]. Ja bym za chiny nie chcial miec 2 wzmacniaczy zeby cos tam mi chodzilo lepiej :].

ps. Ta moja propozyja Denona to bylo totalne minimum odczego by trzeba bylon zaczac :p, bo nie widze sensu inwestowac w model 1908...

don111

Banned
kolega już ma tego Denona 1908 więc teraz rozważa opcje poprawy dźwięku.... HK 355 może poprawić sobie brzmienie ale tylko troche

więc za podobną cenę dostanie coś co zagra znacznie lepiej nie tylko od 355 ale i od topowych amplitunerów z HK, Onkyo czy Denona
jak nie widzisz sensu inwestować to skocz do paru salonów i porównaj sobie brzmienie paru średniej klasy wzmacniaczy i wysokich amplitunerów a inaczej będziesz śpiewał :mrgreen:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
oczywiście że HK poprawi jakość dźwięku , ale don 111 ma rację
Do stereo szukaj wzmacniaczy Marantza, Ca czy nawet HK.

Do góry