Denon 1500AE czy czyta plyty HDCD ?

Banned
Jeszcze jeden watek z pytaniem tym razem mojego znajomego . Czy mimo ze w opisie tego odtwarzacza nie ma o tym mowy czyta moze plyty w formacie HDCD ? Mam go na razie na stanie w domu ale nie mam takich nosnikow i nie moge tego przetestowac :(

marivs

New member
Aby odczytać HDCD potrzebny jest specjalny filtr jaki posiada np. NAD C542. Denon nie ma go wbudowanego - oni wspierają SACD (nie wiadomo po co?)

Banned
Heh dzieki :) PO co to wiem bo mam Marantza 7001Ki i pare plyt w SACD. Graja swietnie , niektore o klase lepiej niz zwykle nagrania CD ;)

p0is0n

New member
HDCD czyta, ale nie wykorzystuje nic ponad CD :(

Format HDCD polega na wykorzystaniu najmniej znaczacych bitow do podniesienia dynamiki, ale potrzebny jest,jak wyzej wspomniano, odpowiedni uklad do dekodowania. Jesli go brak, transport dokonuje po prostu korekcji zwalonych bitow i sluchacz nie odczuwa pogorszenia jakosci.

Mam troche plyt HDCD (tak ze 20) i subiektywnie roznica w jakosci jest spora. Ciezko powiedziec,czy to za sprawa tych kilku dB teoretycznej dynamiki wiecej, czy po prostu lepszego masteringu, z ktorym na ogol przy HDCD mamy do czynienia.

wlodek1001

New member
w sprawie SACD

mam SACD od wielu lat i uważam ten rozdział w historii audio za udany lecz wg mnie zamierający, ginie CD a więc po SACD nikt łez też nie wyleje. Porównując zwykłe CD z SACD widzi się dużą różnicę w głębi, pozycyjności i subtelności sceny instrumentalnej, pozdrawiam

p0is0n

New member
@wlodek1001:

ciekawe co Twoj post wniosl do sprawy ;)
przeciez to oczywista oczywistosc ;)

a ja na przekór Tobie powiem, ze wole nagrania PCM 24bit/96kHz niz SACD, bo brzmia moim zdaniem lepiej:) I rokuja lepiej, bo coraz wiecej firm fono przymierza sie do sprzedazy FLACów z taka rozdzielczoscia - vide hdtracks.org

gryzio

New member
a może taka 'referencyjna' płytka do potestowania możliwości zestawów audio i/lub nowych formatów dźwięku ?:
"DIVERTIMENTI - TrondheimSolistene"
Podwójne wydanie SACD + Blue-Ray Pure Audio
na płytce SACD:
DSD Stereo 2.8224 Mbit/s/ch
DSD 5.1 Surround 2.8224 Mbit/s/ch
Stereo 16bit/44.1kHz

na płytce Blue-Ray:
LPCM 192kHz/24bit 5.1
LPCM 192kHz/24bit Stereo
DTS HD Master Audio 5.1 surround 24BIT/192 kHZ
Dolby TrueHD 5.1 surround 24 BIT/192 kHZ
Dolby Digital 5.1 surround 48kHZ

do wyboru do koloru ;-) brakuje tylko mix'a 7.1 ;)

p0is0n

New member
gryzio:

ale co, chcesz nam pozyczyc taka plytke, polecic, sprzedac, czzy co? bo nie napisales ;)

a znasz moze miejsce, z ktorego mozna sciagnac sample dzwieku HD?Bo niestety Bluraya nie mam, a chetnie bym wreszcie uslyszal jak ten super dzwiek sie prezentuje....
W zasadzie z popcorna powinny do ampli jako bitstream (np z flaca) powinny takie sciezki pojsc...

Banned
Heh dobre to bylo Poison :p

Powaznie mowiac to kolega rzeczywiscie sypnal danymi :D a tak na ucho jak juz wczesniej pisalem slychac roznice nagran SACD - oczywiscie o ile plyta jest na prawde dobrze zrealizowana w tym systemie :)

Dire Straits Brother in Arms oraz np Era Greatst Hits brzmia rewelacja - chociaz juz wiem ze pewnie docelowo kupie CA 840C albo nowy model bo juz sie pojawily np: CA 650 A i C :) (rewelacyjnie wykonczone sa te nowe pieknosci od CA :) ) Moze pod koniec albo wczesniej :grin: puszcza na rynek 750 i 850. Niestety zapewne nie bedzie obslugi SACD .

Do góry