Dekodowanie H.265 4K w XH9096

mitny

New member
Czy ten TV potrafi za pomocą jakiejś aplikacji otworzyć prawidłowo plik mkv skompresowany kodekiem MPEG-H Part2/HEVC (H.265) w 4K (rozdzielczość 3832x1600) z dźwiękiem 5.1?
Trafił do mnie już drugi film z którym nie radzi sobie ten TV.
Co dziwne potrafi otworzyć ten plik i go odtwarzać z dźwiękiem jednak sam obraz to jakaś pixeloza co widać na załączniku.
dropbox.com/s/buxd2ahjauqi09t/tv.png?dl=0

Próbowałem KODI, VLC, MX Player i żaden sobie nie radzi.

kola01

Well-known member
Bez reklam
Niestety żadna z opcji jak dotąd nie pomogła. Testowałem nawet przywrócenie ustawień fabrycznych.
Chyba wchodzi na to, że TV nie obsługuje prawidłowo tego kodowania.
Przyciąłem jeden z filmów do pierwszych 30s
https://www.dropbox.com/s/w5e0aptc48ia3gg/test-001.mkv?dl=0
Bardzo proszę o weryfikację czy u was jest podobnie czy to może mój odosobniony przypadek.

SONY 49XH9505: zarówno na wbudowanej aplikacji Media Player jak na doinstalowanym NOVA Video Player - filmik działa poprawnie
Nvidia Shield TV 2019 Pro - na doinstalowanym NOVA Video Player też filmik działa poprawnie
Nie ma żadnej pikselozy, wszystko leci płynnie.
Odtwarzane z niskiej jakości pendrive.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
No kiepsko to wygląda. Jeżeli w specyfikacji jest informacja o odtwarzaniu plików a nie działa, to jest to wada/uszkodzenie TV.
Rozumiem, że wszystkie pliki zakodowane h265 tak wygladają/działają?

mitny

New member
Sprawdziłem trochę różnych plików i jednak okazuje się, że to nie jest problem w samym dekodowaniu ale w rozdzielczości obrazu pliku wideo. W 2 przypadkach kiedy TV nie potrafi sobie poradzić z wyświetleniem obraz ma rozdzielczość 3832x1600 oraz 3836x1600.
Na innych plikach które mają dokładnie te same informacje w kodekach nawet barwy podstawowe ale rozdzielczość mają 3840x1600 lub 3840x2160 nie ma problemu z odtwarzaniem.
Wychodzi na to, że TV ma problem z tymi paroma brakującymi pixelami i całość się sypie - w dodatku problem występuje niezależnie od tego jakiej aplikacji do odtwarzania używam.

Do góry