dekoder z SPDIF

seaner

Member
Witam kupiłem dekoder w cyfrze PACE i chce do niego podłączyć wierze zwykła taka stara. zawsze do wczesniejeszych dekoderów podpinałem normanym chinchem 2 kabelki prawy i lewy, a teraz nie mam takiego wejscią tylko to SPDIF i jak to teraz pogodzic wszystko razem?

z gory dzieki za pomoc pozdrawiam :)

wiatrak

Active member
Bez reklam
Jeśli ten dekoder ma gniazdo EURO, to powinien być w nim dostępny sygnał audio. Czyli przejściówka wyjściowa Euro/3xCinch, lub dla pewności że będzie wyjście, Euro/6xCinch.

wiatrak

Active member
Bez reklam
Napisz jakie masz gniazda w dekoderze. Nie znam sprzętu, a google pokazało dekodery z chinchami L i R...

Jeśli jest drugie gniazdo Euro (VCR), to wykorzystaj je tak, jak powyżej napisałem.

Jeśli nie ma, a na wieży chcesz uzyskać dźwięk tylko z TV (bez radia sat, o ile takie w ogóle jest), to połącz TV z wieżą. Będą albo osobne Cinche z wyjściem dźwięku, albo dźwięk w 2 gnieździe Euro w TV (powinien mieć dwa gniazda lub więcej).

seaner

Member
aa teraz rozumiem, dekoder ma takie coś tylko:

2xeuro (TV i VCR),
wejście antenowe,
i SPDIF.

czyli połączenie było by Euro-chinch, a nie ma czegoś takiego SPDIF-chinch?

a tak wogole co to jest to SPDIF pierszy raz sie z tym spotykam.. to jakaś nowa wersja kabli do przesyłu sygnału audio tak? gdybym teraz kupił kino domowe to mógłbym je podłączyć już przez to SPDIF czy nie? jakie to ma wogole zastosowanie?

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Skaner SPDIF jest to cyfrowe połączenie służące do przesyłania dźwięku i nowe to ono raczej nie jest.... funkcjonuje od dawna.

Można za jego pośrednictwem przesyłać dźwięk stereo, jak również a może przede wszystkim dźwięk przestrzenny 5.1.

To tak w wielkim skrócie.

wiatrak

Active member
Bez reklam
Tak, jeśli kupisz kino domowe / amplituner do k.d. to możesz użyć połączenia SPDIF. Przyda się do oglądania (słuchania) kanałów nadających w Dolby Digital, będziesz miał dźwięk dookólny z TV...

Coś takiego jak SPDIF/Cinch też jest, nazywa się to przetwornik analogowo - cyfrowy, ale nie opłaca się tego stosować do Cyfry...

Do góry